Πολιτική

Το κόστος και τα κέρδη στην οικονομία από το μνημόνιο και τις εκλογές

Βραχυπρόθεσμο κόστος, αλλά ελπίδες για μακροχρόνια οφέλη βλέπει η Eurobank στο μνημόνιο και στις εκλογές.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο δελτίο “7 Ημέρες Οικονομία” αν οι μεταρρυθμίσεις προχωρήσουν οι αρχικές αρνητικές συνέπειες μπορούν να ανατραπούν και να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία. 

Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και με τις εκλογές την προϋποθέση ότι θα εμπεδωθεί κλίμα πολιτικής σταθερότητας.
Τα συμπεράσματα της μελέτης που δημοσιεύται στο δελτίο της Eurobank:

• Η συνεπής εφαρμογή της δανειακής σύμβασης αναμένεται να έχει μια βραχυχρόνια αρνητική διαταραχή στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα κυρίως λόγω των δημοσιονομικών μέτρων. Ωστόσο, μακροχρόνια η προώθηση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, η αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα, η σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και η ανάκτηση της αξιοπιστίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής μπορούν να αποτελέσουν πυλώνες ανάπτυξης και ευημερίας.

• Οι επερχόμενες πρόωρες εθνικές εκλογές είναι πιθανό να προκαλέσουν ένα βραχυχρόνιο κόστος για την οικονομία υπό τη μορφή καθυστέρησης εφαρμογής του προγράμματος ή του παγώματος πιθανών δαπανών επένδυσης και κατανάλωσης, ωστόσο στην περίπτωση που υπάρξει πολιτική σταθερότητα με ορίζοντα τετραετίας το μακροχρόνιο όφελος δύναται να αντισταθμίσει το βραχυχρόνιο κόστος.

Η περίοδος Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2015 μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως το τρίμηνο των τριών διαταραχών. Στο τέλος Ιουνίου (29/6/2015) εφαρμόστηκε το μέτρο του περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, στα μέσα Αυγούστου (19/8/2015) υπογράφηκε η δανειακή σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και τους επίσημους δανειστές του και στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να διεξαχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές.

• Οι προαναφερθείσες διαταραχές αναμένεται να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τις οικονομικές αποφάσεις των νοικοκυριών (αποταμίευση, κατανάλωση, ώρες εργασίας κλπ.) και των επιχειρήσεων (παραγωγή, χρήση παραγωγικών συντελεστών κλπ.).

• Το μέτρο του περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων δημιουργεί αρνητικές διαταραχές τόσο στον τομέα της ζήτησης όσο και σε αυτόν την προσφοράς. Οι δύο βασικές αρνητικές διαταραχές έχουν ως εξής: αύξηση του κόστους συναλλαγών με τη χρήση φυσικού χρήματος (κόστος προσαρμογής λόγω στροφής προς νέα μέσα πληρωμών) και σημαντική μείωση των εμπορικών συναλλαγών με χώρες από την αλλοδαπή. Το τελευταίο στοιχείο θεωρούμε πως είναι το σημαντικότερο καθώς πολλά εμπορεύματα σε μορφή πρώτων υλών και τελικών προϊόντων δεν μπορούν να εισαχθούν με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα σε όρους παραγωγής («σπάει» η παραγωγική αλυσίδα) και εξάντλησης των αποθεμάτων τους.  

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αλέξης Τσίπρας: Να απαντήσουμε στον ακροδεξιό λαϊκισμό με μια πανευρωπαϊκή συμμαχία δημοκρατίας και δικαιοσύνης
«H σχέση μας με τις ΗΠΑ μπορεί να βασιστεί μόνο στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό των συνόρων μας» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός στο Συμβούλιο της Ευρώπης
Αλέξης Τσίπρας: Να απαντήσουμε στον ακροδεξιό λαϊκισμό με μια πανευρωπαϊκή συμμαχία δημοκρατίας και δικαιοσύνης
ΠΑΣΟΚ: Τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη, η ΕΡΤ και η «γκρίνια» για την πρόταση προ ημερησίας συζήτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ
Το ΠΑΣΟΚ σηκώνει το θέμα της καταγγελίας των εργαζόμενων της ΕΡΤ, σύμφωνα με την οποία οι διαδηλώσεις για τα Τέμπη βρέθηκαν στον «πάτο» των δελτίων ειδήσεων
ΠΑΣΟΚ: Τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη, η ΕΡΤ και η «γκρίνια» για την πρόταση προ ημερησίας συζήτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ