Πολιτική

Το “ξέκοψε” στον Ερντογάν ο Μητσοτάκης για την Λιβύη! “Δεν μας δεσμεύει”!

Στην συνάντηση με τον Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος για το Σύμφωνο Τουρκίας - Λιβύης. Το κείμενο ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά, αλλά το αίτημα... έπεσε στο κενό. Γιατί εκτίθεται και η Λιβύη. Τα σημεία που δείχνουν πως υπάρχουν περιθώρια εξεύρεσης κοινού τόπου, παρά τις διαφωνίες που σε κάποια ζητήματα μοιάζουν αγεφύρωτες. Η on camera δήλωση του πρωθυπουργού που... τα λέει όλα για όσα συνέβησαν στην συνάντηση. Δείτε βίντεο και φωτογραφίες.

Μια συνάντηση που άργησε να ξεκινήσει με υπαιτιότητα… Τραμπ, που διήρκεσε 95 λεπτά και που “έβγαλε” ειδήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όλα τα “καυτά” ζητήματα της ατζέντας έπεσαν στο τραπέζι… του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο.

Το κλίμα της συνάντησης αποτυπώνει με τον καλύτερο, με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η on camera δήλωση του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωσή της (σ.σ. δείτε το βίντεο παρακάτω): Συμφώνησαν μεν ότι διαφωνούν για τα «καυτά» ζητήματα, αλλά τουλάχιστον το σημείο επαφής τους ήταν πως θα συνεχίσουν το διάλογο με διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης.

Τουλάχιστον σε κάποια ζητήματα. Γιατί σε κάποια άλλα, όλα δείχνουν πως κοινός τόπος δεν μπορεί να βρεθεί.

Ξεκάθαρος ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν για την Λιβύη

Το βασικότερο “αγκάθι”, είναι το μνημόνιο κατανόησης για τον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Μια συμφωνία που αποτελεί σημαντική εξέλιξη όσον αφορά την καταγραφή και υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Άγκυρας που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο, προθέσεις που η ίδια άλλωστε δεν έκρυψε ποτέ και διακηρύσσει με κάθε αφορμή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός για το θέμα αυτό, για το οποίο νωρίτερα η ΕΕ τάχθηκε ανοικτά υπέρ Ελλάδας και Κύπρου. Υπογράμμισε ότι είναι νομικά ανυπόστατο κι έτσι δεν παράγει αποτελέσματα που να δεσμεύουν την ελληνική πλευρά.

Click4more: Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Τι κάνει ο ανιψιός σου ο Κώστας;

Από την τουρκική πλευρά είχαμε… μυστικοπάθεια! Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, ζητήθηκε το κείμενο του μνημονίου από την ελληνική πλευρά, όμως ουδέποτε δόθηκε από την τουρκική, με αποτέλεσμα πλέον η πίεση να αφορά και τη Λιβύη, η οποία επίσης δεν έχει εμφανίσει το κείμενο της συμφωνίας και δεν έχει περάσει από το Κοινοβούλιό της.

Στην Αθήνα υπάρχει έτσι η εκτίμηση πως εν τέλει αυτός που εκτίθεται είναι ο κ. Ερντογάν, αφού εάν η Τουρκία εμμείνει στις (γνωστές) θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες, με αφορμή και το μνημόνιο με τη Λιβύη, θα απομονωθεί διπλωματικά ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι σήμερα.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι λίγη ώρα μετά την συνάντηση, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, δήλωσε πως το Σύμφωνο αυτό θα κατατεθεί στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης πολύ σύντομα! Κάτι που δείχνει πως η Τουρκία “τραβά το σχοινί” και μοιάζει αποφασισμένη να προχωρήσει στην συγκεκριμένο υπόθεση…

Κι όλα αυτά την ώρα που το Ισραήλ πήρε επισήμως θέση και στηρίζει την Ελλάδα!

Μητσοτάκης Ερντογάν

Ο Μητσοτάκης για το προσφυγικό και τα… θετικά της συνάντησης

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν στο newsit.gr ότι το κλίμα στη συνάντηση δεν ήταν πολεμικό, παρά τις εκατέρωθεν διαφωνίες που καταγράφηκαν και τις οποίες επισήμανε ο πρωθυπουργός, στη δήλωσή του.

Έγινε μια ανοικτή, αναγκαία όσο και δύσκολη συζήτηση, με τον κ. Μητσοτάκη να ζητάει τερματισμό της τουρκικής παραβατικότητας και να βάζει στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που έπρεπε να τεθούν, συμπεριλαμβανομένου και του μεταναστευτικού. Γενικότερα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει η εκτίμηση ότι τόσο η συνάντηση όσο και τα γεγονότα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ βγάζουν κερδισμένη την ελληνική πλευρά, αφού η τουρκική πλευρά ήταν εκείνη που πιέστηκε και δηλώσεις όπως του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν έδειξαν πως η Τουρκία απομονώνεται.

Click4more: Σιγή… ασυρμάτου στην Τουρκία μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Για το τελευταίο, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τον Τούρκο πρόεδρο για ποιο λόγο δεν εφαρμόζεται η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας κι αν ο λόγος αυτός είναι γεωπολιτικός ή οικονομικός. Εάν δηλαδή στην πρώτη περίπτωση η Τουρκία χρησιμοποιεί τις ροές για να πιέσει προκειμένου να πετύχει τις επιδιώξεις της ή στη δεύτερη για να αποσπάσει περισσότερα κεφάλαια για το μεταναστευτικό από την ΕΕ. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται, μάλιστα, να είπε πως αν ο λόγος είναι πράγματι γεωπολιτικός, τότε η Ελλάδα θ’ αλλάξει στάση, ενώ αν είναι οικονομικός, υπάρχει περιθώριο συζήτησης. Ούτως ή άλλως, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει έντονη κινητικότητα, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά να επισκέπτεται τη γειτονική χώρα, με την μπάλα πλέον να βρίσκεται στο γήπεδό της, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση.

Ο Μητσοτάκης και ο… αδιάλλακτος Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως επέμεινε στις δικές του θέσεις, με τις οποίες η Αθήνα διαφωνεί, έλεγαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πάντως ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν πρόβαλε κάποια νέα αξίωση ή κάτι εκτός του γενικότερου πλαισίου των θέσεων της Άγκυρας που είναι ήδη γνωστές.

Μητσοτάκης Ερντογάν

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο δεν υπήρξε συμφωνία των δύο ηγετών, αλλά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές επέδειξαν καλή διάθεση ήταν καθοριστικό για να αποφασιστεί πως θα συνεχιστεί ο διάλογος, αλλά και να μην κλιμακωθεί η ένταση. Το τελευταίο, βέβαια, ουδόλως σημαίνει ότι η Αθήνα δεν παρακολουθεί με προσοχή κι ιδιαίτερη επιφύλαξη τη στάση της Άγκυρας, αναμένοντας τούτο ν’ αποτυπωθεί στην πράξη και να μη μείνει στα λόγια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση δήλωσε:

«Με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν είχαμε μια ανοικτή συζήτηση. Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δυο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στην συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για να συνεχίσει: «Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».

Η συνάντηση βγήκε εκτός προγράμματος εξαιτίας του γεύματος που παρέθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε 8 ηγέτες μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Άρχισε λίγα λεπτά πριν τις πέντε ενώ είχε προγραμματιστεί για τις 16.30, κάτι που έφερε και την… on camera απολογία του πρωθυπουργού στον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και την κατανόηση από την πλευρά του. Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 18.30. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Ρεπορτάζ: Αιμίλιος Περδικάρης.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα