Σάββατο, 23 Νοε.
13oC Αθήνα

Bloomberg: Το ΔΝΤ ετοιμάζει δάνειο για την Ελλάδα! Διαψεύδει το Ταμείο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Το πρακτορείο Bloomberg ισχυρίζεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζει δάνειο ύψους 3 ως 6 δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα
– Οι συζητήσεις για νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ θα μπορούσε να συζητηθεί στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου τον Απρίλη
– Το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε πως η κυβέρνηση θέλει το Ταμείο στο πρόγραμμα
– Εμμένει στην άποψή του για “μη βιώσιμο χρέος” ο Πόουλ Τόμσεν

Οι συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει χώρα στις 21-23 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Έτοιμο να πάρει μέρος στο πακέτο σωτηρίας για την Ελλάδα, εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγές που παίρνουν μέρος στην διαπραγμάτευση. Έτσι θα εκπληρωθεί ο όρος που έχει βάλει τόσο η Γερμανία όσο και άλλες χώρες της Ευρωζώνης για τη συνέχιση της στήριξης στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg: “Σε μια κίνηση που αναμένεται να δώσει λύση στο αδιέξοδο της συμμετοχής του, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να προσφέρει στην Ελλάδα ένα μικρότερο δάνειο από αυτό που είχε προσφέρει πριν πέντε χρόνια – αναφέρουν δύο πηγές- κάνοντας ευκολότερη για το Ταμείο να δικαιολογήσει τη συμμετοχή του στις χώρες – μέλη του. Το ποσό που συζητείται κινείται μεταξύ 3 και 6 δισεκατομμυρίων, σε αντίθεση με το προηγούμενο ύψους 29 δισ. που είχε δοθεί το 2012.

Για την γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η συμμετοχή του ΔΝΤ θα απομάκρυνε ένα πολιτικό εμπόδιο στην εκστρατεία επανεκλογής της τον Σεπτέμβριο. Μέρκελ και Λαγκάρντ συζήτησαν την πιθανότητα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, τον Φεβρουάριο. Η Κριστίν Λαγκάρντ, είχε δηλώσει έπειτα πως οι μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Ελλάδα, την κάνουν “πιο αισιόδοξη” για τη συμμετοχή του Ταμείου στη διάσωση.

“Έχει γίνει πρόοδος σε κάποιους τομείς” δήλωσε για την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις. Το ΔΝΤ φέρεται λοιπόν έτοιμο να προσφέρει στην Ελλάδα ένα νέο δάνειο με ήπιους όρους, χωρίς όμως να βεβαιώνει πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Οι συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει χώρα στις 21-23 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, δημιουργώντας πιθανόν το πλαίσιο για μία ψηφοφορία στο Συμβούλιο του Ταμείου μετά τη σύνοδο, δήλωσε μία πηγή. Το σενάριο αυτό εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, σημειώνεται. Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει, επίσης, να αναλάβουν μία σαφή δέσμευση για ένα σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου το ΔΝΤ να συμβάλλει στο πρόγραμμα βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Διάψευση από το ΔΝΤ

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων παρέπεμψε σε χθεσινή απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις στον δημοσιογράφο που υπογράφει το δημοσίευμα και σύμφωνα με την οποία δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση σε επίπεδο Εκτελεστικού Συμβούλιου του ΔΝΤ για χρηματοδοτική συνεισφορά προς την Ελλάδα.

Πηγές από την Ουάσιγκτον αναφέρουν πως το Ταμείο ζήτησε από το πρακτορείο να τροποποιήσει την ιστορία του συμπεριλαμβάνοντας την επίσημη θέση του ΔΝΤ.

Τόμσεν: Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Παρά τις πληροφορίες που μεταφέρει το Bloomberg, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, παραμένει αμετακίνητος στη θέση του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με όσα μεταφέρει το mignatiou.com, ο Τόμσεν, μιλώντας σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσινγκτον, χαρακτήρισε και πάλι “μη βιώσιμο” το χρέος.

Ο Τόμσεν ανέφερε πως τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετίζονται με βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα σε εθνικό επίπεδο. Απαντώντας σχετικά με την Ελλάδα, ανέφερε ότι το ελληνικό χρέος είναι «μη βιώσιμο» και πως καμία μεταρρύθμιση και προσπάθεια δεν θα έχει αποτέλεσμα χωρίς κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους.
Ξεκαθάρισε πως καμία ελάφρυνση δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα χωρίς πιο ισχυρές δομικές μεταρρυθμίσεις. Σχετικά με τους στόχους του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα δήλωσε “Η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους συμφώνησαν στο 3,5%. Φυσικά αυτό θα έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη για ένα διάστημα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία”

ΠΗΓΗ: bloomberg, mignatiou.com

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε