Πολιτική

Το μεσημέρι της Τετάρτης η ονομαστική ψηφοφορία για τις ποινές σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στη μία το μεσημέρι της Τετάρτης θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί της επίμαχης τροπολογίας. Το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Προβλέπει ποινή αφαίρεσης 5 έως 10 βαθμών για τις περιπτώσεις πολυιδιοκτησίας. Την απειλή διχασμού της κοινωνίας ανέφερε ως αιτιολογία για την τροπολογία η υπουργός Πολιτισμού.

Στη μία το μεσημέρι της Τετάρτης θα διεξαχθεί στην Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση για τις ποινές που επιβάλλονται σε ποδοσφαιρικές ομάδες στις περιπτώσεις πολυιδιοκτησίας.

Το θέμα προέκυψε όταν την Δευτέρα, όταν η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εισηγήθηκε τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης από τη Superleague. Σύμφωνα με το πόρισμα που εκδόθηκε διαπιστώθηκε πολυιδιοκτησία και παρατυπίες όσο αναφορά το μετοχολόγιο της ακριτικής ΠΑΕ.

Λίγη ώρα αργότερα ο υφυπουργός Αθλητισμού χαρακτήριζε “επαχθή” την ποινή υποβιβασμού, ενώ φούντωναν οι αντιδράσεις οπαδών του ΠΑΟΚ, αλλά και παραγόντων της Βορείου Ελλάδος.

Το θέμα πήρε πολιτικές διαστάσεις όταν ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην αρχηγός του ΠΑΟΚ Θοδωρής Ζαγοράκης απείλησε με ανεξαρτητοποίηση, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού, που τον διέγραψε, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα τροπολογία για εξομάλυνση των ποινών.

“Όταν απειλείται με διχασμό η ελληνική κοινωνία, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση είναι στάση ευθύνης”, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη παρουσιάζοντας στην ολομέλεια την τροπολογία με την οποία, “αντί της αποβολής της οικείας ομάδας από το πρωτάθλημα, επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμούς από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης”.

Όπως είπε η κα Μενδώνη με την τροπολογία (που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης) επιχειρείται ένας εύλογος εξορθολογισμός των κυρώσεων, σε περιπτώσεις παραβάσεων του αθλητικού νόμου, ιδίως των διατάξεων περί πολυϊδιοκτησίας, σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Η τροπολογία , παρατήρησε η κυρία Μενδώνη, “σέβεται την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των αθλητικών ομοσπονδιών, οι οποίες θα εφαρμόσουν με τα όργανά τους τη νέα ρύθμιση. Αυτό που αλλάζει είναι η δυνατότητα επιμέτρησης της ποινής εντός του πλαισίου που καθορίζει ο νομοθέτης”.

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, “όταν απειλείται με διχασμό η ελληνική κοινωνία, η οποία είναι τραυματισμένη από το πρόσφατο παρελθόν, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση, είναι στάση ευθύνης. Η ενότητα είναι αναγκαίος όρος προόδου όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και ευρύτερα. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει τη συνοχή της κοινωνίας, να μην επιτρέψει ένα νέο κοινωνικό διχασμό, με αφορμή το συγκεκριμένο ο θέμα του ποδοσφαίρου. Αυτό είναι το πρώτιστο μέλημά μας” είπε η κα Μενδώνη.

Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι “στην παρούσα φάση, η χώρα έχει να αντιμετωπίσει διάφορα κρίσιμα θέματα, που δεν αφήνουν περιθώρια για κανενός είδους ένταση ούτε για νέο διχασμό ανάμεσα στους πολίτες της”.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου κάλεσε την υπουργό Πολιτισμού να διευκρινίσει «ποιος θεωρεί ότι είναι ο εύλογος εξορθολογισμός και δεύτερον με βάση ποιά στοιχεία μιλά για διχασμό στην κοινωνία», ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δει έναν-έναν να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, εξηγώντας και το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απάντησε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «λίγο να έχει παρακολουθήσει κανείς το τι διακινείται σήμερα από το πρωί στο διαδίκτυο θα έχει μια πλήρως τεκμηριωμένη άποψη για το τι έχει προκαλέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στην κοινωνία… Εμείς θέλουμε αυτή η αναστάτωση να σταματήσει να υφίσταται».

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου καταλόγισε ευθύνη στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για τους χειρισμούς.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης μίλησε για απαράδεκτη τροπολογία εμπαιγμού.

Το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση θα απέχουν από την ψηφοφορία επί της τροπολογίας.

Δείτε ολόκληρη την εισηγητική έκθεση και την τροπολογία, η ψηφοφορία επί της οποίας θα γίνει αύριο:

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την παρ. 1 του παρόντος προβλέπονται οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του άρθρου 69 του ν. 2725/1999, ως προς τους περιορισμούς στην απόκτηση μετοχών και την απαγόρευση της πολυιδιοκτησίας Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών. Σε συμμόρφωση προς την αρχή της αναλογικότητας και σε συνάρτηση προς τη βαρύτητα της εκάστοτε παράβασης, προβλέπεται ποινή αφαίρεσης πέντε (5) έως δέκα (10) βαθμών από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο η πράξη χαρακτηρίζεται στις οικείες πειθαρχικές διατάξεις.

Με την παρ. 2 του παρόντος προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις μη τήρησης των όρων νομιμότητας των διοικήσεων και των μετόχων των Α.Α.Ε. ή παραβίασης των διατάξεων που διέπουν την προέλευση των πόρων των μετόχων των Α.Α.Ε. και των Α.Α.Ε. που χρησιμοποιούνται για τη δραστηριότητα των Α.Α.Ε., επιβάλλεται αποκλειστικά η κύρωση της παρ. 12 του άρθρου 69.

Με την παρ. 3 του παρόντος προσαρμόζεται η παρ. 5 του άρθρου 77Α στις διατάξεις του παρόντος, προς άρση οποιασδήποτε αμφισβήτησης ως προς τις επιβαλλόμενες κυρώσεις.

Με την παρ. 4 του παρόντος ρυθμίζεται η έναρξη ισχύος του παρόντος, προκειμένου οι έννομες συνέπειες των προτεινόμενων διατάξεων να επέλθουν για παραβάσεις που διαπιστώνονται από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

«Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις»

  1. Η παρ. 12 του άρθρου 69 του ν. 2725/1999 αντικαθίσταται ως εξής:

«12. Σε περίπτωση κατά την οποία παραβιασθεί κάποια από τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού με υπαιτιότητα οργάνων της Α.Α.Ε., επιβάλλεται στην ομάδα της, με απόφαση του οικείου δικαιοδοτικού οργάνου, το οποίο επιλαμβάνεται ύστερα από έκθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ή μετά από προσφυγή όπoιου έχει έννομο συμφέρον, η ποινή της αφαίρεσης πέντε (5) έως δέκα (10) βαθμών από το τρέχον επαγγελματικό πρωτάθλημα στο οποίο αυτή συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης. Σε περίπτωση που η παράβαση διαπιστώνεται μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, η ως άνω ποινή επιβάλλεται για το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Η ποινή της παρούσας παραγράφου επιβάλλεται ανεξαρτήτως του νομικού χαρακτηρισμού της παράβασης από τις οικείες πειθαρχικές διατάξεις.».

  1. Τα πρώτα πέντε εδάφια της παρ. 3 του άρθρου 77Α αντικαθίστανται ως εξής:

«3. Πριν από την έναρξη κάθε αγωνιστικής περιόδου, κάθε Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. οφείλει να προσκομίσει στην οικεία διοργανώτρια αρχή, πιστοποιητικό της Επιτροπής περί τήρησης των υποχρεώσεων που προβλέπονται από τον παρόντα νόμο. Η Επιτροπή, στο πλαίσιο των παραπάνω αρμοδιοτήτων της, δεν χορηγεί το ανωτέρω πιστοποιητικό σε περιπτώσεις διαπίστωσης σοβαρών ή καθ` υποτροπήν παραβάσεων του νόμου, για λόγους που αφορούν στο δημόσιο συμφέρον. Στο δημόσιο συμφέρον εμπίπτουν ιδίως οι οφειλές προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Η συνδρομή όρου που πλήττει το δημόσιο συμφέρον μνημονεύεται ειδικά στην απόφαση της Επιτροπής.

Σε περιπτώσεις μη τήρησης των όρων νομιμότητας των διοικήσεων και των μετόχων των Α.Α.Ε. ή παραβίασης των διατάξεων που διέπουν την προέλευση των πόρων των μετόχων των Α.Α.Ε. και των Α.Α.Ε. που χρησιμοποιούνται για τη δραστηριότητα των Α.Α.Ε., καθώς και άρνησης παροχής στοιχείων προς την Επιτροπή, εφαρμόζεται αποκλειστικά η διάταξη της παρ. 12 του άρθρου 69 του παρόντος.».

  1. Η παρ. 5 του άρθρου 77Α αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Κατά την άσκηση των καθηκόντων της η Επιτροπή, πέραν των όσων προβλέπονται ρητά στον παρόντα νόμο, δικαιούται να ζητεί και να λαμβάνει οποιοδήποτε κατά την κρίση της άλλο στοιχείο, πληροφορία ή διευκρίνιση. Δικαιούται επίσης, σε περιπτώσεις μεταβίβασης μετοχών, συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, παροχής δανείων και εν γένει χρηματικών καταβολών οποιουδήποτε είδους, να διερευνά την προέλευση και τον τρόπο απόκτησης των καταβληθέντων ποσών, σε περίπτωση δε που δεν δικαιολογείται επαρκώς η προέλευσή τους, να επιβάλει ως κύρωση την απαγόρευση άσκησης όλων των δικαιωμάτων μετόχων, καθώς και των διευθυντικών ή διοικητικών εξουσιών οργάνων Α.Α.Ε., ανεξάρτητα από την επέλευση άλλων συνεπειών σύμφωνα με το νόμο».

  1. Οι διατάξεις του παρόντος ισχύουν για παραβάσεις που διαπιστώνονται από την 1η Ιουλίου 2019.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα