Πολιτική

Τηλεοπτικές άδειες: Ανατροπή! Τέλος οι θεματικές άδειες – Θα δοθούν μόνο γενικού περιεχομένου

Στην τελική ευθεία μπαίνει πια το θέμα με τις τηλεοπτικές άδειες. Η κυβέρνηση φέρνει τροπολογία στη Βουλή και μαζί… ανατροπές.

Όπως έγινε γνωστό, οι τηλεοπτικές άδειες που θα δοθούν θα είναι μόνο γενικού περιεχομένου. Δεν θα υπάρχουν θεματικές άδειες. Επίσης, στο διαγωνισμό θα μπορούσε να συμμετάσχουν μόνο εταιρίες με έδρα την Ελλάδα, χώρα της Ε. Ε. ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου.

Εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται και η δημοσίευση της προκήρυξης για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

Την Τετάρτη (01.11.2017) το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα καταθέσει στη Βουλή τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες. Θα υιοθετεί τις προτάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής για νομοτεχνικές βελτιώσεις στον νόμο “Παππά”.

Η τροπολογία περιλαμβάνει την εισήγηση του ΕΣΡ, με στόχο την περαιτέρω θωράκιση της διαδικασίας.

Τι αλλάζει

Τα σημαντικότερα σημεία της τροπολογίας έχουν ως εξής:

  • Καταργείται η κατηγορία «ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου». Οι άδειες ενημερωτικού προγράμματος που θα δημοπρατηθούν από ΕΣΡ θα είναι μόνο γενικού περιεχομένου.
  • Επανακαθορίζεται η νομική μορφή και η έδρα των εταιρειών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία. Η πρόβλεψη αφορά, πλέον, ανώνυμες εταιρείες της ημεδαπής ή κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Η τροποποίηση γίνεται για λόγους ευχέρειας ελέγχου και συμμόρφωσης των υποψηφίων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • Καθιερώνεται υποχρέωση του ΕΣΡ για επαναπροκήρυξη, σε περίπτωση που απονεμηθούν λιγότερες από επτά άδειες, εφόσον υποβληθεί αίτηση από ενδιαφερόμενο που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή (ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία).
  • Ρητά απαγορεύεται η προκήρυξη επιπλέον αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για όλη τη χρονική διάρκεια ισχύος των δημοπρατούμενων αδειών.
  • Οι λειτουργούντες πάροχοι περιεχομένου που δεν θα συμμετάσχουν σε προκηρυχθείσα αδειοδότηση για την εμβέλεια και τον τύπο προγράμματος που αφορά η σημερινή λειτουργία τους, όπως και εκείνοι που θα συμμετάσχουν ανεπιτυχώς, μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν έως τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης και την ανακήρυξη των οριστικών υπερθεματιστών αντίστοιχα.
  • Απαγορεύεται η εκτός αδειοδοτικής διαδικασίας μεταβολή της φυσιογνωμίας προγράμματος και της εμβέλειας εκπομπής των λειτουργούντων παρόχων περιεχομένου.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η επόμενη ημέρα στη ΝΔ μετά την έκκληση Μητσοτάκη για ενότητα – «Φρένο» στις «δελφινομαχίες»
Η ενότητα είναι προϋπόθεση για να αντιστραφεί το κλίμα και η Ν.Δ. να ανακάμψει, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο οποίος  έθεσε όλους, βουλευτές και υπουργούς, προ των ευθυνών τους
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
Μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς κατά ΝΔ και Τριαντόπουλου για προανακριτική - Τι έκαναν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Νίκη
Στην κοινή τους δήλωση-καταγγελία αναφέρουν πως αδυνατούν να καταθέσουν πορισματική έκθεση εξαιτίας της μεθόδευσης της πλειοψηφίας να μην μπει στην ουσία της υπόθεσης η Προανακριτική Επιτροπή
Συνεδρίαση προανακριτικής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο
Κυριάκος Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Θα εκτιμήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να θωρακιστεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας
Τη Δευτέρα συγκαλείται οικονομικό ΚΥΣΕΑ για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ