Τρίτη, 19 Νοε.
15oC Αθήνα

Το «δώρο» της Λαγκάρντ και τα σχέδια της κυβέρνησης για τα πλεονάσματα

Κριστίν Λαγκάρντ

Στην ιδιοσυγκρασία του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνεργατών του είναι ν’ αποφεύγουν τους πανηγυρισμούς και γενικότερα τα μεγάλα λόγια και τους υψηλούς τόνους, αλλά δεν μπορούν παρά να είναι ικανοποιημένοι από την αιφνίδια παραίνεση της Κριστίν Λαγκάρντ προς τους εταίρους να χαμηλώσουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα για την Ελλάδα.

Επί της ουσίας, η Κριστίν Λαγκάρντ, πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ και νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, έβαλε με εμφατικό τρόπο στο τραπέζι αυτό που απέφευγε ως τώρα η ελληνική πλευρά, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει συγκεκριμένο σχέδιο που ακολουθεί βήμα-βήμα: πρώτα μεταρρυθμίσεις, μετά την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και στη συνέχεια επίτευξη του στόχου για τα πλεονάσματα.

Η σύμπτωση, ωστόσο, των δηλώσεων Λαγκάρντ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του πρωθυπουργού σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη φαίνεται πως οδηγεί αβίαστα το Μαξίμου στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα ανακτά πράγματι σταδιακά την αξιοπιστία της.

«Φαίνεται ότι δημιουργείται μία θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση από τους ηγετικούς κύκλους των θεσμών», δήλωσε από την πλευρά του ο Χρήστος Σταϊκούρας, με τον υπουργό Οικονομικών να προσθέτει πως «η κυβέρνηση προσπαθεί μεθοδικά και επίμονα να δημιουργήσει τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Εκτός, δηλαδή, του σχεδίου Μητσοτάκη για μεταρρυθμίσεις και αποκατάσταση της αξιοπιστίας, η κυβέρνηση δουλεύει παρασκηνιακά – όπως έγραψε το newsit.gr – την υπόθεση της έμμεσης μείωσης των πλεονασμάτων μέσω της επιστροφής των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Εξέλιξη που θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για τις φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε, άλλωστε, ξεκάθαρα από τη Χάγη ότι αυτά τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτικές που προάγουν συνολικά την ανάπτυξη, φωτογραφίζοντας έτσι ως μία από αυτές τις πολιτικές την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών. Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αποκάλυψε ότι από τη στιγμή που το περιεχόμενο του φορολογικού νομοσχεδίου – άρα και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ – θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, τότε η κυβέρνηση θα έχει κλείσει τις όποιες εκκρεμότητες με τους θεσμούς το αργότερο έως την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Όταν, δηλαδή, το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα πρέπει να πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Ο κ. Πέτσας τόνισε, επίσης, ότι «άλλο εξαγγελία κι άλλο υλοποίηση». Φράση που ίσως αποδειχθεί κλειδί για όσα θα πει ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο και συνδέεται άμεσα με τις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, ώστε να υπάρξει συμφωνία πριν από την οριστική νομοθέτηση των φοροελαφρύνσεων. Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, άλλωστε, θα έχουν οριστικοποιηθεί τα στοιχεία για το δημοσιονομικό χώρο του 2019 και οι εκτιμήσεις γι’ αυτόν του 2020, οπότε θα υπάρχει μια καθαρή εικόνα για τα περιθώρια που έχει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις