Site icon NewsIT
08:55 | 20.08.12

Το δίλημμα της Μέρκελ για την Ελλάδα

Το δίλημμα της Μέρκελ για την Ελλάδα
Newsit Newsroom

''Η γερμανίδα Καγκελάριος ούτε θέλει να επισπεύσει ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη ούτε όμως διαψεύδει δημοσίως όσους, Γερμανούς ιδίως, ζητούν ελληνική έξοδο'' όπως γράφουν σήμερα οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: ”Το δίλημμα Merkel και ο μπαλαντέρ του Hollande”

Η Angela Merkel και ο François Hollande θα επιδιώξουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για τη μελλοντική πορεία της κρίσης της ευρωζώνης όταν θα συναντηθούν στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα, καθώς και για το πώς θα αντιμετωπίσουν την επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να υπογραμμίσει την επιμονή της ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της βάσει του πρόσφατου προγράμματος διάσωσης των 130 δισ. ευρώ και πως δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι η γερμανική βουλή θα εγκρίνει περισσότερη στήριξη στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος.

Η κ. Merkel είναι σαφής στο ότι δεν θέλει να επισπεύσει ενδεχόμενη ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη – καθώς θεωρεί ότι οι συνέπειες είναι εξαιρετικά δαπανηρές και απρόβλεπτες. Αλλά δεν έχει διαψεύσει δημοσίως όσους ζητούν ελληνική έξοδο, και πιστεύει ότι θα είναι σχεδόν αδύνατο να πείσει τους οπαδούς της να εγκρίνουν μια ακόμη ελληνική διάσωση.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πολιτικοί της σύμμαχοι, κατέστησαν σαφές ότι έχουν δεν είναι διατεθειμένοι για περαιτέρω παραχωρήσεις. Ο Wolfgang Schaeuble, υπουργός Οικονομικών, δήλωσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του υπουργείου του: «Ανέκαθεν έλεγα ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες, αλλά δεν μπορούμε να ρίχνουμε συνειδητά χρήματα σε ένα απύθμενο πηγάδι.”

Απέρριψε κατηγορηματικά τη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Αν αρχίσουμε να το κάνουμε αυτό, δεν θα σταματήσουμε. Είναι όπως σαν να αρχίσουμε να προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με τα ναρκωτικά. “

Ο Volker Kauder, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του συντηρητικού συνασπισμού της κ. Merkel, είπε στο εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel: «Δεν υπάρχει άλλα περιθώρια, είτε για το χρονοδιάγραμμα ή το ίδιο το θέμα. . . Οι Έλληνες θα πρέπει κάποια στιγμή απαντήσουν στο ερώτημα: θα προχωρήσουμε σε μεγαλύτερες προσπάθειες ή θα αφήσουμε το ευρώ »;

Ο Hans-Peter Keitel, πρόεδρος του κύριου λόμπι βιομηχάνων της Γερμανίας, του BDI, που έχει τονίσει στο παρελθόν τους τεράστιους κινδύνους που συνδέονται με τη διάλυση της ευρωζώνης, είπε στο επιχειρηματικό περιοδικό Wirtschaftswoche ότι αν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στους όρους που επιβάλλονται από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο “δεν θα υπάρχει πλέον μια θέση για την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ”. «Η χώρα δεν έχει ουσιώδεις προϋποθέσεις, όπως μία λειτουργική κυβέρνηση και την άμεση βούληση να βγεί από την κρίση μόνη της», είπε.

Αξιωματούχοι στο Βερολίνο λένε ότι η καγκελάριος θα καταστήσει σαφές στον Γάλλο πρόεδρο αυτή την εβδομάδα ποια είναι η γερμανική θέση είναι, «ώστε να μην υπάρχουν αυταπάτες. Tην ίδια στιγμή όμως, θέλει η Γερμανία και η Γαλλία να «κινηθούν μαζί» στη διαχείριση της κρίσης.

Θα πρέπει όμως, να κάνει κάποιες υποχωρήσεις ώστε να πλησιάσει τις θέσεις του κ. Hollande ο οποίος κατέστησε σαφές ότι πιστεύει πως θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα “ένα φως στο τέλος του τούνελ” ώστε να πείσει το ελληνικό εκλογικό σώμα ότι τα δραστικά μέτρα λιτότητας που απαιτούνται από την ευρωζώνη δεν είναι μια άσκοπη άσκηση. Τόνισε επίμονα την ανάγκη να γίνουν περισσότερα για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης παράλληλα με περικοπές στους προϋπολογισμούς.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν για δείπνο το βράδυ της Πέμπτης, μία ημέρα πριν φτάσει ο κ. Αντώνης Σαμαράς στο Βερολίνο για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του ως πρωθυπουργός της Ελλάδας. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον κ. Hollande το Σάββατο.

Οι συνομιλίες του κ. Σαμαρά θεωρούνται στην Αθήνα ως ένα σημαντικό βήμα στην αναζήτηση υποστήριξης από τους δύο πιο ισχυρούς ηγέτες της ευρωζώνης για πιο ευέλικτες συνθήκες στο πρόγραμμα διάσωσης, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κάθε κίνδυνος ελληνικής εξόδου από το ευρώ. Αλλά δεν αναμένονται αποφάσεις μέχρις ότου η πλήρης έκθεσης των αξιωματούχων της «τρόικας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ παραδοθεί στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου.

Μια κοινή δήλωση που έκαναν Merkel και Hollande, τον Ιούλιο είπαν ότι «δεσμεύονται για την ακεραιότητα της ευρωζώνης», και ήταν αποφασισμένοι “να κάνουν τα πάντα για την προστασία της ευρωζώνης”. Αυτό θεωρήθηκε ως μια σιωπηρή έγκριση της πολιτικής του Mario Draghi, του προέδρου της ΕΚΤ, ο οποίος είχε πει την προηγούμενη ημέρα ότι θα κάνει “ό, τι χρειάζεται για να διατηρηθεί το ευρώ”.

Σε επίσημη επίσκεψη στον Καναδά την Πέμπτη, η κ. Merkel επανέλαβε την υποστήριξη για τη δράση της ΕΚΤ, λέγοντας ότι η Γερμανία είναι «ευθυγραμμισμένη» με την προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας για την υπεράσπιση του ευρώ.

Το σχέδιο του κ. Draghi για την τολμηρή κοινή παρέμβαση στις αγορές ομολόγων με το EFSF, καθησύχασε τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες. Η τράπεζα αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να αγοράσει ομόλογα στις δευτερογενείς αγορές ώστε να μειωθούν τα υψηλά spread σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, με συγκεκριμένο στόχο τη μείωση των νομισματικών στρεβλώσεων που προκαλούνται από τα υπερβολικά επιτόκια”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Σόιμπλε: καμία νέα βοήθεια στην Ελλάδα

Δώρα τέλος – Μείωση 1.000 ευρώ το χρόνο στο Δημόσιο

Στην εφεδρεία τρία χρόνια και μετά απόλυση

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version