Με βασικά συνθήματα το σεβασμό της προσωπικής ελευθερίας, την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και τη διαφάνεια στο δημόσιο τομέα ετοιμάζονται να ριχτούν στην πολιτική αρένα στις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας ιδρύθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2012 μετά από πέντε μήνες συζητήσεων, διαβουλεύσεων και εθελοντικής εργασίας. Επισημοποιήθηκε στον Άρειο Πάγο στις 10 Φεβρουαρίου 2012.
Βρίσκεται δίπλα σε άλλα 56 ιδρυμένα και άλλα 21 επισήμως αναγνωρισμένα Κόμματα Πειρατών σε όλο τον κόσμο.
Σήμερα εκπροσωπείται από 2 Ευρωβουλευτές, 19 βουλευτές και 201 Δημοτικούς συμβούλους σε όλη την Ευρώπη. Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας έγινε ομόφωνα δεκτό από τη Γενική Συνέλευση του PPI, ως το εικοστό έβδομο τακτικό μέλος του Pirates Parties International.
«Η απόλυτη διαφάνεια στον δημόσιο τομέα» είναι μία από τις βασικές μας διεκδικήσεις» αναφέρει ο υπεύθυνος επικοινωνίας του κόμματος κ. Ανέστης Σαμουρκασίδης. Όπως αναφέρει για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται να ψηφιστεί νόμος που θα ορίζει ότι «οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση σε οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο, εκτός από τα διαβαθμισμένα που αφορούν στην ασφάλεια του κράτους, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξει έννομο συμφέρον». Επίσης αναφέρει ότι είναι πρωταρχική ανάγκη να εφαρμοστεί πλήρης διαχωρισμός των εξουσιών και η δικαιοσύνη να είναι απολύτως ανεξάρτητη ώστε να μπορέσει να πατάξει τη διαφθορά.
Όπως τονίζεται στη διακήρυξη του κόμματος τα μέλη του πιστεύουν ότι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της Κοινωνίας της Πληροφορίας πρέπει να είναι: η ελεύθερη πρόσβαση του προσώπου στην ανθρώπινη γνώση και τον πολιτισμό, ο σεβασμός της προσωπικής ελευθερίας, της ελευθερίας της έκφρασης, της ιδιωτικής ζωής και του απορρήτου των επικοινωνιών και η προστασία του προσώπου απέναντι στην απεριόριστη συλλογή, αποθήκευση, χρήση και παραχώρηση των προσωπικών του δεδομένων.
Το κόμμα, αριθμεί ήδη 800 μέλη.
Στη διακήρυξη του κόμματος επισημαίνεται ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο στον τομέα του copyright, περιορίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης, περιορίζει τη γνώση και την πληροφόρηση, δίνει άδικα πλεονεκτήματα σε λίγους μεγάλους παράγοντες της αγοράς σε βάρος των δημιουργών, των πολιτών και της κοινωνίας γενικότερα.
Τα μέλη του κόμματος θεωρούν ότι τα ψηφιακά πολιτιστικά έργα πρέπει σε λογικό χρονικό διάστημα να επιστρέφουν σε δωρεάν δημόσια διαθεσιμότητα (public domain). Αυτό θα γίνει κυρίως μέσα από τη δραστική μείωση της διάρκειας των νομικών δικαιωμάτων copyright στα πέντε χρόνια για μορφές πολιτιστικής πληροφορίας που κάνουν ταχεία απόσβεση της επένδυσης (π.χ. κινηματογραφικές ταινίες) και σε κάθε περίπτωση μέχρι τα όρια μιας γενιάς για οτιδήποτε άλλο καλύπτεται από copyright.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ NEWSIT ΕΚΛΟΓΕΣ 2012