Με τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα συνεχώς και μια πανηγυρική δοξολογία προς τιμήν του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφτηκε ξανά μετά από 11 χρόνια το Άγιο Όρος. Εκεί, τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και στις προσφωνήσεις του στάθηκε ιδιαίτερα στους δεσμούς της Ελλάδας με τη Ρωσία και φυσικά με το Άγιο Όρος.
Υπό πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας (βατραχάνθρωποι, άνδρες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, ακόμη και ελεύθεροι σκοπευτές), το Άγιο Όρος άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχτεί τον πρόεδρο της (ορθόδοξης) Ρωσίας. Τα όσα εκτυλίχθηκαν μόλις ο Πούτιν πάτησε το πόδι του στις Καρυές, την πρωτεύουσα της Αθωνικής πολιτείας, δεν τα βλέπουμε συχνά. Μάλλον, δεν τα βλέπουμε ποτέ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δεν είναι μόνο το γεγονός πως δεκάδες άνθρωποι έσπευσαν να τον υποδεχτούν μόλις κατέβηκε από το θωρακισμένο τζιπ, είναι και το ότι επικράτησε… συνωστισμός λίγο πριν φτάσει στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, όπου έγινε δοξολογία προς τιμήν του, με τον Ρώσο ηγέτη να προσκυνά στην εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστί. Εδώ, υπάρχει και ένα “ζουμερό” παρασκήνιο. Ο Έλληνας πρόεδρος, Προκόπης Παυλόπουλος, δεν ήταν παρών στη δοξολογία, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να στέκεται δίπλα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ρώσο πρόεδρο θα παίρνει θέση στον επισκοπικό θρόνο.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, υπήρξε… μάχη παρασκηνίου για το ποιος θα καθίσει στον επισκοπικό θρόνο ανάμεσα στις αγιορείτικες αρχές και την Πολιτεία. Τελικά, “κέρδισε” ο Πούτιν και ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν παρέστη στην τελετή και τη δοξολογία αλλά υποδέχτηκε τον Ρώσο ομόλογό του στα σκαλιά του κτιρίου της Ιεράς Κοινότητας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το θέμα προέκυψε όταν έπρεπε να αποφασιστεί πού θα καθίσει στην δοξολογία ο Βλαντιμίρ Πουτιν, το τιμώμενο πρόσωπο γαρ, και πού ο Ελληνας πρόεδρος. Οι αγιορείτες υποστήριξαν ότι με βάση το τυπικό, ο τιμώμενος τοποθετείται στον επισκοπικό θρόνο και ο κ. Παυλόπουλος θα παρακαθόταν στο παραθρόνιοστασίδι, πλάι στον Βλαντιμίρ Πουτιν. Αλλά για λόγους συμβολισμού, η ελληνική προεδρία αρνήθηκε μια τέτοια λύση καθώς θεώρησε ότι θα έφερε «ένα σκαλί παρακάτω» τον Έλληνα πρόεδρο.
Έγινε προσπάθεια συμβιβασμού με την πρόταση να τοποθετηθούν δυο ίδιες πολυθρόνες μπροστά στα στασίδια, αλλά απορρίφθηκε από την ιερά κοινότητα. Έτσι, ο Ρώσος πρόεδρος “πήρε” τον επισκοπικό θρόνο και ο Έλληνας ομόλογός του δεν παρέστη στη δοξολογία. Αυτή δεν ήταν η μοναδική διαφωνία βέβαια. Είχε προηγηθεί και εκείνη για την υποδοχή στις Καρυές. Από την προεδρία της Δημοκρατίας εκφράστηκε η επιθυμία να τον υποδεχθεί ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά την άφιξή του στην πλατεία των Καρυών. Ομως, οι αγιορείτες απέρριψαν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επικαλούμενες το αγιορείτικο τυπικό που προβλέπει υποδοχή στην πλατεία από τον «οικοδεσπότη», που είναι η Ιερά Κοινότητα.
«Στο Άγιον Όρος γίνεται ένα μεγάλο και σημαντικό έργο που αφορά τις ηθικές βάσεις και ηθικές αξίες» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την αντιφώνησή του στη διάρκεια της πανηγυρικής δοξολογίας. Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα όσα κάνουν για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία καθώς και την αγιορείτικη κοινότητα για τη φιλοξενία που του επιφύλαξε.
«Είμαι δεύτερη φορά εδώ και η φιλοξενία αυτή είναι τόσο θερμή. Είναι προς εμένα βεβαίως αλλά την εκτιμώ και ως φιλοξενία προς το πρόσωπο του ρωσικού λαού. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο», τόνισε.
Στην προσφώνησή του ο Άγιος Πρώτος, πατέρας Παύλος, από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, τόνισε: «Σήμερα, η ειρήνη γύρω μας δοκιμάζεται από την τρομοκρατία, τη διάλυση κρατών, τον θρησκευτικό φανατισμό και άλλα. Επιβάλλεται συνεπώς η συνεργασία των φιλειρηνικών λαών με σκοπό την επικράτηση της ειρήνης».
Πρόσθεσε επίσης η ορθόδοξη πίστη είναι η κοινή βάση για τις σχέσεις των λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας και πως η Ορθοδοξία είναι αυτή που βάζει εμπόδιο σε κάθε απόπειρα διατάραξης των καλών σχέσεων. Οι Ρώσοι μοναχοί στο Άγιον Όρος είναι ένας ακατάλυτος δεσμός ανάμεσα στις δύο χώρες, και ότι στην ανάπτυξη των σχέσεων έχουν συμβάλει και οι Έλληνες Πόντιοι που έζησαν στη Ρωσία, επεσήμανε ο γέροντας Παύλος.
Αμέσως μετά τη δοξολογία, ο Ρώσος Πρόεδρος αντάλλαξε θερμό χαιρετισμό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο που τον υποδέχθηκε στα σκαλιά της ιεράς κοινότητας. Μαζί με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, τον υπουργό και τον υφυπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Γιάννη Αμανατίδη, αντίστοιχα και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη, τον Άγιο Πρώτο, πατέρα Παύλο και τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου, έβγαλαν αναμνηστική φωτογραφία και ανέβηκαν στο Αρχονταρίκι για το παραδοσιακό αγιορείτικο κέρασμα.
Στη σύντομη τελετή που έγινε στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε για τους άρρηκτους τους δεσμούς ανάμεσα στη Ρωσία και το Άγιον Όρος, σημειώνοντας ότι αυτές θα ενδυναμώνονται συνεχώς. «Η κοινή θρησκεία αλλά και η αμοιβαία συμπάθεια που υπάρχει συνενώνουν τους λαούς μας και μας βοηθούν να ξεπερνάμε τις δυσκολίες», είπε και χαρακτήρισε το Άγιο Όρος ένα χώρο που «δυναμώνει την Ορθοδοξία και εμπνέει τους ορθοδόξους σε όποια χώρα κι αν βρίσκονται. Η πρώτη αναφορά για την παρουσία Ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρος ξεπερνά τα 1000 χρόνια». Τόνισε δε το ειδικό βάρος που έχει το Άγιο Όρος για την ανάπτυξη της Ορθοδοξίας στην Ρωσία.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την φιλοξενία που παρέχει η Ιερά Κοινότητα «στους Ρώσους που έρχονται στην περιοχή σας» τονίζοντας ότι αυτό «δείχνει τους άριστους δεσμούς της Ρωσίας με τον Άθω και την βαθιά πνευματική σχέση που υπάρχει με την χώρα σας. Εδώ είναι και η Αγία Ζώνη η οποία έχει έλθει στην Ρωσία και μπόρεσαν να την προσκυνήσουν εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε ότι το Άγιον Όρος είναι κοιτίδα και λίκνο της Ορθοδοξίας. «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας για ολόκληρη την οικουμένη», είπε και πρόσθεσε πως «εδώ είναι πραγματικά ο καταλληλότερος τόπος για έναν ηγέτη, προκειμένου να εμπνευστεί με βάση τις αρχές και τις αξίες της Χριστιανοσύνης εν γένει, αλλά κυρίως της Ορθοδοξίας, ως προς τους δείκτες πορείας που πρέπει να ακολουθεί όταν παίρνει σημαντικές αποφάσεις για τη Χώρα του και το λαό του».
Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως «εμείς οι Έλληνες, αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτούς τους δείκτες πορείας» και… αποθέωσε τον Ρώσο ομόλογό του λέγοντας πως «γνωρίζουμε επίσης πόσο η Ρωσία υπό την ηγεσία σας κινείται προς την ίδια κατεύθυνση».
Εκ μέρους της κυβέρνησης τον Πρόεδρο της Ρωσίας καλωσόρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Αμέσως μετά την Ιερά Κοινότητα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναχώρησε για την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, όπου βρίσκεται από χθες Παρασκευή (27.05.2016) και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος. Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στον Άγιο Παντελεήμονα χαρακτηρίστηκε ιδιωτική και προσκυνηματική, γι’ αυτό και δεν υπήρξε τηλεοπτική κάλυψη.
Ο Ρώσος πρόεδρος, αν και ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει από την Αθωνική πολιτεία στις 18:00 το απόγευμα, μέχρι στις 19:00 βρισκόταν ακόμη στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα, όπου συναντήθηκε με τον μοναχό Ιερεμία, ο οποίος είναι 102 ετών και είναι ο μεγαλύτερος μοναχός που ζει στο Άγιο Όρος. Ο πρόεδρος της Ρωσίας ξεναγήθηκε στη μονή και είδε ιερά κειμήλια που βρίσκονται εκεί.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ, Eurokinissi