Τα «παιχνίδια» του Ρώσου Προέδρου με το φυσικό αέριο και τα ρούβλια θέτουν όλη την Ευρώπη σε αυξημένο συναγερμό. Η Ελλάδα, σε συντονισμό και με την Ευρώπη, εξετάζει τις δυνατότητες αντίδρασης και ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με το αρμόδιο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο επεξεργάζεται plan b’, ώστε η χώρα να είναι, στα μέτρα του δυνατού, προετοιμασμένη απέναντι στις απειλές της Μόσχας…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συγκεκριμένα, εξετάζεται:
το ενδεχόμενο προσθήκης μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας,
η δυνατότητα διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία,
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
η δυνατότητα προμήθειας επιπλέον φορτίων LNG εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο,
και η ετοιμότητα εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της ΔΕΗ για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.
Τι ακριβώς προτείνει η Μόσχα και τι επιδιώκει…
Σύμφωνα με τη ρωσική πρόταση, η Gazprombank αναλαμβάνει τις πληρωμές και τις εκκαθαρίσεις των συναλλαγών φυσικού αερίου και πετρελαίου με τις ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για τράπεζα που δεν έχει αποκλειστεί από το σύστημα διατραπεζικών ειδοποιήσεων SWIFT.
Ο σχεδιασμός είναι η Gazprombank να ανοίξει δύο διαφορετικούς λογαριασμούς για κάθε αγοραστή υδρογονανθράκων. Στον πρώτο λογαριασμό να καταβάλλεται σε συνάλλαγμα (ευρώ ή δολάριο) από τον αγοραστή το τίμημα για το φορτίο, όπως περιγράφεται από το συμβόλαιο συνεργασίας με την Gazprom.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα το διάταγμα, η ενεργειακή εταιρεία θα «εξουσιοδοτεί» την Gazprombank, να μετατρέψει το ποσό αυτό σε ρούβλια, ώστε να μεταφερθεί στον δεύτερο λογαριασμό και από εκεί να πληρωθεί η Gazprom και να αποδεσμευθεί το φορτίο φυσικού αερίου.
«Δηλαδή τα δολάρια ή ευρώ θα μετατρέπονται σε ρούβλια, προκαλώντας πλασματική ζήτηση για το ρωσικό νόμισμα, η οποία πιθανώς θα οδηγήσει σε βελτίωση της ισοτιμίας του ρουβλιού έναντι του ευρώ και του δολαρίου” σημειώνουν πηγές, με γνώση του θέματος, εκτιμώντας ότι “η Ρωσία φαίνεται πως επιχειρεί να ενισχύσει το νόμισμά της και ταυτόχρονα να επιβάλει τους όρους συναλλαγής στην Ε.Ε., αφού τη μετατροπή θα μπορούσε να την κάνει και μόνη της».
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η προμήθεια πάντως γίνεται μέσω εταιρικών συμφωνιών για την προμήθεια αερίου, οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν με ένα διάταγμα, ενώ έχουν συναφθεί και μακροχρόνια συμβόλαια με συγκεκριμένες ρήτρες.
Δεδομένου ότι καθημερινά γίνονται νέες δηλώσεις για το θέμα και δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια ακριβώς θα είναι η ρωσική στάση, στο κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο, σε πλήρη συντονισμό με την Ε.Ε.