Site icon NewsIT

Την Κυριακή η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών – Η οργή του ΠΑΣΟΚ για τις διαρροές Μαξίμου – Οι 10 καυτές σπόντες

07.09.2012 | 06:24
Την Κυριακή η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών – Η οργή του ΠΑΣΟΚ για τις διαρροές Μαξίμου – Οι 10 καυτές σπόντες

- Ο Ε. Βενιζέλος θέτει θέμα τήρησης των προεκλογικών δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί - Χαρακτηρίζει αφελείς κάποιους από το περιβάλλον του Σαμαρά - Σαφείς αιχμές για το γεγονός ότι δεν υπάρξει πριν την έλευση της τρόικας συνάντηση πολιτικών αρχηγών - Ακόμα παραμένει ερώτημα η στάση της ΔΗΜΑΡ

Μπροστά στον Αρμαγεδδώνα των νέων μέτρων, η κυβέρνηση παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα σταθερότητας και πλέον όπως όλα δείχνουν η σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ με το Μέγαρο Μαξίμου πλέον διευρύνεται.

Η Ιπποκράτους με οξύτατο τρόπο και για πρώτη φορά από την αρχή του κυβερνητικού συνασπισμού, σχολιάζει τις διαρροές από τους κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου σε σχέση με όσα είχε πει ο κ. Βενιζέλος στη ραδιοφωνική του συνέντευξη.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

Μάλιστα, για να αποτραπεί περαιτέρω ένταση ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, τελικά γίνονται προσπάθειες να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Κυριακή το βράδυ καταβάλλονται τις τελευταίες ώρες. Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά επικοινώνησαν με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για να κλείσει η συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά τη συνάντηση που θα έχει ο Γιάννης Στουρνάρας με την Τρόικα την Κυριακή το απόγευμα.

Σύμφωνα με τα σχόλια από τους κύκλους του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός δεν επιθυμούσε να βρίσκεται σε καθεστώς κηδεμονίας, ενώ φάνηκε πως δεν σκοπεύει να καλέσει τους δύο άλλους αρχηγούς παρά μόνο όταν ο κ. Σαμαράς έχει πραγματοποιήσει τις συναντήσεις με τον Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον Μάριο Ντράγκι αλλά και την τρόικα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους αποδίδουν την αντίδραση του κ. Βενιζέλου στα εσωκομματικά προβλήματα που ο ίδιος έχει να αντιμετωπίσει μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Όλες αυτές οι διαρροές όταν έγιναν γνωστές στην Ιπποκράτους, υπήρξε έντονη δυσφορία η οποία αποτυπώθηκε με τον πλέον σαφή τρόπο με ένα non paper με δέκα σημεία, ουσιαστικά σπόντες και αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ιδίου του πρωθυπουργού.

Έτσι με αυτά τα δέκα σημεία ο κ. Βενιζέλος επιμένει στην κριτική του προς την κυβέρνηση, χαρακτηρίζει αφελείς κάποιους στο περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά, αλλά σημειώνει πως θα κάνει τα πάντα για να διασφαλιστεί η κυβερνητική συνοχή.

ΤΑ ΔΕΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ NON PAPER TOY ΠΑΣΟΚ

1. Η κυβέρνηση δεν είναι μονοκομματική και ως κυβέρνηση συνεργασίας, στηρίζεται στην κοινοβουλευτική εμπιστοσύνη τριών κομμάτων.

2. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των τριών κομμάτων είναι που σηκώνει το πολιτικό βάρος για την πορεία της χώρας. Αν κάποιοι συνεργάτες του κ. Σαμαρά πιστεύουν ότι «όλο το πολιτικό βάρος το αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός», κάνουν πολύ μεγάλο λάθος και αγνοούν βασικούς δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς κανόνες, καθώς και αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία. Αντί οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου να επιδιώκουν να «στενέψει» ο κύκλος αυτών που κουβαλούν το βάρος, θα έπρεπε να επιδιώκουν τη διεύρυνσή του σε εθνική βάση με μία συνεχή πρόσκληση εθνικής συνευθύνης και προς την αντιπολίτευση.

3. Είναι αφελείς όποιοι προσδοκούν άμεσα πολιτικά οφέλη που νομίζουν ότι θα τα κεφαλαιοποιήσει η ΝΔ. Η πορεία της χώρας θα είναι δύσκολη και χρειάζεται διορατικότητα και στρατηγικός σχεδιασμός για να πετύχουμε τους εθνικούς μας στόχους. Θυμίζουμε ότι αρχική πρόταση του ΠΑΣΟΚ ήταν να τεθεί ευθύς εξαρχής το ζήτημα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, κάτι που προβλέπεται ρητά στη δανειακή σύμβαση σε περίπτωση βαθύτερης ύφεσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει πιο φιλική για την ανάπτυξη και τον πολίτη με το άπλωμα των μέτρων σε τέσσερα χρόνια (2013-2016). Το ΠΑΣΟΚ σεβάστηκε την επιλογή του Πρωθυπουργού να αποφασιστεί πρώτα ο πλήρης κατάλογος των μέτρων και μετά να τεθεί το ζήτημα της παράτασης. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνεί.

4. Η συνεργασία του κ. Σαμαρά με τους αρχηγούς των δύο άλλων κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση δεν συνιστά «κηδεμονία», αλλά δημοκρατική υποχρέωση και εγγύηση για τη διασφάλιση της ενότητας και της προοπτικής της κυβέρνησης, καθώς και επίδειξη σεβασμού προς τη Βουλή και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες λειτουργούν κυβερνήσεις συνεργασίας που προϋποθέτουν μια διαφορετική κουλτούρα από αυτήν που απηχούν οι «κύκλοι του Μαξίμου».

5. Αυτό που έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης από τον κ. Σαμαρά είναι να γίνονται συναντήσεις ακριβώς στρατηγικού χαρακτήρα, γιατί έως τώρα οι συναντήσεις που έχουν γίνει ήταν διαχειριστικού και αποσπασματικού χαρακτήρα με ευθύνη του Πρωθυπουργού, είτε για τα μέτρα, είτε για τα ναυπηγεία, είτε για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό όμως που πρέπει να συζητηθεί και κυρίως να τηρηθεί είναι το γενικό στρατηγικό πλαίσιο.

6. Εάν οι «κύκλοι του Μαξίμου» θεωρούν ότι ενισχύεται η εικόνα του Πρωθυπουργού, στηρίζεται η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας με το να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση των τριών αρχηγών, ώστε να υπάρξει συντονισμός ενεργειών και θέσεων, πριν το νέο κύκλο συναντήσεων με την τρόικα και πριν το άτυπο Eurogroup της 14/9 στη Λευκωσία, όπου πρέπει να παρουσιαστεί ο κατάλογος των μέτρων, κάνουν οφθαλμοφανές λάθος, το οποίο βλάπτει την κυβέρνηση και τη χώρα και όχι το ΠΑΣΟΚ.

7. Είναι ανεξήγητο το γεγονός ότι παρότι έχουν περάσει δυόμισι μήνες από τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας δεν συγκροτήθηκε και δεν λειτούργησε η Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης (Εθνική Επιτροπή Οικονομικού Στρατηγικού Σχεδιασμού), παρότι είχε συμφωνηθεί ως βασικό στοιχείο της προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων.

8. Είναι απορίας άξιο γιατί δείχνουν νευρικότητα οι «κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου» σε σχέση με τη σύνθεση της κυβέρνησης. Η σύνθεση της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Θα μπορούσαν να έχουν αξιώσει τα άλλα κόμματα να μην είναι ο κ. Σαμαράς Πρωθυπουργός, αλλά τον αποδέχτηκαν στη θέση αυτή, κάτι που δεν είχε κάνει ο ίδιος το Νοέμβριο του 2011. Συνιστά το λιγότερο πρόκληση να θέτουν τέτοιο θέμα οι «κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου». Ας κάνουν τη δουλειά τους. Ας δώσουν ρυθμό και αποτελεσματικότητα στην Κυβέρνηση και στη Βουλή.

9. Ο Πρωθυπουργός έχει την ευθύνη, αλλά και το προφανές συμφέρον, να διατηρήσει το επίπεδο και το κλίμα συνεργασίας με τα άλλα δύο κόμματα, γιατί αυτό αφορά την κυβέρνηση της οποίας προΐσταται. Είναι συνεπώς πολύ μεγάλο λάθος να κινούνται οι «κύκλοι του Μαξίμου» έτσι σε επικοινωνιακό επίπεδο, διότι με αυτόν τον τρόπο αδικούν την ίδια την κυβέρνηση και δεν βοηθούν την αποτελεσματική διαπραγμάτευση της χώρας με τους διεθνείς εταίρους της.

10. To ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι σε αυτή την συγκυρία περισσότερο από ποτέ η χώρα έχει ανάγκη από μια σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας. Είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει την κυβερνητική και την πολιτική σταθερότητα γιατί είναι μαθημένο να αναλαμβάνει ευθύνες με μόνο κριτήριο το εθνικό συμφέρον. Αυτό περιμένει και από την Νέα Δημοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άγριο παρασκήνιο στους κόλπους της κυβέρνησης – Τριγμοί στο σχήμα των τριών πολιτικών αρχηγών λόγω διαρροών

Τριγμοί στο κυβερνητικό σχήμα – Νέα σύσκεψη Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version