“Τάξη και ασφάλεια” στα πανεπιστήμια είναι η ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά ακόμη και οριστική διαγραφή των φοιτητών που προβαίνουν κατ’ επανάληψη σε έκνομες πράξεις.
“Χρειαζόμαστε και τη συνεργασία των πρυτανικών αρχών που πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους… Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν θα υπήρχε η ανοχή που επιδεικνύεται ορισμένες φορές για τέτοιου είδους φαινόμενα” δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επιμένοντας ότι πρέπει να υπάρξουν οριζόντιες παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί η ανομία στα πανεπιστήμια.
Το νομικό πλαίσιο υπάρχει, είναι ο νόμος 4957 / 2022, που προβλέπει που προβλέπει μέχρι και οριστική διαγραφή για “την παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας των Α.Ε.Ι., συμπεριλαμβανόμενης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του”.
Με το βλέμμα στο συντηρητικό ακροατήριο της Ν.Δ.
Η “μετωπική” της κυβέρνησης με τους φοιτητές έχει προκαλέσει προβληματισμό στο εσωτερικό της Ν.Δ. εν όψει των Ευρωεκλογών, ωστόσο υπερισχύει η άποψη ότι το δόγμα “νόμος και τάξη” συσπειρώνει το συντηρητικό ακροατήριο της Ν.Δ., που κοιτά πιο δεξιά, προς άλλα κόμματα – βλέπε Ελληνική Λύση και όχι μόνο… – και το φέρνει πιο κοντά στην Πειραιώς.
«“Μονόδρομος” οι αστυνομικές επιχειρήσεις»
Το θέμα της ασφάλειας αποτελεί ένα από τα σημεία – κλειδιά στις εκλογικές αναμετρήσεις και η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη στο θέμα αυτό, και σε σχέση με τα πανεπιστήμια, να μην κάνει πίσω.
Οι αστυνομικές επιχειρήσεις τόσο στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, όσο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη “ήταν μονόδρομος”, δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη.
Το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και του αρμόδιου υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είναι πως στο θέμα της ανομίας στα πανεπιστήμια η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την αυστηρότητα του νόμου.
Δεδομένου μάλιστα ότι από το 2025 θα λειτουργήσουν στη χώρα μας τα πρώτα Μη Κρατικά ΑΕΙ, και η σύγκριση θα είναι αναπόφευκτη, η κυβέρνηση επιδιώκει να στείλει το μήνυμα ότι η ασφάλεια στα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της.