Την ώρα που η κυβέρνηση με την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ αλλάζει τα όρια κάτω από τα οποία δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση σε μισθούς, συντάξεις και καταθέσεις για οφειλές στο Δημόσιο, εγκαινιάζοντας επίσημα την εφαρμογή των 48 προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, παράλληλα ως αντίβαρο ξενικά τις διαβουλεύσεις για την εφαρμογή του «παράλληλου προγράμματος».
Πρόγραμμα το οποίο αφορά έξι κυβερνητικές δράσεις και η υλοποίηση του με βάση τον προγραμματισμό της κυβέρνησης θα προχωρεί παράλληλα με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων.
Σύμφωνα με τις προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου οι πρώτες δράσεις του παράλληλου προγράμμαnτος αφορούν:
Τηλεοπτικές άδειες: Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έχει ενημερώσει τη Βουλή ότι θα εμπεριέχει και τη σύσταση θυγατρικής της ΕΡΤ, η οποία γίνεται πάροχος ψηφιακού δικτύου.
Συμβάσεις του Δημοσίου: Η κυβέρνηση επιταχύνει τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο των συμβάσεων του Δημοσίου – και όπως έχει ήδη δηλώσει στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, στόχος των κυβερνητικών παρεμβάσεων θα είναι η εξυγίανση του χώρου, ώστε να ισχύσουν ενιαίοι κανόνες διαφάνειας και να προχωρήσουν έργα χρήσιμα για τον τόπο με την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων.
ΕΣΠΑ: Στο επίκεντρο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών τίθεται και η επιτάχυνση των έργων του ΕΣΠΑ προκειμένου ως το τέλος του 2015 να έχουμε απορροφήσει περίπου 3,5 δις ευρώ. Τις απαιτούμενες δράσεις επιβλέπει ο αρμόδιος υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης.
Ανεργία: Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πλέγμα δράσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, στο οποίο θα περιληφθούν και ειδικά σχέδια για τους ανέργους που είναι πάνω από 40-50 ετών. Η αναπληρώτρια υπουργός για την αντιμετώπιση της ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου, έχει ενημερώσει στις προγραμματικές δηλώσεις, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία θέσεων εργασίας για ομάδες που εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας.
Ανθρωπιστική κρίση: Το επόμενο διάστημα επεκτείνονται τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης. Η αναπληρώτρια υπουργός, αρμόδια για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, έχει ήδη δηλώσει ότι τα προγράμματα σίτισης θα επεκταθούν σε περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση και ότι η κυβέρνηση έχει ήδη το χάρτη της φτώχειας μέσα από ηλεκτρονικές καταγραφές. Τα προγράμματα σίτισης θα προχωρήσουν και στα σχολεία – και όπως έχει δηλώσει η κ. Φωτίου, η κυβέρνηση θέλει το σχολικό γεύμα να αποτελέσει συστατικό στοιχείο του νέου σχολείου.
Καταπολέμηση λαθρεμπορίου: Πολύ κοντά σε υλοποίηση βρίσκονται δράσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στον καπνό. Ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα αντιμετώπισης της Διαφθοράς Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ολοκληρώνει το σχέδιο του πρώην υπουργού Επικρατείας, Παναγιώτη Νικολούδη για την πάταξη της λαθρεμπορίας καπνού, και αναμένεται να ακολουθήσουν και αντίστοιχα σχέδια για τα καύσιμα και το αλκοόλ.