Site icon NewsIT

Τηλεοπτικές άδειες: Γκάφα Παππά και “καρφιά” Σπίρτζη για την Digea

20.10.2015 | 18:05
ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Ανοιχτοί σε βελτιώσεις και αλλαγές σε σχέσεις με τα σχόλια των βουλευτών και των κομμάτων στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών εμφανίσθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Μιλώντας στο τέλος της πρώτης συνεδρίασης είπε πως «θα συλλέξουμε λεπτομερώς τα σχόλια που ακούστηκαν, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μας θα είμαστε σε επαφή για να δούμε τι μπορεί να ενσωματωθεί και τι όχι. Εμείς θέλουμε να έχουμε ευρύτατες συναινέσεις όπου αυτό είναι ευφικτό…».

Απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης ότι «η Κυβέρνηση χειρίσθηκε το θέμα με τρόπο να επηρεάσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς…». Εάν και θέλησε επίσης να απαντήσει στο επιχείρημα ότι ο υπουργός Επικρατείας και ο υπουργός Οικονομικών γίνονται παντοδύναμοι ρυθμιστές… απαντώντας, επιβεβαίωσε την ορθότητα της κριτικής καθώς συμφώνησε πως ο «υπουργός Επικρατείας το μόνο που καθορίζει είναι ο αριθμός των αδειών και ο υπουργός Οικονομικών το τίμημα…»!
Ο υπουργός Επικρατείας, περιέγραψε το πώς δημιουργείται και συντηρείται η διαπλοκή λέγοντας πως «η ρίζα των προβλημάτων της διαπλοκής είναι τα μη βιώσιμα σχήματα, δανεισμός, διαπλοκή με το τραπεζικό σύστημα και αλληλοδιαπλοκή με το πολιτικό σύστημα» και απεύθυνε την παραίνεση: «Αν αυτό δεν το αναγνωρίσουμε μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να πάμε σε μια κουβέντα σε ειλικρινή βάση».

Ο κ. Νίκος Παππάς στα σημεία που βρήκε ότι μπορεί να βελτιωθούν σε σχέση με τις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης ήταν σε ότι αφορούσε στην ονομαστικοποίηση των μετοχών και την ύπαρξη από τους ιδιοκτήτες φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Ο κ. Νίκος Παππάς, πάντως απέδωσε «διγλωσσία» σε ΝΔ και αντιπολίτευση σε ό,τι αφορά την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων λέγοντας από την μια ακούμε από τα ίδια χείλη ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η πρόνοια στην εργασία και από την άλλη ταυτόχρονα ότι θα «πιεστούν» οι ιδιοκτήτες να κρατήσουν τους εργαζόμενους….»
Σχετικά με το ΕΡΣ ζήτησε να υπάρξει η κατάλληλη νομοθετική θωράκισή του με το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί καθώς είναι αυτό που θα διεξάγει τους πλειστηριασμούς των τηλεοπτικών συχνοτήτων και δεν θα πρέπει να υπάρχουν αιτίες για προσφυγές ή άλλα νομικά θέμα για να προσβληθούν οι αποφάσεις τους

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, διευκρίνισε ρητά, πως «δεν θα καταργηθεί η Digea, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις μας. Αυτό όμως – πρόσθεσε- δεν σημαίνει ότι το δημόσιο δεν μπορεί και δεν δικαιούται να έχει και τον δικό της πάροχο σήματος, όπως αυτός που δημιουργείται με την επωνυμία ΕΡΤΝΕΤ ΑΕ»
Ο υπουργός μάλιστα, υπερθεμάτισε στην ανάγκη δημιουργίας του δημόσιου παρόχου λέγοντας πως « στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο είχαμε δεχθεί πολλές ερωτήσεις γιατί 12 απομακρυσμένες περιοχές δεν είχαν ψηφιακό σήμα» και αναρωτήθηκε «μήπως τα ιδιωτικά συμφέροντα δεν ενδιαφέρονται για ακριτικές περιοχές; Τώρα, πρόσθεσε, οι περιφερειακοί σταθμοί ενδεχομένως εάν θέλουν θα μπορούν να μεταφέρουν το σήμα τους μέσα από το δημόσιο πάροχο που μπορεί να έχει ίσως και καλύτερες τιμές…»

 

“Καρφιά” Σπρίτζη για την Digea
 

Σε υψηλότερους κριτικούς τόνους, κινήθηκε ο υπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτίων Χρήστος Σπρίτζης, που άφησε πολλές «σκιές» για το πώς έγινε ο προηγούμενος διαγωνισμός για την Digea, το πώς αποκλείσθηκε η ΕΡΤ αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής της ΕΕΤΤ.
Επιχειρούμε είπε ο κ. Χρήστος Σπρίτζης τον ανορθολογισμό και την διαφάνεια όχι μόνο για τους χρήστες σήματος αλλά και για τους παρόχους. Τις επόμενες ημέρες θα μας δοθεί η ευκαιρία να δούμε τι είχε γίνει με τον διαγωνισμό της Digea. Και πώς λίγο πριν το διαγωνισμό έπεσε το «μαύρο» στην ΕΡΤ ακυρώνοντας και την συμμετοχή της στο διαγωνισμό ως παρόχου σήματος. Έτσι – είπε- οδηγηθήκαμε στον πάροχο της Digea στην μετοχική σύνθεση της οποίας είναι τα 6 κανάλια και όλοι οι υπόλοιποι έμειναν εκτός… Έτσι και η ΕΡΤ, με τεχνογνωσία η οποία αναπτύχθηκε σε όλη τη χώρα, δημιουργώντας ένα δίκτυο για την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων, βρέθηκε να πληρώνει ενοίκιο εκατοντάδες χιλιάδες το μήνα, πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως, στην Digea …»
Άφησε υπονοούμενα ότι κάποιοι κατηγορούν αυτή την προσπάθεια της Κυβέρνησης «όχι μόνο εντός αλλά και εκτός της χώρας…. Και αυτά θα τα πούμε…».

Σε ό,τι αφορά το πώς διαμορφώθηκαν οι χάρτες συχνοτήτων, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είπε ότι «υπάρχουν πολιτικές ευθύνες» και δεσμεύτηκε ότι θα διορθώσουμε τη ΚΥΑ γιατί καμία υπηρεσία δεν έχει εγκρίνει τα εκατό τόσα…. σημεία εκπομπής που βγήκαν.» Μάλιστα ανέφερε πως «στο υπουργείο υπάρχει μια άλλη μελέτη που έγινε Πανεπιστήμια και η οποία υπάρχει στο Υπουργείο καθώς αυτή παρελήφθη αλλά δεν εφαρμόστηκε…».

Ο κ. Χρήστος Σπρίτζης, πάντως ήταν «λάβρος» για τον τρόπο που λειτουργεί η ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή ΕΕΤΤ καθώς, όπως τόνισε, δεν υπόκειται σε έλεγχο. Από έναν Ανεξάρτητο φορέα, είπε, μετατράπηκε σε ένα εξαρτημένο φορέα από την κυβέρνηση. Επί χρόνια δεν λειτούργησε το πειθαρχικό της. Αυτή την άρρωστη κατάσταση θα την θεραπεύσουμε . Θα δούμε τα ασυμβίβαστα που έχουν τα νυν και πρώην μέλη της και την αδιαφανή στην λειτουργίας της. Πρέπει να δούμε την αλήθεια κατάματα . Οι ρυθμιστικές αρχές είναι για να βάζουν τους κανόνες των διαγωνισμών σε σχέση με την εσωτερική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όχι να διεξάγουν αυτοί διαγωνισμούς όπως για τις κεραίες. Εάν υπήρχε κάποιος από εδώ μέσα , ένας δήμαρχος ή ένας περιφερειάρχης που είχε πράξει τα όσα έχει πράξει η ΕΤΤ θα ήταν κρεμασμένος στα μανταλάκια… και σε εξεταστικές επιτροπές.

 

Η απάντηση Αυγενάκη

Απαντώντας , πάντως στις «βολές» του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστου Σπρίτζη, ο εισηγητής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης του διευκρίνισε ότι η ΕΕΤΤ, ελέγχεται από την Βουλή των Ελλήνων και από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές Και αυτό δεν πρέπει να το απεμπολήσουμε … Μάλιστα, επισήμανε, και μια αντίφαση λέγοντας από τη μια μας ζητάτε να θωρακίσουμε το ΕΣΡ για να διεξάγει τον πλειστηριασμό των τηλεοπτικών αδειών καια πό την άλλη λέμε για τι μια άλλη ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, η ΕΤΤΤ έκανε διαγωνισμό! Επίσης, ζήτησε, εάν υπάρχουν κατηγορίες να ειπωθούν με ονόματα γιατί η ΝΔ δεν φοβάται.
Αναφορικά με την δημιουργία του δημόσιου παρόχου και του κόστους, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι μας λέτε ότι τα κανάλια της ΕΡΤ πληρώνουν ετησίως 2,5 εκατ. ευρώ στην Digea. Για να το κρίνουμε όμως αυτό θα πρέπει να μας πείτε πόσο θα κοστίσει η σύσταση του παρόχου σε μέσα και προσωπικό και εάν είναι φθηνότερο τότε με χαρά… Επίσης επειδή υπήρξε δημόσιος διεθνής διαγωνισμός μήπως με την δημιουργία και δεύτερου δημόσιου παρόχου υπάρξουν απειλές για αποζημιώσεις και πρόστιμα.
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζήτησαν από τον υπουργός Επικρατείας Νίκο Παππά να καταθέσει αύριο στην επιτροπή την αλληλογραφία που έχει γίνει με την ευρωπαϊκή επιτροπή.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version