Site icon NewsIT

Το μεγάλο παζάρι στο Βερολίνο: Τι θα ζητήσει ο Σαμαράς, τι θα δώσει η Μέρκελ

22.09.2014 | 09:16
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Απαντήσεις σε δυσεπίλυτους πολιτικούς και οικονομικούς γρίφους αναζητά αύριο στο Βερολίνο και στη συνάντηση που θα έχει με την Ανγκέλα Μέρκελ ο Αντώνης Σαμαράς. Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός, τι προτίθεται να δώσει η Γερμανίδα καγκελάριος.

Με το…αριστερό φαίνεται να έχει μπει στο κρίσιμο φθινόπωρο του 2014 η δικομματική κυβέρνηση συνεργασίας, στο φόντο των αστοχιών με τον ΕΝΦΙΑ, των μίνι – αντάρτικων στις Κ.Ο. της συμπολίτευσης αλλά και του πέπλου αβεβαιότητας, που καλύπτει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το Μέγαρο Μαξίμου, που αισθάνεται πλέον καυτή την ανάσα του ΣΥΡΙΖΑ και παρακολουθεί το δημοσκοπικό προβάδισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παγιώνεται σε ποσοστά άνω του 3%, επενδύει πολλές από τις ελπίδες για τη μακροημέρευση της κυβέρνησης σε θετικό αποτέλεσμα από την επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Αν και στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά επιχειρούν να αποφορτίσουν το κλίμα γύρω από το αυριανό ραντεβού με την κυρία Μέρκελ και να το αποσυνδέσουν ως ένα βαθμό από την έλευση της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα, είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι “διαθέσεις” του Βερολίνου θα κατευθύνουν εν προκειμένω και την τροπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών μας. Λίγες στροφές πριν από την οριστική έξοδο της χώρας από την εποχή των Μνημονίων, όπως συνηθίζουν να λένε κυβερνητικοί παράγοντες, ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να εξοικειώσει τον ισχυρό παίκτη της ΕΕ με τις ιδιομορφίες της ελληνικής πολιτικής σκηνής, επαναλαμβάνοντας τη δεδομένη κόπωση της ελληνικής κοινωνίας από την 5ετή σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή και υπενθυμίζοντας τα τεράστια επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, με πρώτο και κύριο την εμπροσθοβαρή επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αντώνης Σαμαράς θα εξηγήσει στη Γερμανίδα καγκελάριο πόσο σημαντικές για την ελληνική κυβέρνηση και την κοινωνία είναι η υιοθέτηση από την πλευρά των εταίρων μας του πακέτου φοροελαφρύνσεων, ώστε να αποσταλεί ένα σαφές μήνυμα στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό ότι τα χειρότερα έχουν πλέον περάσει ανεπιστρεπτί αλλά και να επιβραβευτούν εμπράκτως οι τεράστιες θυσίες του. Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιχειρηματολογήσει ότι η αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών αποτρέπουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον κίνδυνο νέας υφεσιακής φάσης της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας κατ επέκταση. Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως εκμυστηρεύεται σε τακτικούς συνομιλητές, του δεν πρόκειται να δεχθεί νέο χρηματοδοτικό πακέτο, ούτε καταδικαστικές για την κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό.

Η απεμπλοκή από την τρόικα δια μέσου της άρνησης ενισχύσεων, που προγραμματίζει να εκταμιεύσει το ΔΝΤ για τη διετία 2014 – 2016 (16 δισ. ευρώ) παραμένει ένας από τους μείζονες στόχους της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο, ο κύριος Σαμαράς γνωρίζει πως για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, πρέπει να έχουν προϋπάρξει σαφείς ενδείξεις ότι οι εταίροι μας έχουν λάβει τη γενναία απόφαση να πιστοποιήσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μέσω σημαντικών παραμετρικών αλλαγών. Το Μέγαρο Μαξίμου θα επιθυμούσε η επικείμενη αξιολόγηση να είναι η τελευταία της τρόικα και έως το τέλος του τρέχοντος έτους να έχει “εξοβελιστεί” το ΔΝΤ από το μηχανισμό στήριξης, ωστόσο, το Βερολίνο, όπως αφήνουν να εννοηθεί πηγές της Καγκελαρίας, δεν είναι έτοιμο προς ώρας για τέτοιας εμβέλειας αλλαγές, τουλάχιστον δεν θα τις προαναγγείλει αμέσως μετά τη συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες, το Βερολίνο έχει εμπεδωθεί πλέον η αίσθηση πως η Αθήνα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, γεγονός, που έχει δώσει πόντους στη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, ωστόσο, εμφανίζεται ιδιαιτέρως καχύποπτο απέναντι σε κάθε πρωτοβουλία χαλάρωσης, καθώς φοβάται ότι μπορεί να δοθεί το σήμα για εκτροπή της όλης προσπάθειας, που θα απειλούσε εκ νέου την ούτως ή άλλως εύθραυστη διαδικασία της οικονομικής σταθεροποίησης στην ευρωζώνη. Παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης παραδέχονται ότι η Γερμανική κυβέρνηση ενδεχομένως να ζητήσει ισοδύναμα για κάποιες από τις φοροελαφρύνσεις, ωστόσο, οι ίδιες πηγές ομολογούν πως τα περιθώρια της ελληνικής κυβέρνησης είναι μάλλον περιορισμένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Ως ικέτης ο Σαμαράς στην Μέρκελ

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις

Μυστική συνάντηση στο Βερολίνο Δραγασάκη Σταθάκη με υπουργό της Μέρκελ

Financial Times: ”Πρωθυπουργός εν αναμονή ο Τσίπρας” – ”Είμαι φιλοευρωπαϊστής και θέλω να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ”

Tags:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version