- Όλα δείχνουν σύγκληση στο θέμα του ΦΠΑ και στο Ασφαλιστικό - Πέφτουν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης και η Αθήνα κερδίζει υπόσχεση για το χρέος - Ελλάδα και δανειστές πάνε για συμφωνία με το βλέμμα στις αγορές
Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και από την ερμηνεία non paper του Μαξίμου απορρίπτει την παράταση του προγράμματος και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Από την άλλη πλευρά οι δανειστές φαίνεται να προκρίνουν την παράταση με αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών αλλαγών της Ελλάδας έναντι ορισμένων μεταρρυθμίσεων.
Η προοπτική αυτή μπορεί να διευκολύνει τη Γερμανία και γενικότερα τους δανειστές που βάζουν στις εξισώσεις των εξελίξεων και τις ισπανικές εκλογές, όμως αποτελεί την πλέον δηλητηριώδη απόφαση για την ελληνική οικονομία, αλλά και για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και η τακτική που ακολουθούν οι δανειστές στο θέμα του χρέους. Του Σόιμπλε προεξάρχοντος θεωρούν πως πρέπει η κυβέρνηση να προωθήσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις και ύστερα να υπάρξει δέσμευση για τη ρύθμιση του χρέους.
Όπως αποκάλυψε το newsit.gr έχει ήδη βρεθεί φόρμουλα για τη ρύθμιση του χρέους, όμως οι δανειστές θεωρούν πως δεν πρέπει ή καλύτερα δεν μπορούν να τη δώσουν τώρα στην ελληνική κυβέρνηση, τόσο για λόγους που άπτονται της εσωτερικής κατάστασης στη Γερμανία και στις δυσκολίες που τυχόν θα υπάρξουν σε άλλα κοινοβούλια, όπως για παράδειγμα της Ισπανίας ενόψει των εκλογών.
Με αυτά τα δεδομένα οι εκτιμήσεις που γίνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, κάνουν λόγο για μειωμένες προσδοκίες για τελική συμφωνία αύριο στη σύνοδο κορυφής.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι η διαπίστωση ισχυρής και σημαντικής προόδου η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία στην τακτική σύνοδο κορυφής στις 25 και 26 Ιουνίου, παρότι το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα.
Έτσι, η κυβέρνηση πηγαίνει στις Βρυξέλλες κρατώντας μικρό καλάθι. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν και οι επιθετικές δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων, όπως για παράδειγμα του Γιάνη Βαρουφάκη.
Τα σημάδια των τελευταίων ημερών δείχνουν πως η ο Γιάνης Βαρουφάκης και η τακτική του έχουν ενισχυθεί τον τελευταίο καιρό, πράγμα που συναντά ισχυρές αντιρρήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, που όμως για ευνόητους λόγους δεν έχουν εκδηλωθεί, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα.
Υπάρχουν υπουργοί και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη τα οποία θεωρούν πως η επανάκαμψη του Γιάνη Βαρουφάκη δεν βοηθά τις διαπραγματεύσεις, όπως για παράδειγμα δεν βοηθά και η σχετική οπισθοχώρηση του Γιώργου Χουλιαράκη.
Οι κύκλοι αυτοί θεωρούν πως η τακτική Βαρουφάκη, αλλά και η παρουσία του ίδιου του υπουργού δημιουργούν δυσκολίες και φέρνουν ως παράδειγμα το πρωτάκουστο γεγονός οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup να μην επιτρέψουν στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών να παρουσιάσει τις νέες προτάσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση πάντως, παρά τη ρητορική για πολιτική λύση έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση αν δεν προηγηθεί συμφωνία ή τουλάχιστον πολύ μεγάλη προσέγγιση στα τεχνικά κλιμάκια, ενώ κάποιοι θεωρούν ότι σε ζητήματα δημοσιονομικά οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια θα μπορούσαν να είναι πιο αποδοτικές, πράγμα που φαίνεται και στο επιχείρημα ότι οι δανειστές ανοίγουν ζητήματα στα οποία είχε ήδη υπάρξει συμφωνία.
Πάντως, τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και το στρατόπεδο των δανειστών απασχολούν οι αγορές και η κατάσταση που θα δημιουργηθεί την Τρίτη. Κι΄ αυτό γιατί και τυχόν αποτυχία και αδιέξοδο εξορκίζεται και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα πρέπει να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο. Το πιο πιθανό αποτέλεσμα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, είναι να υπάρξει διαπίστωση πως το μεγάλο χάσμα έχει γεφυρωθεί και πως απομένουν κάποιες επιμέρους διευθετήσεις σε δευτερεύοντα ζητήματα, όπως για παράδειγμα η διατύπωση (προσοχή η διατύπωση και όχι το ίδιο το ζήτμα) στο θέμα του χρέους ώστε αυτή να ικανοποιεί την Ελληνική κυβέρνηση ώστε να μπορεί να την παρουσιάσει στο εσωτερικό της χώρας για να περάσει η συμφωνία στη Βουλή.
Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν κάνουν λόγο πως είναι παρά πολύ πιθανό να κλείσει το θέμα του ΦΠΑ και διαπιστωθούν συγκλίσεις στο ασφαλιστικό για το οποίο αναμένεται να υπάρχει αναφορά στην έναρξη διαλόγου για μεγάλη μεταρρύθμιση από το Φθινόπωρο.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ήδη έχει ξεκινήσει τις εργασίες ομάδα υπό τον Σάββα Ρομπόλη η οποία θα διενεργήσει αναλογιστικές μελέτες και θα επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό.