Ερώτηση: Κ. Κακλαμάνη τι σκοπεύετε να κάνετε με τους αλλοδαπούς. Υπάρχουν περιοχές της πόλης των Αθηνών οι οποίες έχουν γκετοποιηθεί με τα όσα προβλήματα αυτό συνεπάγεται για τους Έλληνες δημότες.
Η Αθήνα, όπως και άλλες πόλεις στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καλείται να αντιμετωπίσει ένα ενδιαφέρον παράδοξο: αν και οι πολιτικές για την μετανάστευση αποφασίζονται σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τοπικές κοινωνίες αυτές εκείνες που υφίστανται τις επιπτώσεις και που εν τέλει καλούνται να εφαρμόσουν πολιτικές ένταξης σε μικρή κλίμακα. Εμείς δεν το ανακαλύψαμε το πρόβλημα αυτό χθες. Γι’ αυτό και τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε υλοποιήσει πολιτικές ενσωμάτωσης όπως :
· Δημιουργία χώρου Υποδοχής Αλλοδαπών στο Ίδρυμα Αστέγων.
· 15γλωσσο πρόγραμμα από τον Air 104,4.
· Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για την καλύτερη ένταξη των μεταναστών
· Δημιουργία Γραφείου Επικοινωνίας Μεταναστών στα Δημοτικά Διαμερίσματα.
· Δημιουργία Διαπολιτισμικού Κέντρου στο Δήμο Αθηναίων, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι των Σωματείων των μεταναστών.
· Δημιουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών.
· Δωρεάν μαθήματα υπολογιστών και εκμάθηση ελληνικών μέσα από το πρωτοποριακό πρόγραμμα «η μαμά μαθαίνει ελληνικά».
Από εκεί και πέρα, επειδή δικαιώματα δεν έχουν μόνο οι μετανάστες, έχουν και οι Έλληνες, έχουμε εντείνει την κοινωνική μας πολιτική (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Αγορά των Αθηνών, Εστία των Αθηνών) προκειμένου να αποφευχθεί η διάρρηξη του κοινωνικού μας ιστού. Και στις πιο δύσκολες ημέρες που έρχονται πρόκειται να την διευρύνουμε ακόμα περισσότερο.
Επιπρόσθετα, επειδή δεν κινούμαστε βάσει αποσπασματικών επιλογών αλλά βάσει στρατηγικού σχεδιασμού, θεωρώ ότι η μεγαλύτερη συνεισφορά του Δήμου είναι οι παρεμβάσεις ανάπλασης και ανάδειξης του «Δημόσιου Χώρου» που θα λειτουργήσουν ως “πυροκροτητής” ανάπτυξης αυτών των περιοχών, οι οποίες περιλαμβάνουν παρεμβάσεις τεχνικές «μικρής κλίμακας» με άμεσα αποτελέσματα όπως ο ηλεκτροφωτισμός, οι πρόσφατες εργασίες «άρσης επικινδυνότητας» στην Ομόνοια αλλά και συμβολικές όπως «επιδαπέδια έργα τέχνης» που θα γίνουν στην Ομόνοια από φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών. Τα πιο μεγάλα για την Ομόνοια θα τα δείτε στην επόμενη θητεία σε συνδυασμό με την ανάπλαση της οδούς Αθηνάς.
Για την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, το ΥΠΕΚΑ μελετάει την ανάπλαση της ομώνυμης πλατείας και της πλατείας του Αγίου Νικολάου κι εμείς ως Δήμος διερευνούμε τη δυνατότητα αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του ΗΛΠΑΠ σε συνδυασμό με δίκτυο πεζοδρόμων και διαπλάτυνση πεζοδρομίων της Μιχαήλ Βόδα.
Ερώτηση: Ποιά είναι η πρώτη πρωτοβουλία που θα αναλάβετε αν κερδίσετε τις εκλογές.
Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της ασφάλειας με ταυτόχρονη παροχή κινήτρων για την οικονομική ανάπτυξη στο κέντρο της πόλης. η διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής είναι θέμα Δήμου και συνεπώς έχει ήδη σχεδιαστεί. Για θέματα που δεν είναι του Δήμου, όπως η ασφάλεια, αυτή τη φορά θα «τραβήξω» όσα αυτιά δεν άκουσαν τις φωνές μου, πιέζοντας περαιτέρω την κυβέρνηση για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων αστυνόμευσης στην πόλη και φύλαξη των συνόρων. Η δε οικονομική ανάπτυξη θα έρθει μέσα από μια πολυμέτωπη προσπάθεια παροχής κινήτρων για τις επιχειρήσεις του κέντρου, δυναμικής τουριστικής προβολής της Αθήνας μας αλλά και υλοποίησης των μεγάλων προγραμμάτων πολεοδομικής αναγέννησης, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας κατά την υλοποίησή τους και θα αλλάξουν την εικόνα στο ¼ της πόλης. Η δουλειά και προς τις τρεις κατευθύνσεις έχει αρχίσει και θα συνεχιστεί με εντονότερους ρυθμούς.
Ερώτηση: κ. Καμίνη τι σκοπεύετε να κάνετε με τους αλλοδαπούς.Υπάρχουν περιοχές της πόλης των Αθηνών οι οποίες έχουν γκετοποιηθεί με τα όσα προβλήματα αυτό συνεπάγεται για τους Έλληνες δημότες.
Το θέμα των αλλοδαπών στο κέντρο της Αθήνας είναι πολυσύνθετο και πολυδιάστατο. Σαν επικεφαλής του συνδυασμού “δικαίωμα στην πόλη” έχω ήδη προτείνει τρία μέτρα για την αντιμετωπιση του φαινομένου : α) Αξιοποίηση της εθνικής απογραφής του 2011 για την καταγραφή των μεταναστών χωρίς χαρτιά β)Μέτρα περίθαλψης και υγιεινής για τις ομάδες που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης και γ) Πίεση για ταχεία εξέταση των αιτήσεων και την παροχή ασύλου σε όσους το δικαιούνται προκειμένου να μεταβούν και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουν είναι ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με κραυγές. Λυπάμαι, για το γεγονος, ότι αυτή η κατάσταση που πληγώνει το κέντρο της Αθήνας,έχει γίνει επικοινωνιακό τρικ, χωρίς καμία πρόταση για την επιλυσή του. Δεν θα πέσω στην παγίδα. Εμείς προτείνουμε λύσεις και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, μπορούμε να τα κάταφέρουμε!
Ερώτηση: Ποιά έιναι η πρώτη πρωτοβουλία που θα αναλάβετε αν κερδίσετε τις εκλογές.
Έχουμε αναπτύξει μία δέσμη 7 σημείων για την Αθήνα. Πρόκειται για 7 δεσμεύσεις για τους 6 πρώτους μήνες της νέας δημοτικής αρχής, που συνιστούν ένα «πακέτο» επειγόντων μέτρων για την κρίση της Αθήνας.Άρα ταυτόχρονα, θα προσπαθ’ήσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των δημοτών και των επαγγελατιών στα παρακάτω :
1. Κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη, ιδιαίτερα για όσους πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση:
* Συνεργασία με χονδρεμπόρους και σουπερμάρκετ για μειωμένες τιμές στα τρόφιμα ημέρας και διάθεση υπολοίπων σε πρωτοβουλίες σίτισης και αλληλεγγύης.
* Μνημόνια συνεργασίας με οργανώσεις πολιτών που υλοποιούν προγράμματα κοινωνικής στήριξης, ώστε σταδιακά να διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στο σύνολο των διαθέσιμων υπηρεσιών πρόνοιας
2. Ασφάλεια για όλους τους πολίτες:
* Αξιοποίηση της εθνικής απογραφής του 2011 για την καταγραφή των μεταναστών χωρίς χαρτιά
* Μέτρα περίθαλψης και υγιεινής για τις ομάδες που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης
* Πίεση για ταχεία εξέταση των αιτήσεων και την παροχή ασύλου σε όσους το δικαιούνται προκειμένου να μεταβούν και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
3. Άμεση βελτίωση της ποιότητας ζωής:
* Επείγον πρόγραμμα φωτισμού δρόμων και πλατειών, ιδιαίτερα στις υποβαθμισμένες περιοχές με υψηλή παραβατικότητα
* Πρώτο καθήκον της δημοτικής αστυνομίας η απελευθέρωση δρόμων, πλατειών και πεζοδρομίων από την παράνομη κατάληψη και χρήση τους
* Συντήρηση και αναβάθμιση όλων των παιδικών χαρών
4. Καθαριότητα και την ανακύκλωση:
* Τακτικός καθαρισμός δρόμων και πεζοδρομίων
* Άμεση προμήθεια των 10.000 κάδων ανακύκλωσης που λείπουν
5. Ανάπτυξη:
* Δημιουργία δημοτικών υπαίθριων αγορών που θα πάρουν τη θέση του ανεξέλεγκτου παραεμπορίου
* Κίνητρα για επιχειρήσεις του ιστορικού κέντρου και για την ενίσχυση της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας
6. Πολιτιστική αναζωογόνηση και διεθνής προβολή της Αθήνας:
* Σταθερή σύνδεση με το Φεστιβάλ Αθηνών και διασπορά των εκδηλώσεών του σε όλη την πόλη και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου
* Φιλοξενία των νεανικών καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων σε χώρους του Δήμου
7. Διαφάνεια, λογοδοσία και συμμετοχή:
* Έγκαιρη δημοσιοποίηση διαγωνισμών και προκηρύξεων και ανάρτηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Δήμου στο διαδίκτυο
* Επτά «μικροί Δήμοι» στα 7 δημοτικά διαμερίσματα της πόλης