Θα το ρωτήσουμε ανοιχτά. Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες πέτυχε ή απέτυχε; Ο κύριος Τσίπρας κέρδισε κάτι ή έφυγε με άδεια τα χέρια από τη βελγική πρωτεύουσα;
Η πρώτη ανάγνωση των δηλώσεων σε συνδυασμό με όσα γνωρίζουμε οδηγούν στο συμπέρασμα πως το ταξίδι του πρωθυπουργού δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένο, ούτε καν επιβεβλημένο.
Τα όσα αρνητικά πληροφορήθηκε, τα οποία προκάλεσαν κυριολεκτικά σοκ, καθώς και το συνολικό πεντασέλιδο κείμενο μπορούσε να τα πληροφορηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και να κάνει μία τηλεδιάσκεψη με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χωρίς να αναλάβει το ρίσκο μιας επίσκεψης που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αποτυχημένη.
Αυτή είναι η πρώτη ανάγνωση και δεν αναιρείται από την κατανόηση που συνάντησε ο Ελληνας πρωθυπουργός στην Κομσιόν. Αρα τείνουμε προς το συμπέρασμα ενός αποτυχημένου ταξιδιού.
Σε δεύτερη ανάγνωση, κάτω από τις γραμμές, αλλά και από τη σημειολογία της ίδιας της συνάντησης μπορούν να αναδυθούν δύο συμπεράσματα.
Το πρώτο είναι πως ο κύριος Τσίπρας με το ταξίδι του στις Βρυξέλλες και τη συνομιλία με τον κύριο Γιούνκερ, ανακήρυξε τον τελευταίο σε προνομιακό και ενδεχομένως μοναδικό συνομιλητή και διαπραγματευτή σε θεσμικό επίπεδο. Που σημαίνει ότι με την κίνηση αυτή επιτυγχάνεται ο δικός του σκοπός και η δηλωμένη πρόθεση του Προέδρου της Κομισιόν να τεθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων και να αποσυρθεί εν τέλει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το δεύτερο από αναδύεται από τη συνάντηση είναι πως μπήκαν στο τραπέζι ζητήματα που είχαν παραμεριστεί στο Brussels Group (πράγμα παράδοξο) και το πακέτο των δανειστών εμφανίζεται ως απαράδεκτο, οπότε ο κύριος Τσίπρας το απορρίπτει.
Με την κίνηση αυτή πετυχαίνει να δείξει άλλο ένα επεισόδιο σκληρής διαπραγματευτικής στάσης, που τόσο αύξησε τις πολιτικές του μετοχές.
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν πλέον με την Κομισιόν που δείχνει κατανόηση, όπως δήλωσε και ο κύριος Τσίπρας. Οπότε στην περίπτωση που αποσυρθούν τα αιτήματα για μείωση του ΕΚΑΣ, αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια και την εστίαση και μείωση των συντάξεων θα προκύψει μία συμφωνία η οποία θα είναι προϊόν της αντίστασης, θα έχουν αποσυρθεί τα σημερινά “αγκάθια” η κυβέρνηση θα μπορέσει να πανηγυρίσει, η συμφωνία να περάσει από τη Βουλή και προπαντός οι δύο αρχιτέκτονες της χτεσινής συνάντησης να είναι στο τέλος οι μεγάλοι κερδισμένοι.
Σε περίπτωση, όμως, που αντί για λύση βρεθούμε σε σκηνικό ρήξης, τότε Τσίπρας και Γιούνκερ και προπαντός ο πρώτος θα έχουν δεχθεί ένα μεγάλο πολιτικό πλήγμα.
Ας ελπίσουμε για το καλό της πατρίδας οι δύο άνδρες να υλοποιούν το colpo grosso για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία.