Ειλημμένη είναι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επίσπευση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κατά 1 με 2 μήνες, αμέσως δηλαδή μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές και την επανέναρξη των διαδικασιών της Ολομέλειας της Βουλής.
Μάλιστα σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους η πρώτη ψηφοφορία που απαιτεί και 200 ψήφους για να εκλεγεί ΠτΔ προσδιορίζεται την 7η Ιανουαρίου και η τρίτη το αργότερο στις 3 Φεβρουαρίου.
Η απόφαση αυτή λέγεται ότι είχε ληφθεί πριν από το “ναυάγιο” των Παρισίων, καθώς για το Μέγαρο Μαξίμου και την Χαριλάου Τρικούπη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πολιτικής σταθερότητας στους δανειστές και θα διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας.
Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα εκλεγεί ΠτΔ κάτι για το οποίο τα τελευταία 24ωρα εκφράζεται μεγάλη αισιοδοξία από το κυβερνητικό στρατόπεδο, σε σημείο που ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες σε “πηγαδάκια” να εκτιμούν ότι λόγω των δραματικών εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα να μην αποκλείεται ο νέος ΠτΔ να εκλεγεί ακόμη με 200 ψήφους!
Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ενδεχομένως και συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός όχι ορατό αυτή τη στιγμή, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί πρώτα εκλογές και μετά εκλογή ΠτΔ με μεγάλη συναίνεση.
Πάντως στη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου την Πέμτπη το πρωί αναμένεται να κριθεί το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να καλούνται να αποφασίσουν εκλογή ΠτΔ με ή χωρίς συμφωνία.
Σημαντική παράμετρος των εξελίξεων πάντως είναι η σπουδή και η πίεση που ασκεί η τρόικα για εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις, σχεδιασμός ο οποίος μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μετά από εκλογές και νίκη όπως αναμένεται του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός και αν η Κουμουνδούρου αποφασίσει το “μεγάλο συμβιβασμό” στο πρόσωπο του ΠτΔ ώστε η κυβέρνηση Σαμαρά να πιει μέχρι τέλους το πικρό ποτήρι της νέας συμφωνίας, χωρίς να μπορεί να κατηγορηθεί ως παράγων πολιτικής αστάθειας.