Πέμπτη, 18 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Το μετέωρο βήμα του ΠΑΣΟΚ – Στις 19.30 η εκδήλωση για τα 40 χρόνια

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΠΕ

Απόψε στο Ζάππειο η εκδήλωση του Ιδρύματος “Ανδρέας Παπανδρέου”, όπου θα μιλήσουν Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος. Για τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 40 χρόνια αλλά και για τις απαιτήσεις του σήμερα, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση θα μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός. Ενωτικά μηνύματα θα αποστείλει στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του κόμματος.

40 χρόνια μετά την ίδρυση του, το βαρομετρικό χαμηλό της εκλογικής επιρροής που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ από το 2010 και μετά το υποχρεώνει πλέον σε έναν αδυσώπητο αγώνα επιβίωσης εν μέσω εξαιρετικά ευμετάβλητων πολιτικών και οικονομικών συνθηκών αλλά και στο φόντο της τυφλής σύγκρουσης ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

Ο προβληματισμός των στελεχών του κόμματος για το άμεσο μέλλον είναι πρόδηλος και εντείνεται από τις δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις, που προετοίμασε το Ίδρυμα “Ανδρέας Παπανδρέου” και το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας τον υπόγειο εσωκομματικό εμφύλιο που εξελίσσεται τα τελευταία 7 χρόνια μεταξύ Βενιζελικών και Παπανδρεϊκών.

Μεγάλος απών από την αποψινή εκδήλωση ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Σημίτης

Η διχαστική εικόνα αμβλύνεται από τις παρασκηνιακές ζυμώσεις της προηγούμενης εβδομάδας, που κατέληξαν τελικώς στην παρουσία και τον χαιρετισμό του Ευάγγελου Βενιζέλου στην αποψινή εκδήλωση, όχι όμως και στην αντίστοιχη παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις της Τετάρτης, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πως δεν μπορεί να ματαιώσει την προγραμματισμένη ομιλία του στο Λονδίνο.

Απών από την αποψινή εκδήλωση, θα είναι πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου την Παρασκευή το απόγευμα του εξήγησε σύμφωνα με πληροφορίες, πως φιλοξενεί δύο ζευγάρια Γερμανών Πανεπιστημιακών καθηγητών, φίλων του από τα φοιτητικά του χρόνια στην εξοχική του κατοικία στους Αγίους Θεοδώρους και ως εκ τούτου δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στην Αθήνα πριν από την Τρίτη. Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει η παρουσία του κυρίου Σημίτη στις εκδηλώσεις της Τετάρτης, όπου μάλιστα, όπως ζήτησε και ο ίδιος θα απευθύνει χαιρετισμό.

Όπως είναι γνωστό από την προηγούμενη εβδομάδα, το Ίδρυμα “Ανδρέας Παπανδρέου” έχει προσκαλέσει όλους τους θεσμικούς παράγοντες της χώρας μεταξύ των οποίων τον ΠτΔ, Κάρολο Παπούλια, τους πρώην πρωθυπουργούς, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή και τους πολιτικούς αρχηγούς, Αλέξη Τσίπρα, Φώτη Κουβέλη και Δημήτρη Κουτσούμπα, βεβαίως και όλα τα ιδρυτικά στελέχη του Κινήματος.

Στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, που έχουν γνώση της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού, επισημαίνουν ότι είναι πολύ κοντά στο περιεχόμενο της αντίστοιχης, που εκφώνησε προ μηνών συμπτωματικά στον ίδιο χώρο στην εκδήλωση για τους Έλληνες αποφοίτους του Πανεπιστημίου Harvard.

Τότε, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ξεκαθαρίσει, μεταξύ άλλων, πως παραμένει παρών στην πολιτική ζωή της χώρας και πως θα εξακολουθήσει να μάχεται για τις αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις, ώστε να απεγκλωβιστεί η χώρα από το πολυεπίπεδο τέλμα, στο οποίο έχει μπει.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κύριος Παπανδρέου αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη ανασύνθεσης της Δημοκρατικής παράταξης, ως αναγκαίας προϋποτιθέμενης συνθήκης για την πρόοδο στη χώρα.

Στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου προϊδεάζουν πως ο χαιρετισμός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα εμπεριέχει ενωτικά μηνύματα, ενώ εν όψει της δικής του ομιλίας μεθαύριο Τετάρτη, προεξοφλούν ότι θα είναι βαρύνουσας πολιτικής σημασίας με εμφανή την τάση “αποκατάστασης της εσκεμμένα κατασυκοφαντημένης περιόδου της Μεταπολίτευσης” αλλά και την επιχείρηση να δοθούν πειστικές απαντήσεις στα σύγχρονες επιταγές, όπως η ανασύνθεση της Δημοκρατικής παράταξης και η μετατροπή της Κεντροαριστεράς σε ισχυρό πόλο στο πλέγμα ισχύος του εγχώριου πολιτικού σκηνικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τον Κουβέλη στη Δαμανάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Βενιζέλος – ΓΑΠ: Το Ζάππειο χωράει και τους δύο

ΠΑΣΟΚ: Το παρασκήνιο του διπλού εορτασμού της 3ης Σεπτεμβρίου – Παρών ο Βενιζέλος στην εκδήλωση του Γ. Παπανδρέου

Βενιζέλος – ΓΑΠ: Από δυο ΠΑΣΟΚ χωριάτες

Πρόσκληση Βενιζέλου σε Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου για την 3η Σεπτέμβρη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε