Τρίτη, 26 Νοε.
14oC Αθήνα

To κόλπο που θα δείξει εάν θα εκλεγεί τελικά Πρόεδρος Δημοκρατίας – Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα εάν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές

To κόλπο που θα δείξει εάν θα εκλεγεί τελικά Πρόεδρος Δημοκρατίας – Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα εάν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές

– Όσοι ανεξάρτητοι βουλευτές σκοπεύουν να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα απέχουν από τις δύο πρώτες ψηφοφορίες
– Τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πολύ δύσκολο στόχο τους 180 βουλευτές
– Υπάρχουν εισηγήσεις στον Αντώνη Σαμαρά να αποδεχθεί ίσως και την πρόταση των 8 βουλευτών
– Πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, όπου έχει πέσει ακόμα και η πρόταση για διάλυση

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή του τόπου, καθώς η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας προκαλεί εσωτερικές ζυμώσεις σε όλα τα κόμματα, με το βάρος να επικεντρώνεται στους ανεξάρτητους βουλευτές.

Τα σενάρια και τα κόλπα είναι πολλά σε αυτή τη σκακιέρα για την εκλογή του Προέδρου, αλλά πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως υπάρχουν σημάδια που θα δείξουν νωρίτερα εάν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή θα πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Την πρώτη Κυριακή και τη δεύτερη Κυριακή για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρειάζεται η ψήφος 200 βουλευτών, κάτι που είναι αδύνατον. Ωστόσο, αυτοί που δεν αμφιταλαντεύονται και δεν έχουν αποφασίσει ακόμα ή σκοπεύουν να πάνε κόντρα στην κομματική γραμμή, δεν πρόκειται να εμφανιστούν σε αυτές τις δύο ψηφοφορίες.

Κανείς άλλωστε βουλευτής δεν θα επέλεγε να ψηφίσει πχ την πρώτη Κυριακή αρνητικά και την τρίτη θετικά, γιατί κάτι τέτοιο θα τον εξέθετε.

Οπότε τις δύο πρώτες Κυριακές εάν ο αριθμός των βουλευτών που θα απέχουν από τις ψηφοφορίες είναι μεγάλος, τότε αυτό είναι σημάδι πως οι συγκεκριμένοι βουλευτές προσανατολίζονται στην τρίτη ψηφοφορία να ψηφίσουν θετικά.

Πέρα από αυτά τα σημάδια, υπάρχει και πληθώρα σεναρίων για τις επόμενες κινήσεις του Μαξίμου. Το κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζει ήδη πως η συγκέντρωση των 180 βουλευτών φαντάζει δύσκολη, οπότε υπάρχουν πολλοί που εισηγούνται στον Αντώνη Σαμαρά να δεχθεί την πρόταση των 8 βουλευτών, οι οποίοι ζητούσαν εκλογή Προέδρου από αυτή τη Βουλή, έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης από αυτή τη Βουλή και ορισμός χρονοδιαγράμματος για εκλογές εντός του 2015.

Κάτι τέτοιο θα εξασφάλιζε στο Μέγαρο Μαξίμου, άλλους 8 βουλευτές και τότε η συγκέντρωση των 180 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα φάνταζε σαφώς πιο εύκολη.

Μέχρι τότε όμως σχεδόν όλα τα μάτια στρέφονται στη ΔΗΜΑΡ που θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις. Το γεγονός ότι έπεσε στο τραπέζι της ΔΗΜΑΡ ακόμα και πρόταση για διάλυση σημαίνει πως εάν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα πάει το 100% του κόμματος στον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί είναι στη ΔΗΜΑΡ που δεν βλέπουν με καλό μάτι την ενσωμάτωση με τον ΣΥΡΙΖΑ και έτσι αυτοί οι δυσαρεστημένοι θα “τρέξουν” προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Tι θα συμβεί εάν δεν υπάρξει νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Σύνταγμα προβλέπει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανότερο να διεξαχθούν είτε την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου είτε το αργότερο στις 8 Φεβρουαρίου.

Σε περίπτωση που αυτές οι εκλογές αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας, τότε θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου με άλλες τρεις ψηψοφορίες. Στην τέταρτη δηλαδή ψηφοφορία απαιτείται ο αριθμός των 180 βουλευτών.

Εάν ούτε τότε ψηφιστεί Προεδρος πάμε στην πέμπτη ψηφοφορία όπου απαιτούνται 151ενας βουλευτές, απαιτείται δηλαδή η πλειοψηφία επί του συνόλου.

Και αν και τότε δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάμε στην έκτη ψηφοφορία η οποία διαφέρει από τις προηγουμενες στα εξής. Σε αυτή την ψηφοφορία πλέον δεν έχουμε νέες υποψηφιότητες, αλλά αναγκαία λαμβάνουν μέρος οι δυο επικρατέστεροι υποψήφιοι της πέμπτης ψηφοφορίας. Σε αυτή την ψηφοφορία απαιτείται τουλάχιστον 120 βουλευτές.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε