Τα χαρτιά για τις επόμενες κινήσεις του άνοιξε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνέντευξη μετά τις Ευρωεκλογές, την οποία παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στον Alpha.
Στον απόηχο των αποτελεσμάτων στις Ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του έκανε καταρχάς σαφές ότι δεν θα βιαστεί για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Ο Πρωθυπουργός εξετάζει προσεκτικά τις επικείμενες αλλαγές, σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους, και κυρίως εστιάζει στο να μην οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις.
Κ. Μητσοτάκης: «Τι θα ζυγίσω στις αλλαγές»
«Για να μιλήσω πιο φιλοσοφικά, αυτό που πρέπει να ζυγίσει κάποιος είναι αν είναι απαραίτητη μια αλλαγή προσώπου, δηλαδή αν θα έχει μεγαλύτερο όφελος τελικά από το κόστος. Αυτό είναι το ζύγι και, θα το τονίσω, είναι ζύγι για εμένα αμιγώς επιχειρησιακό. Νομίζω έχω αποδείξει ότι δεν κάνω τέτοιες κινήσεις με πολιτικά χαρακτηριστικά…, κάποιος να εκπροσωπεί τη μια περιοχή ή την άλλη. Προσπαθώ να διαλέγω ανθρώπους που είναι κατάλληλοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
«Το Υπουργικό Συμβούλιο της προσεχούς Παρασκευής θα διεξαχθεί με τη σημερινή σύνθεση», διαβεβαίωσε ο Κ. Μητσοτάκης.
«Ο Κ. Μητσοτάκης δεν λειτουργεί σπασμωδικά, θα ”ζυγίζει” τα πάντα», δηλώνει στο newsit.gr στέλεχος της «γαλάζιας» παράταξης, ενώ και η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι όταν αντίστοιχα ο Αντώνης Σαμαράς, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, «έσπευσε σε ανασχηματισμό για να δοθεί ένα πολιτικό μήνυμα», στοίχισε στη Ν.Δ.
Η δύσκολη «εξίσωση» του ανασχηματισμού
Η «εξίσωση» που έχει μπροστά του ο Πρωθυπουργός είναι δύσκολη.
Οι αλλαγές – οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι δομικές – θα πρέπει να «μαρτυρούν» ότι έλαβε το μήνυμα των πολιτών να «τρέξει» θέματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους, κι αυτό θα το σηματοδοτήσει και η επιλογή των προσώπων στα κρίσιμα χαρτοφυλάκια.
Στο κέντρο ή στροφή προς δεξιά…;
Όσον αφορά στο ιδεολογικό στίγμα της κυβερνητικής παράταξης, με φόντο το εκλογικό αποτέλεσμα και την άνοδο των κομμάτων δεξιά της Ν.Δ., και κυρίως της Ελληνικής Λύσης, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι αυτή είναι μία συζήτηση η οποία δεν τον αφορά καθόλου.
«Δεν είναι αυτό το ζήτημά μας, αν θα πάμε στο κέντρο ή αν θα πάμε δεξιά. Είναι αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί, αν θα υλοποιήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα το πρόγραμμα αυτό για το οποίο εκλεγήκαμε», τόνισε.
«Είχε μία αύξηση (η Ελληνική Λύση), ναι, αλήθεια είναι αυτό, αλλά είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα εκατομμύρια των συμπολιτών μας, οι οποίοι δεν πήγαν να ψηφίσουν. Γι’ αυτό θεωρώ τελείως λάθος και παντελώς αποπροσανατολιστική αυτή τη συζήτηση περί δήθεν δεξιάς στροφής της Ν.Δ.», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
Σημεία «κλειδιά»…
Σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, θα παίξει και η επιλογή που θα κάνει ο Πρωθυπουργός για τον / την νέο Επίτροπο της χώρας μας στην Ε.Ε. Αν, για παράδειγμα, επιλεγεί ο νυν υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, αυτό αμέσως οδηγεί σε αντικατάσταση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Πολλά θα κριθούν επίσης από το αν τελικά αποφασιστεί η συγχώνευση υπουργείων, όπως για παράδειγμα των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ή αυτών του Μετανάστευσης και του Ναυτιλίας.
Οι προτεραιότητες την επόμενη ημέρα των Ευρωεκλογών
Στη συνέντευξη του στον Alpha, o Πρωθυπουργός έδειξε καθαρά τους τομείς στους οποίους θα επιχειρήσει «στροφή» στις μέχρι τώρα πολιτικές της κυβέρνησης, «φωτογραφίζοντας» έτσι και τα χαρτοφυλάκια που ενδεχομένως θα χρειαστεί να αλλάξουν χέρια.
Σε εθνικό επίπεδο έδειξε ως προτεραιότητες τα θέματα της ακρίβειας, της στέγης, του Airbnb, του ΑΣΕΠ (για τον οποίο δήλωσε ότι «δεν λειτουργεί»), της υγείας, της ασφάλειας και των Mέσων Μαζικής Μεταφοράς, με έμφαση στην αντικατάσταση των παλιών λεωφορείων.
Η οικονομία, η αύξηση μισθών, η μείωση της ανεργίας, οι επενδύσεις, η αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής και η συνέχιση της μείωσης φόρων, θα είναι στην προμετωπίδα της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεσμεύτηκε για διαπραγματεύσεις για την ενιαία αμυντική στρατηγική στην Ε.Ε., τα ζητήματα τιμών, τα αγροτικά και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.
«Τέλος στην αλαζονεία»
«Το 41% ήταν ένα ποσοστό το οποίο μας έδωσε ο ελληνικός λαός σε μία χρονική στιγμή. Το 41% είναι 158 έδρες, είναι η κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία. Αυτό, το 41%, δεν υπάρχει πια σήμερα», τόνισε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, διαβεβαιώνοντας ότι θα τελειώσουν τα όποια φαινόμενα αλαζονείας στην κυβέρνηση. «Για εμένα, οριστικά», δήλωσε.
«Αν κάποιοι, λοιπόν, είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά –το 41% είναι πολύ ψηλά-, είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό. Αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά», πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης, λίγο πριν πάρει και ανακοινώσει, το αμέσως επόμενο διάστημα όπως όλα δείχνουν, τις αποφάσεις του για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.