Σε πέντε χρόνια η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ, λέει ένα έγκυρο δημοσιογραφικό μέσο. Γιατί σε πέντε; Ρωτάει άλλο έγκυρο μέσο. Σε πόσα να πούμε; Σε τρία. Και γιατί σε τρία; Ρωτάει άλλος έγκυρος αναλυτής. Σε πόσα; Σε δύο.
Και γιατί σε δύο, ρωτάω εγώ; Ε, άμα είναι να φύγουμε από την Ευρώπη, να το κάνουμε τώρα το Grexit να γλιτώσουμε από την αγωνία και τα ανόητα δήθεν έγκυρα δημοσιεύματα και τις βλακώδεις αναλύσεις έγκυρων οικονομολόγων, τραπεζιτών και κάθε φιλόδοξου που επιδιώκει τα 15 λεπτά δημοσιότητας, για να θυμηθούμε και τον Αντυ Γουόρχωλ.
Το ωραίο ξέρετε ποιο είναι; Πως ένας από αυτούς τους έγκυρους αναλυτές και οικονομολόγους, πολύ μεγάλης τράπεζας (ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε) είχε στο παρελθόν με σιγουριά αποφανθεί πως στις 31 Δεκεμβρίου 2012 η Ελλάδα θα κοιμόταν με ευρώ και την 1 Ιανουαρίου 2013 θα ξυπνούσε με δραχμή.
Να αναφέρω σε αυτό το σημείο, πως εμένα προσωπικά δεν με απασχόλησε καθόλου αυτή η πρόβλεψη, γιατί προηγούταν χρονικά η καταστροφή της γης, σύμφωνα με την πρόβλεψη των Ινκας.
Ούτε τώρα λαμβάνω υπόψη τις δήθεν εμβριθείς αναλύσεις και προβλέψεις, όπως δεν δίνω καμία σημασία και στις προβλέψεις του ΔΝΤ για το ύψος του χρέους το 2060.
Στις πρώτες δεν δίνω ούτε δεκάρα τσακιστή, γιατί τα πάντα εξαρτώνται από τους νέους συσχετισμούς που θα προκύψουν. Και πριν από το Grexit δεν αποκλείεται να δούμε την διάλυση της Ευρωζώνης αν επικρατήσουν οι ευρωσκεπτικιστές και αντίπαλοι του ευρώ.
Φέτος γίνονται εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Φεβρουάριο του 2018 στην Ιταλία. Μπορεί κανείς από αυτούς να προβλέψει με ασφάλεια το εκλογικό αποτέλεσμα;
Οχι ασφαλώς. Ακόμα και στη Γερμανία, όπου η Μέρκελ εθεωρείτο, μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, αδιαφιλονίκητο φαβορί, τώρα βλέπουν πως δεν αποκλείεται να χάσει. Τουλάχιστον η εκλογή εξελίσσεται σε ντέρμπι, σε πείσμα των έγκυρων οιωνοσκόπων.
Οσον αφορά στις προβλέψεις του ΔΝΤ, αρκεί να θυμίσουμε πως από τη στιγμή που αδυνατεί να προβλέψει με επιτυχία τι θα γίνει το επόμενο δίμηνο, δεν γίνεται γελοίο ότι επιχειρεί να προβλέψει τι θα συμβεί μετά από 43 χρόνια; Ανοησίες. Και θα προσθέσω, τι θα έλεγε άραγε το 2007 για το ελληνικό χρέος και για την ελληνική οικονομία; Οχι ασφαλώς αυτά που λέει σήμερα.
Αλλά όταν μία οικονομία, ένα σύστημα, το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, στηρίζεται στις προβλέψεις και τις οιωνοσκοπήσεις, οι οιωνοσκόποι έχουν κεντρική θέση και συνεχώς θα κάνουν προβλέψεις που θα διαψεύδονται. Και όσο εκτείνονται στο βάθος χρόνου, τόσο περισσότερο έξω θα πέφτουν, γιατί πλέον οι παράμετροι που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία και κατ΄ επέκταση τις εθνικές οικονομίες είναι τόσοι πολλοί πλέον, που κανείς δεν μπορεί να τους συμπεριλάβει σε ένα μοντέλο τύπου …Πυθίας ή αν θέλετε Κάλχα για να αναφερθώ στον μάντη μας που βρίσκεται πιο κάτω στη σελίδα.
Καληνύχτα οιωνοσκόποι…