Φαινομενικά, εξάλλου, η ΝΔ κέρδισε τη μάχη για το χρόνο συζήτησης και ψήφισης της συμφωνίας από τη Βουλή, καθώς η κυβέρνηση εγκατέλειψε τα αρχικά της σχέδια για διαδικασίες εξπρές, όμως στην πραγματικότητα τούτο οφείλεται στο πυκνό παρασκήνιο που συνοδεύει τις τελευταίες ημέρες τις κινήσεις κομμάτων και βουλευτών εν όψει της ψηφοφορίας.
Η «ψήφος κατά συνείδηση» που αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού χθες βράδυ ουσιαστικά εξασφαλίζει ότι η πλειοψηφία θα εγκρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών και μάλιστα με περισσότερες από 151 ψήφους, καθώς Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και πιθανότατα και ο Σπύρος Λυκούδης προσανατολίζονται στο «ναι» – όπως ακριβώς, δηλαδή, ήταν και η αρχική τους στάση. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, θεωρητικά απομακρύνεται το ενδεχόμενο συνεργασίας του Ποταμιού με τη ΝΔ κι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο το κείμενο της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού ξεκαθαρίζει ότι αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση και θεωρεί ανήθικη πολιτικά τη στάση όσων στήριξαν τον κ. Τσίπρα – συμπεριλαμβανομένου, ασφαλώς, του Σπύρου Δανέλλη.
Από την άλλη πλευρά, στο Κίνημα Αλλαγής τα μηνύματα που έστειλε με τη συνέντευξή της στον Alpha η Φώφη Γεννηματά ήταν ξεκάθαρα, αν και αντιφατικά: δεν υπάρχει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες, αλλά όποιος πάει κόντρα στην επίσημη γραμμή – που είναι το «όχι» στη συμφωνία – θα υποστεί συνέπειες. Δηλαδή, θα διαγραφεί. Οι «καμπάνες», λοιπόν, δεν χτυπάνε μόνο για τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, αλλά και για στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται έτοιμος να προχωρεί σε δήλωση τις επόμενες ημέρες υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.
Η ανησυχία στη Χαριλάου Τρικούπη έχει να κάνει όχι τόσο με τις Πρέσπες, αλλά με την πρόθεση Τσίπρα να επιχειρήσει «εισπήδηση» στο χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως είπε ξεκάθαρα και στην ομιλία του στη Βουλή την Τετάρτη. Με άλλα λόγια, η συμφωνία των Πρεσπών είναι το όχημα με το οποίο προσπαθεί να εισέλθει σ’ αυτό το χώρο ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ακριβώς είναι και το σκεπτικό με το οποίο η κυρία Γεννηματά μίλησε για συνέπειες εφόσον υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες. Όπως είπε χαρακτηριστικά η ίδια, κανένα στέλεχος της Κεντροαριστεράς δεν πρέπει να δώσει στον κ. Τσίπρα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει μια κακή συμφωνία κατά της προοδευτικής παράταξης.
Στη ΝΔ πάλι, στέκονται στο περιεχόμενο της ρηματικής διακοίνωσης που έφτασε από τα Σκόπια στην Αθήνα, επιδιώκοντας ν’ αποδομήσουν τη συμφωνία και την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης. Στην οδό Πειραιώς εμμένουν στη θέση τους πως η κυβέρνηση Τσίπρα παραχώρησε ταυτότητα και γλώσσα, καθώς, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του Μαξίμου, στο κείμενο των συνταγματικών τροποποιήσεων στην πΓΔΜ γίνεται λόγος για «μακεδονικό λαό», ενώ τονίζουν πως εάν με το «ιθαγένεια» αποδίδεται ο όρος «nationality», τότε αυτή θα έπρεπε να είναι «βορειομακεδονική» και όχι σκέτο «μακεδονική». Επίσης, ως προς τη γλώσσα, λένε πως δεν έχει σημασία σε ποια γλωσσική ομάδα κατατάσσεται (νότια σλαβική), αλλά πώς ορίζεται κι αν πράγματι σναφέρεται ως «μακεδονική».
Του Αιμίλιου Περδικάρη