Το «Μένουμε Σπίτι» πέτυχε. Τώρα, το «Μένουμε Ασφαλείς» είναι το επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης πριν αντιμετωπίσει ακόμη μία πρόκληση: την ανόρθωση της οικονομίας. Το κυβερνητικό σχέδιο για την άρση των περιοριστικών μέτρων συνιστά – όπως έγραψε το newsit.gr – τη σταδιακή επιστροφή στη «νέα κανονικότητα», καθώς θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους κανόνες και συνήθειες. Την τριλογία που αποτυπώνεται στο λογότυπο της καμπάνιας «Μένουμε Ασφαλείς»: χρήση αντισηπτικών, κοινωνική αποστασιοποίηση και χρήση μάσκας.
Click4more Τώρα… μένουμε ασφαλείς – Ιδού όλα όσα αλλάζουν μετά την καραντίνα του κορονοϊού
Ως προς την άρση των περιοριστικών μέτρων, αυτή θα γίνει σε βάθος διμήνου και σε τέσσερις φάσεις, όπως ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – εξ ου και το ολοκληρωμένο σχέδιο ονομάζεται «γέφυρα ασφαλείας». Όμως, ο πρωθυπουργός επέμεινε ιδιαίτερα στην «ατομική ευθύνη» προκειμένου το σχέδιο να στεφθεί από επιτυχία. Προειδοποιώντας ότι ο ιός θα παραμείνει ως απειλή για όσο δεν βρίσκεται αποτελεσματική θεραπεία και εμβόλιο, ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε στους πολίτες να πειθαρχήσουν και να τηρήσουν τα μέτρα υγιεινής και προστασίας και γενικότερα να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των ειδικών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο μαζικής εξάπλωσης του ιού.
Click4more «Επιστρέφουμε, αλλά προσέχουμε» – Όλο το διάγγελμα Μητσοτάκη για την «νέα καθημερινότητα» (video)
Παράλληλα, τόνισε πως υπάρχει ανά πάσα στιγμή το ενδεχόμενο να επανέλθουν κάποια περιοριστικά μέτρα και γι’ αυτό το σχέδιο θα αξιολογείται διαρκώς και τον κύριο λόγο θα έχουν οι ειδικοί επί της υγείας. Ξεκαθάρισε πάντως ότι αυτό θα γίνει σε τοπικό ή υπερτοπικό επίπεδο κι όχι οριζόντια στην επικράτεια. Λέξη-κλειδί, άλλωστε, για το σχέδιο είναι η «αιρεσιμότητα» που αφορά την εξέλιξη της πανδημίας.
Τα σχολεία
Επισημαίνοντας πάντως ότι προτεραιότητά του ήταν και παραμένει η ζωή και η υγεία των Ελλήνων, ο κ. Μητσοτάκης φωτογράφισε ως προσωπική του απόφαση να μην προχωρήσει με ακόμη πιο γοργούς ρυθμούς απ’ ό,τι είχε σχεδιαστεί αρχικά η επιστροφή στη «νέα κανονικότητα». Όσο για τα σχολεία, ουσιαστικά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και να μην ξεκινήσουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία τον Ιούνιο, ενώ τις απαντήσεις θα δώσει αναλυτικά σήμερα το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα.
Click4more Με μάσκα η νέα πραγματικότητα στη ζωή μας – Πού είναι υποχρεωτική
Παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ένα από τα κίνητρα της κυβέρνησης για την άρση του lockdown είναι το «ξεπάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας, αφού προειδοποίησε ότι το παρατεταμένο πάγωμα της οικονομίας θα πλήξει κυρίως τους αδύναμους. Για το ζήτημα της οικονομίας, άλλωστε, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει αναλυτικά στη Βουλή κατά την αυριανή συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, όπου μεταξύ άλλων θ’ απαντήσει τι μέλλει γενέσθαι και με την προστασία της πρώτης κατοικίας.
«Απάντηση» πριν την… επίθεση
Σε ό,τι αφορά την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για ρίσκο και βιαστικές κινήσεις ως προς την άρση της καραντίνας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε κατά τι… προκαταβολικά. Αφενός με τη δυνατότητα για περισσότερα τεστ, ούτως ώστε να εντοπίζονται γρήγορα νέες εστίες της πανδημίας, αλλά και με την ενίσχυση του συστήματος υγείας σε έμψυχο δυναμικό, θέσεις ΜΕΘ και υγειονομικό υλικό.
Click4more Τραπεζάκια έξω και παρέες μέχρι 4 άτομα – Έτσι θα λειτουργήσουν καφετέριες, ταβέρνες και εστιατόρια
Αφετέρου με την εποπτεία του σχεδίου από τους ειδικούς επί της υγείας, οι οποίοι θα συγκροτήσουν ένα παρατηρητήριο, συνεχίζοντας την καθημερινή ενημέρωση, ενώ θα εισηγούνται αναλόγως της εξέλιξης των κρουσμάτων τυχόν περιοριστικά μέτρα ή ακόμη και τον επανασχεδιασμό του οδικού χάρτη για την πορεία προς τη «νέα κανονικότητα». Τούτων δοθέντων, το πρώτο ορόσημο πλέον είναι η 18η Μαΐου, καθώς έως τότε θα έχει κριθεί εν πολλοίς εάν το σχέδιο μπορεί να προχωρήσει με τους προβλεπόμενους ρυθμούς ή θα χρειαστούν προσαρμογές.
Ένα ακόμη βήμα προς τη «νέα κανονικότητα» σε κυβερνητικό επίπεδο συνιστά η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου – ασφαλώς μέσω τηλεδιάσκεψης – στις 11 το πρωί. Εκτός των υγειονομικών και οικονομικών ζητημάτων που άπτονται της πανδημίας, η ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνει νομοσχέδια για το παρεμπόριο, το νέο χωροταξικό και πολεοδομικό σχέδιο, τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας «Ακροπόλ» και την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, καθώς και την απλοποίηση των διαδικασιών σε θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.