Πολιτική

TIME: Γιατί οι πρόωρες εκλογές είναι έξυπνο στοίχημα για τον “τεφλόν” Τσίπρα

Λίγες ώρες μετά την απόφασή του να παραιτηθεί, το περιοδικό Time χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα πολιτικό των ελιγμών που ενώ αθέτησε τις περισσότερες από τις προεκλογικές του υποσχέσεις εξακολουθεί να είναι πιθανό να κερδίσει τις εκλογές. Το περιοδικό μάλιτα χρησιμοποιεί το χημικό πολυτετραφθοροαιθυλένιο, γνωστό με την εμπορική ονομασία "τεφλόν", για να χαρακτηρίσει τον τέως πρωθυπουργό.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως σημειώνεται, κατάφερε να υπερβεί επιδέξια έναν από τους πιο βασικούς κανόνες εκλογικών αποτελεσμάτων. Κράτησε τις προεκλογικές σου δεσμεύσεις ή θα χάσεις τη στήριξη των ψηφοφόρων σου.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του και ζητώντας πρόωρες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας πόνταρε ότι οι ψηφοφόροι θα μείνουν στο πλευρό του ανεξάρτητα από το γεγονός ότι έχει αποτύχει να τηρήσει τις περισσότερες από τις βασικές υποσχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας. Και πιθανότατα έχει δίκιο.

Στα τέλη Ιουλίου το ποσοστό δημοτικότητάς του άγγιζε το 60% σε όλες τις μεγάλες δημοσκοπήσεις. Ακόμα και τώρα προηγείται άνετα κάθε άλλου πολιτικού ηγέτη στη χώρα. Με την κίνησή του την Πέμπτη “κλείδωσε” αυτή την υποστήριξη. Σίγουρα θα τη χρειαστεί.

Η Ελλάδα, βάσει της συμφωνίας διάσωσης που εξασφάλισε ο Αλέξης Τσίπρας, θα λάβει περίπου 95,2 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ως προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας, οι δανειστές επέμειναν σε μια σειρά νέων επώδυνων μεταρρυθμίσεων για την ελληνική οικονομία. Οι μεταρρυθμίσεις θα δώσουν πολλούς λόγους στους Έλληνες ψηφοφόρους να δυσανασχετήσουν με την κυβέρνησή τους. Θα δουν αυξήσεις φόρων, μειώσεις συντάξεων και περικοπές στα συστήματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.

Πολλοί Έλληνες θα το αισθανθούν σαν προδοσία επειδή ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο με την υπόσχεση αποφυγής τέτοιου τύπου μέτρων. Η ριζοσπαστική αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ βάσισε την εκστρατεία της σε μια δέσμευση για τον τερματισμό της λιτότητας και διατήρησης της κοινωνικής ασφάλειας. Αντ’ αυτού, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε ορισμένους από τους πιο σκληρούς όρους διάσωσης που έχει ποτέ αντιμετωπίσει η Ελλάδα από τους πιστωτές της.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ανταρσίας στο εσωτερικό του κόμματός του. Περίπου μια ντουζίνα των πιο ριζοσπαστικών αριστερών βουλευτών του ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα αποσπαστούν για να σχηματίσουν ένα νέο κίνημα “αντι-διάσωσης”. “Ο αγώνας κατά της νέας διάσωσης (Μνημόνιο) αρχίζει τώρα με την κινητοποίηση των ανθρώπων σε κάθε γωνιά της χώρας”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ακόμα όμως και αν αυτή η ομάδα αφαιρέσει μερικές ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι αρκετές για να αμφισβητήσουν την υπεροχή του κόμματος στις δημοσκοπήσεις. Στα τέλη του περασμένου μήνα, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν πάνω από 40% και προπορευόταν σημαντικά από τον πλησιέστερο αντίπαλο. Και σε αυτό το σημείο η δημοτικότητά του φαίνεται να αντλείται περισσότερο από τον αρχηγό του κόμματος.

Μέσα στους 7 μήνες των έντονων διαπραγματεύεσεων με τους πιστωτές, ο Αλέξης Τσίπρας επιστράτευσε την ελληνική έννοια του θύματος για να κατηγορήσει την τρόικα για το σύνολο των αποτυχιών του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Κατηγόρησε την τρόικα πως ανάγκασε την Ελλάδα να κλείσει τις τράπεζες στα τέλη Ιουνίου προκειμένου να τους σώσει από την έλλειψη ρευστού. Κατηγόρησε τη Γερμανία πως προσπάθησε να σπρώξει τη χώρα εκτός της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Μετά από κάθε αποτυχία να κερδίσει παραχωρήσει από την τρόικα, έβγαινε στην τηλεόραση για να πείσει το ελληνικό κοινό πως είχε κάνει το καλύτερο που μπορούσε. Και πάντα φαινόταν να λειτουργεί.

Για πολλούς Έλληνες, η απήχηση του Τσίπρα προέκυψε από το γεγονός πως είναι ένα νέο πολιτικό πρόσωπο στην ελληνική πολιτική που δεν έχει σχέση με τα κόμματα του κατεστημένου που κυβέρνησαν τη χώρα για δεκαετίες. Η ειρωνεία της θητείας του είναι ότι βασίστηκε όλο και περισσότερο σε αυτά τα κόμματα κατά τις τελευταίες εβδομάδες για να εγκριθεί η νέα συμφωνία διάσωσης ακόμα και όταν οι ίδιοι του οι σύντροφοι στον ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να ψηφίσουν.

Οι διαφωνούντες πρόκειται να φύγουν από το κόμμα και να συνεχίσουν μόνοι, αφήνοντας τον Αλέξη Τσίπρα να παρασυρθεί όλο και περισσότερο προς τη mainstream κεντροαριστερά της ελληνικής πολιτικής. Μετά τις πρόωρες εκλογές μπορεί να χρειαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με ορισμένα από τα κόμματα που ισχυριζόταν ότι περιφρονεί πριν από ένα χρόνο.

Θα ήταν ακόμα μια στροφή. Αλλά ο πυρήνας των υποστηρικτών του πιθανότατα θα τον συγχωρήσει όπως έχουν κάνει ήδη και τόσες άλλες φορές στο σύντομο χρονικό διάστημα της θητείας του.

Πηγή: Time

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα