Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Το ΔΝΤ αποφασίζει την τύχη της Ελλάδας την Δευτέρα – “Όχι” κυβέρνησης σε νέα μέτρα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ συζητά την περίπτωση της Ελλάδας και την έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους
– Κρισιμότατη η πρώτη συνεδρίαση της εποχής Τραμπ
– Αποφασισμένη να μη συναινέσει σε νέα μέτρα εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση
– “Νέα σκληρά μέτρα ή εκλογές” προεξοφλεί ο διεθνής Τύπος

Τα μηνύματα που φτάνουν από το εξωτερικό, μόνο θετικά δεν είναι για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Η χώρα μοιάζει να μπαίνει σε μια φάση αντίστοιχη εκείνης που προέκυψε λίγο πριν το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, με τις πιέσεις στην κυβέρνηση να είναι και πάλι αφόρητες.

Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την Δευτέρα, αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας για το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς σ’ αυτήν αναμένεται να συζητηθεί και η έκθεση για την ελληνική οικονομία και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η έκθεση που έχει συνταχθεί από την ομάδας της Ντέλιας Βελκουλέσκου και φέρει την έγκριση του Πολ Τόμσεν, περιλαμβάνει επικαιροποιημένη ανάλυση για τη βιωσμότητα του χρέους, η οποία διαπιστώνει ότι αυτό παραμένει εξαιρετικά μη βιώσιμο παρά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίσθηκαν τον Δεκέμβρη.

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται πως το χρέος θα παραμείνει μη βιώσιμο ακόμη και αν η Ελλάδα εφαρμόσει όλα όσα έχει συμφωνήσει στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.

“Νέα σκληρά μέτρα ή εκλογές” προβλέπει αρθρογράφος του Guardian, την ίδια ώρα που ο άνθρωπος που επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ για πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προεξοφλεί πως μετά το Brexit, ακολουθούν τα Grexit και Frexit που θα σημάνουν και το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, είναι η πρώτη της εποχής Τραμπ, που φαίνεται να έχει συγκεκριμένη άποψη για την γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη και αυτό έχει από μόνο του τη δική του σημασία, με δεδομένη πως βασικός μέτοχος του ΔΝΤ είναι οι ΗΠΑ.

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης

Στην συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ “θα φανεί ποιος θα είναι ο ρόλος του Ταμείου στο εγγύς μέλλον” υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Εποχή”, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει το “να μπούμε σε μια διαδικασία μακράς διαπραγμάτευσης”. “Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, όπου πρέπει τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν” υπογραμμίζει ο κ. Χαρίτσης.

“Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση τα ακραία μέτρα που ζητά το ΔΝΤ” δηλώνει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στην «Αυγή». “Όσο και εάν Γερμανία και ΔΝΤ εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους έχοντας ως ουρά και σύμμαχο τη ΝΔ, έχω την αίσθηση πως η συγκυρία και οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι τέτοιες που θα τους αναγκάσουν να αφήσουν τους τακτικισμούς και το blame game και να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις τόσο μεταξύ τους, όσο και απέναντί μας” αναφέρει.

Πρωτοβουλίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό συμφώνησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις επαφές που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα ενώ στο θέμα αυτό κοινή είναι η εκτίμηση κυβερνητικών παραγόντων και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

“Η επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό και με τις λιγότερο δυνατές υποχωρήσεις. Σε αυτό συμπίπτει και η μεγάλη πλειοψηφία των δανειστών, όπως φάνηκε και στην Μάλτα” δήλωσε στον ρ/φ “στο Κόκκινο” ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Επισημαίνει πάντως πώς ακόμα και αν δεν καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί η συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου είναι εφικτό στην συνεδρίαση του Εurogroup να γίνει ένα θετικό βήμα που θα κωδικοποιήσει την πρόοδο ώστε να κλείσει η συμφωνία πριν τις εκλογές στην Ολλανδία. “Έχουμε κάθε συμφέρον να αποφύγουμε μία πολύμηνη καθυστέρηση που θα κάνει ζημιά στην ελληνική οικονομία και την θέλουν οι ακραίοι των δανειστών”.

“Ζητάμε το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου και με σεβασμό στις συνταγματικές και δημοκρατικές αξίες της Ελλάδας και της Ευρώπης. Δεν πρόκειται να κάνουμε υποχωρήσεις σε θέματα αρχών” δηλώνει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Κυριακάτικη Kontranews”.

Αναφορικά με την περίπτωση μη κλεισίματος της αξιολόγησης στο χρονικό ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου και το ενδεχόμενο επανάληψης του “σκηνικού του 2015”, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι “κοινός τόπος της ελληνικής κυβέρνησης και των νουνεχών Ευρωπαίων εταίρων μας” είναι η εξεύρεση λύσης, το γρηγορότερο δυνατόν, ώστε να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης “για να ενισχυθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και να αποκατασταθεί σταδιακά το επενδυτικό κλίμα στη χώρα”.
 
Η κυβέρνηση εργάζεται ώστε η αξιολόγηση να κλείσει το συντομότερο δυνατόν “όχι όμως με τρόπο που θα τραυματίζει περισσότερο την κοινωνία, θα αναιρεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο στις εργασιακές σχέσεις και θα υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας” αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλ.Χαρίτσης. Επισημαίνει ότι στόχος δεν είναι να κλείσει η αξιολόγηση “με οποιοδήποτε τρόπο, μόνο και μόνο για να διασφαλίσει την παραμονή της κυβέρνησης”, προσθέτοντας ότι “το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να γίνει από την πλευρά μας μόνο με πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ανεκτό τρόπο”.

“Αναδιάρθρωση χρέους ή τίποτα”

Ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, κ. Ψαλιδόπουλος είχε επαφές με όλους τους συναδέλφους του και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένονται εκπλήξεις ή δυσάρεστες καταστάσεις.

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου “κατά τη συνεδρίαση δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση για την χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο Ελληνικό Πρόγραμμα διότι απαιτούνται εντελώς άλλες διαδικασίες”. Πριν απ’ όλα πρέπει να ολοκληρωθεί η παρούσα αξιολόγηση και στη συνέχεια να παρουσιάσει έκθεση στο Δ.Σ. ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν. Την έκθεση θα ετοιμάσει η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου. Αυτό δεν προβλέπεται να συμβεί σύντομα, όχι μόνο επειδή καθυστερεί η αξιολόγηση αλλά και για ένα άλλο λόγο:

“Όλο και περισσότερο, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ τείνουν να ενστερνιστούν την ιδέα της διατήρησης του σημερινού καθεστώτος του Ταμείου στο Ελληνικό Πρόγραμμα, ως τεχνικός και μόνο σύμβουλος” εκτιμά ο Μιχ. Ιγνατίου.

Πηγή του ΔΝΤ δήλωσε στην ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου ότι για να αλλάξει αυτό το καθεστώς, πρέπει να Ευρωπαίοι δανειστές να αποδεχθούν γενναία αναδιάρθρωση των ελληνικών δανείων ή να εξευρεθεί άλλος πολύ πειστικός λόγος που θα καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, mignatiou.com

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε