Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών θα γίνει αύριο Τετάρτη η συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής με την οποία ανοίγει τυπικά ο δρόμος ώστε το ελληνικό δημόσιο να αξιώσει τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Η συνεδρίαση επί του πορίσματος της Επιτροπής της Βουλής για τις Γερμανικές Οφειλές -που ολοκληρώθηκε πριν από δύο χρόνια αλλά μόλις αύριο έρχεται για συζήτηση- θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 9 το βράδυ με την ψηφοφορία δια εγέρσεως που θα διεξαχθεί προκειμένου «η Βουλή των Ελλήνων να εντέλει την Ελληνική Κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για την διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”, όπως αποκαλούνται οι αποζημιώσεις.
Αμέσως μετά η Ελληνική Κυβέρνηση θα μπορεί να κάνει το πρώτο βήμα των διεκδικήσεων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο που είναι η επίδοση ρηματικής διακοίνωση στο Γερμανικό κράτος για τις ελληνικές αξιώσεις.
Η συνεδρίαση της Ολομέλειας, θα διεξαχθεί τυπικά σε δύο φάσεις: Στην πρώτη φάση, θα συζητηθεί το πόρισμα της Επιτροπής για τις αποζημιώσεις και θα υπάρξουν οι τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού, των πολιτικών αρχηγών και όσων περισσότερων βουλευτών μπορέσουν να πάρουν τον λόγο. Αμέσως μετά, σε δεύτερη φάση, θα εκδοθεί τυπικά δεύτερη ημερήσια διάταξη με την οποία ο Πρόεδρος της Βουλής θα διατυπώνει την πρόταση να δοθεί με ψήφισμα δια εγέρσεως η εντολή στην Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει στην διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων.
Η πρόταση αυτή, ήδη έχει περάσει με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής καθώς ψήφισαν θετικά ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΕΚ, ενώ «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ, διατυπώνοντας μια άλλη πρόταση, η οποία όπως θεωρεί ο Πρόεδρος της Βουλής, δεν είναι σε αντίθετη κατεύθυνση, αλλά συμπληρωματική της υπάρχουσας.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Νίκος Βούτσης, παράλληλα με την ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας προς την Γερμανία θα ξεκινήσουν και άλλες προωθητικές ενέργειες για τις αποζημιώσεις τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεως όσο και σε επίπεδο κοινοβουλίων, όπως ενημερώσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Γερμανικού κοινοβουλίου.
Ο κ. Νίκος Βούτσης απέδωσε την μεγάλη -επί διετία- καθυστέρηση συζήτησης του πορίσματος για τις γερμανικές αποζημιώσεις στην απόφαση της κυβέρνησης να μην δώσει, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, την αίσθηση ενός συμψηφισμού.
Ο Πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρχει ποσό διεκδίκησης, αλλά αυτή θα συνίσταται κυρίως ως προς το κατοχικό δάνειο, την αποζημίωση στις μαρτυρικές πόλεις και τα χωριά, στην καταστροφή και κλοπή της πολιτιστικής κληρονομιάς και στον λιμό.