Το ξενύχτι της Παρασκευής για την ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και όσα προηγήθηκαν από το βράδυ της Δευτέρας όταν ο πρωθυπουργός έκανε το μοιραίο, όπως αποδείχθηκε για την πολιτική του σταδιοδρομία, λάθος του δημοψηφίσματος τους είχαν εξουθενώσει.
Και αυτούς που υποστήριζαν την άποψη ότι ο κ. Παπανδρέου έπρεπε να ξανακάνει ότι έκανε και τον Ιούνιο δυναμιτίζοντας την κυβέρνηση συνεργασίας ώστε να παραμείνει πρωθυπουργός, αλλά και αυτούς που καταλάβαιναν ότι αυτή τη φορά θα έπρεπε να παραχωρήσει την εξουσία.
Ο ακούραστος και αγέρωχος Γ. Παπανδρέου διατηρούσε τη φόρμα του αλλά η ψυχολογία του ήταν εμφανώς καταβεβλημένη.
Στις επαφές, κατ’ ιδίαν και τηλεφωνικές από εσωτερικό και εξωτερικό ,που έκανε με τους στενούς του συνεργάτες αλλά και με τον αδερφό του Νίκο ξεκαθαρίστηκε ότι δε μπορούσε να γίνει τίποτα άλλο παρά να δηλώσει την πρόθεση του να παραιτηθεί και να διευκολύνει τον Α. Σαμαρά να δεχθεί την κυβέρνηση συνεργασίας. Αλλιώς όλα όσα θεωρεί ότι πέτυχε για τη σωτηρία του τόπου θα πήγαιναν χαμένα.
Ο κ. Παπανδρέου δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το πρόσωπο του πρωθυπουργού ούτε για τους όρους της συμφωνίας. Έδειξε όμως να συζητά τα πάντα.
Προφανώς κατάλαβε και ο ίδιος ότι τα σφάλματα τακτικής των τελευταίων ημερών ήταν ολέθρια και μόνος δρόμος για την αναβάπτιση του ήταν η προσωρινή απόσυρση.
Το σχέδιο προβλέπει ότι αν η κυβέρνηση συνεργασίας επιτύχει ,ο κ. Παπανδρέου θα αναβαπτιστεί. Η σημερινή εικόνα του στην κοινή γνώμη είναι καταστροφική. Όμως αν η συγκυβέρνηση υλοποιήσει επιτυχώς τους στόχους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα θελήσει να φανεί ως εκείνος που πέτυχε τις μεγάλες και σωτήριες διεθνείς συμφωνίες και αυτός που δε δίστασε να θυσιάσει ακόμα και την καρέκλα του προκειμένου να εφαρμοστούν.
Με τη βοήθεια και του πανδαμάτορος χρόνου που θα απομακρύνει τις αναμνήσεις από τις γκάφες τύπου δημοψήφισμα, ο κ. Παπανδρέου ελπίζει ότι στις επερχόμενες εκλογές θα μπορέσει να πετύχει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά που θα έπαιρνε αν γίνονταν σήμερα και να παραμείνει στο πολιτικό παιγνίδι ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εταίρος μιας ακόμα κυβέρνησης συνεργασίας που θα προέκυπτε από την κάλπη και όχι από την ανάγκη.
Τα 4 τηλεφωνήματα και οι 11 βουλευτές που μετέπεισαν τον Α. Σαμαρά
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ιστορική αλλαγή στο παρά ένα της καταστροφής
Ποιοί θα μετέχουν στην πιθανή νέα κυβέρνηση – Όλα τα σενάρια
Βουλευτές της ΝΔ προς Σαμαρά: “Πες ναι σε κυβέρνηση συνεργασίας”
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ Κ. ΣΑΜΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ “ΑΔΕΛΦΟ” ΚΟΜΜΑ