- «Το κάνω για την πατρίδα» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου όταν αποφάσισε να κάνει κρούση στον Αντώνη Σαμαρά για κυβερνητική συνεργασία - Η οργισμένη αντίδραση Παπανδρέου για την ανακοίνωση Βενιζέλου αμέσως μετά τη δραματική νύχτα στις Κάννες - Χάρης Καστανίδης: Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα η στάση Βενιζέλου - Έξαλλος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τον πρώην υπουργό
2,5 χρόνια μετά, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η δραματική σύνοδος των Καννών, όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν, επανέρχονται στο φως της δημοσιότητας. Ο χορός των αποκαλύψεων ξεκίνησε από τους Financial Times και ήταν ικανός να προκαλέσει πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα.
Οι αποκαλύψεις συνεχίζονται μέσα από τον ελληνικό Τύπο. Από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές το καλοκαίρι του 2011, την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τον Ευάγγελο Βενιζέλο μετά τον ανασχηματισμό, στη Σύνοδο Κορυφής για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, την πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα μέχρι το δραματικό βράδυ της Συνόδου της G20 στις Κάννες.
Όπως αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής, ο Γιώργος Παπανδρέου αντιλαμβανόμενος το καλοκαίρι του 2011 ότι απαιτούνται ευρείες πλειοψηφίες για να κυβερνηθεί η χώρα, κάνει την πρώτη κρούση στον (τότε) αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας.
“Το κάνω για την πατρίδα” λέγεται ότι είπε δακρυσμένος στους εμβρόντητους συνεργάτες του. Ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει πρόθυμος να δεχθεί τρίτο πρόσωπο ως πρωθυπουργό, η απόπειρα όμως δεν ευδοκιμεί λόγω των έντονων αντιδράσεων στη Νέα Δημοκρατία.
Ακολούθησε η θυελλώδης συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ όπου η Βάσω Παπανδρέου, απευθυνόμενη στον ενικό στον τότε πρωθυπουργό του ζητά άμεσα ανασχηματισμό. Και έτσι, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το δημοσίευμα δέχτηκε ασφυκτικές πιέσεις από τον Παπανδρέου. «Μου ζήτησε το χέρι μου» απαντούσε σε όσους τον ρωτούσαν τι είχαν συζητήσει σε συνάντησή τους.
Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2011, Σόιμπλε και Βενιζέλος, στο άτυπο Eurogroup της πολωνικής προεδρίας, είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν για να δουν πού θα πάει το πράγμα. Η συνάντηση έγινε στο υπόγειο μπαρ του ξενοδοχείου.
Η ατμόσφαιρα είναι βαριά. Ο Νικολά Σαρκοζί είχε φροντίσει να προειδοποιήσει την ελληνική πλευρά πως η ατμόσφαιρα είναι «δηλητηριασμένη».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δε χάνει χρόνο και μπαίνει κατευθείαν στο θέμα: Η Ελλάδα θα τα βγάλει περα με ένα δεύτερο πρόγραμμα ή είναι καλύτερα να οργανωθεί η “φιλική” έξοδος της χώρας από το ευρώ; Όπως αποκαλύπτεται οι Γερμανοί είχαν επεξεργαστεί ένα πρόγραμμα εκτάκτων συνθηκών που προέβλεπε την ανάληψη 100 ευρώ την εβδομάδα από τα ΑΤΜ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απορρίπτει απόλυτα κάθε συζήτηση για έξοδο της χώρας από το ευρώ εξηγεί γιατί το δεύτερο πρόγραμμα μπορεί να πετύχει. Καλεί τον Παπανδρέου που ήταν στο Λονδίνο καθ’ οδόν για τις ΗΠΑ και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και του ζητά να επιστρέψει στην Αθήνα.
Ακολούθησε η Σύνοδος Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου όπου αποφασίστηκε το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% και το νέο δάνειο ύψους 130 δισ. ευρώ. Στις 28 Οκτωβρίου όπου υπό το σύνθημα “προδότης” ο Κάρολος Παπούλιας φυγαδεύεται από την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη υπήρξε τηλεφώνημα του προέδρου της Δημοκρατίας, στον Γιώργο Παπανδρέου. “Γιώργο, τα πράγματα ξεφεύγουν. Κάνε κάτι”, του είπε σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News. “Θα αναλάβω άμεσα πρωτοβουλία” απάντησε ο πρωθυπουργός.
Στις 30 Οκτωβρίου συναντώνται Παπανδρέου – Βενιζέλος και στις 31 έρχεται η πρόταση για δημοψήφισμα από τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, στη συνάντηση του (τότε) υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (την οποία αφηγείται ο ίδιος ο Αμερικανός πολιτικός σε βιβλίο του) ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε μια τιμωρητική διάθεση απέναντι στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας μάλιστα σκληρούς χαρακτηρισμούς.
«Η Ελλάδα έχει φάει τον άμπακο γι΄ αυτό χρειάζεται να πάει σε μια αυστηρή δίαιτα», ήταν η φράση που αποδίδεται στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.
Η πρόσκληση για τις Κάννες με πρωτοβουλία Μέρκελ και Σαρκοζί έρχεται στις 2 Νοεμβρίου.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, είχε ενημερώσει τον Βενιζέλο πως «τα πράγματα είναι ζόρικα. Θα βρείτε πολύ εχθρικό περιβάλλον στις Κάννες».
Και ήταν. Η συνάντηση είχε οριστεί για τις 19:00 το απόγευμα. Η ελληνική αποστολή έφτασε στις 16:30, ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε γυμναστήριο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο δωμάτιό του να ξεκουραστεί.
Από τη μια πλευρά του τραπεζιού κάθισαν ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ και από την άλλη η ελληνική αντιπροσωπεία. Στα γαλλικά και σε έντονο ύφος, ο πρόεδρος της Γαλλίας, έθεσε χωρίς περιστροφές το θέμα του δημοψηφίσματος, τονίζοντας σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ότι θεωρεί τον εαυτό του «ευτελισμένο και προσβεβλημένο», ενώ η Μέρκελ συμφωνούσε μαζί του, αλλά χρησιμοποιούσε πιο ήπιες εκφράσεις.
Ο Παπανδρέου, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, εκπλήσσει τους συνεργάτες του, όταν μετά τη συνάντηση τους λέει «νομίζω ότι πήγαμε καλά». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος του προτείνει να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια για να συγκληθεί συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Η πρόταση δεν απορρίπτεται αλλά ούτε εφαρμόζεται.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος λέει στον Γιώργο Παπανδρέου πως ως υπουργός Οικονομικών πρέπει να κάνει δήλωση για την προστασία των τραπεζών. Ο πρωθυπουργός δείχνει να δυσφορεί αλλά δε λέει τίποτα.
Μετά και το e-mail της κόρης του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποφασίζει να κάνει τη δήλωση και προκαλεί την έκρηξη του Γιώργου Παπανδρέου. «Με άδειασες» είπε τον υπουργό του όταν τον πήρε τηλέφωνο. «Μια μέρα θα με ευγνωμονείς» ήταν η απάντηση.
Να δώσουν εξηγήσεις «για μία φρικαλέα λεπτομέρεια στη σύγχρονη ιστορία της δημοκρατικής Ευρώπης» καλεί με συνέντευξή του στη Real News τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Ζοσέ Μπαρόζο ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος υποστήριξε μέχρι το τέλος την πρόταση περί δημοψηφίσματος.
Ο πρώην υπουργός εκτιμά ότι «η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση ανατράπηκε αμέσως, όχι με στρατιωτικά μέσα, αλλά με κοινοβουλευτική μεθόδευση» και χαρακτηρίζει λάθος του Γιώργου Παπανδρέου το ότι άργησε να πάρει την απόφαση αυτή, αλλά και το ότι, όταν την πήρε, υπέκυψε στον εκβιασμό μικρής μερίδας βουλευτών του, που ανερυθρίαστα απαίτησαν να αποχωρήσει, για να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.
Υποστηρίζει, ακόμα, πως Βρυξέλλες, Μέρκελ και Σαρκοζί γνώριζαν ότι, αν διεξαγόταν το δημοψήφισμα, η συμφωνία για το δεύτερο μνημόνιο δεν θα περιείχε τους επαχθείς και εξοντωτικούς όρους που τελικά επέβαλαν.
«Ξέρουμε ποιοι είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και πρωτοκλασάτοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, που τιμήθηκαν από την παράταξη και τον κ. Παπανδρέου και τελικά τον εγκατέλειψαν και τον πρόδωσαν, γιατί ψήφισαν εναντίον της κυβέρνησής του, ή εναντίον των νομοσχεδίων της κυβέρνησής του και τον ανάγκασαν να τους διαγράψει από το ΠΑΣΟΚ, ή αποχώρησαν πανηγυρικά οι ίδιοι από το ΠΑΣΟΚ.
Kαι λίγοι είχαν την εντιμότητα, πάρα πολύ λίγοι, ελάχιστοι, να παραιτηθούν και να αφήσουν τις έδρες τους (…) Και για θυμηθείτε ποιοι ήταν αυτοί που ξεκίνησαν αυτό το χορό του Ζαλόγγου. Ο κ. Βουδούρης επιλεγμένος από τον κ. Παπανδρέου; Ο κ. Κουρουμπλής; Η κα Σακοράφα; Ο κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος, προσωπικός του φίλος; Για να φτάσουμε στον κ. Καστανίδη και την κα Κατσέλη. Έλεος με αυτά. Τέρμα», ήταν η οργισμένη αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου στις δηλώσεις Καστανίδη, μέσω συνέντευξής του στην τηλεόραση του Alpha.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σενάρια τρόμου – Κλειστές τράπεζες, αναλήψεις μόνο 100 ευρώ και το σχέδιο “Μαύρος Κύκνος”
Financial Times: Πως ξήλωσαν οι Ευρωπαίοι τον Παπανδρέου
Βενιζέλος: Όλα και πριν και μετά τις Κάννες ήταν αποφάσεις Παπανδρέου
Πόντιος Πιλάτος για τις Κάννες η Κομισιόν – Βενιζέλος: Ο Παπανδρέου ήθελε Παπαδήμο