Τετάρτη, 20 Νοε.
18oC Αθήνα

Το Newsit στη Θεσσαλονίκη – Παπανδρέου: “Δεν έχει λήξει ο συναγερμός”

– Ενστάσεις από Κατσέλη, Χρυσοχοϊδη και Μπιρμπίλη για το νομοσχέδιο Παμπούκη
– Αστυνομοκρατείται η συμπρωτεύουσα

“Στη Θεσσαλονίκη ήρθαμε για να κάνουμε δουλειά”, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο πρώτο -με τη νέα σύνθεση- Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια των τελευταίων 11 μηνών «να κρατηθεί ζωντανά η ελπίδα» και να μην χρεοκοπήσει η χώρα.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πάντως ότι ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει και δεν επιτρέπεται η χαλάρωση. «Δεν έχει επέλθει λήξη συναγερμού», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τη συμβολή των πολιτών στην προσπάθεια που γίνεται για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Aναφερόμενος στη νέα δομή του Υπουργικού Συμβουλίου, τόνισε ότι αυτή ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας, ιδιαίτερα αυτές που απαιτούν διυπουργική αντιμετώπιση. Έφερε μάλιστα σαν παράδειγμα την πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ιστορικού Κέντρο της Αθήνας.

Σχετικά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, είπε ότι αυτές θα ανακοινωθούν κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου.

Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε στους υπουργούς ότι είναι «αντιεξουσιαστές της εξουσίας», καλώντας τους να ταυτιστούν με το πρόβλημα του πολίτη και όχι με την καρέκλα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τη συγκρότηση δύο διυπουργικών επιτροπών:

– Η Επιτροπή για Θέματα Ανάπτυξης και σε αυτή συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί Οικονομικών Περιφερειακής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Υποδομών, Πολιτισμού και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις επενδύσεις.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου η σύνθεση της Επιτροπής μπορεί να μεταβάλλεται κατά περίπτωση, ανάλογα με το θέμα που θα εξετάζει.

 – Η Επιτροπή για Θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, την οποία συντονίζει η υπουργός Εργασίας και συμμετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Υγείας.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος  και ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ακολούθησε ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος -ως πολίτης της Θεσσαλονίκης- τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η συνεδρίαση του Υπουργικού στην πόλη, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη υλοποίησης του «Καλλικράτη» για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συνεχίστηκε με την ομιλία του υπουργού Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, ο οποίος ανέπτυξε το σχέδιο για την απεμπλοκή μεγάλων επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τον αναπτυξιακό νόμο με τον οποίο ο Χάρης Παμπούκης θα επιχειρήσει την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων, ακούστηκαν ενστάσεις από την κα Μπιρμπίλη για περιβαλλοντικά θέματα, την κα Κατσέλη για την ταχύτητα με την οποία θα υλοποιηθεί και από τον κ.Χρυσοχοϊδη, ο οποίος έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας. Τελικά όμως εγκρίθηκε.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο του υπουργείου Υποδομών για την εξυγίανση του ΟΣΕ, το οποίο προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των σιδηροδρομικών.

Επίσης συζητήθηκαν τα δυο νομοσχέδια του Χάρη Καστανίδη για την ταχύτερη απονομή διακιοσύνης.

Σε αυτά προβλέπεται οτι :

– Για εγκλήματα οικονομικής ή κοινωνικής σπουδαιότητας μπορούν οι διάδικοι να πηγαίνουν κατευθείαν στο ΣΤΕ, δηλαδή να μην περνάνε από πρώτο και δεύτερο βαθμό
– Για εγκλήματα χωρίς βία, δηλαδή κυρίως οικονομικά εάν ο ένοχος επιστρέψει με τόκους υπερημερίας το καταχρασθέν ποσό τότε η υπόθεση πάει στο αρχείο.

Οι υπουργοί μεταφέρθηκαν στον χώρο που συνεδρίασε το υπουργικό με πούλμαν.

 

Το πούλμαν που θα μεταφέρει τους υπουργούς στο λιμάνι

Που έγινε

Δημοσιογράφοι και τεχνικοί έξω από την Αποθήκη Γ ΦΩΤΟ NEWSIT

Η μεγάλη αίθουσα της Αποθήκης Γ΄ της Θεσσαλονίκης κρίθηκε ο πιο κατάλληλος χώρος για τη συνεδρίαση, ενώ αρχικά η νομαρχιακή επιτροπή του κόμματος είχε προτείνει στους συνεργάτες του Πρωθυπουργού και άλλες εναλλακτικές λύσεις. Μεταξύ αυτών ήταν το κτίριο του κυβερνείου (πρώην βασιλικά ανάκτορα στο Καραμπουρνάκι), κάποια από τις αίθουσες του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλάς», ενώ υπήρξαν και σκέψεις να χρησιμοποιηθεί το Βασιλικό Θέατρο, ακόμα και το νέο δημαρχείο.

Το οβάλ τραπέζι τοποθετήθηκε στο κέντρο της ισόγειας αίθουσας (1.000 τετραγωνικών μέτρων), ενώ χρησιμοποιήθηκε και το πατάρι της αποθήκης (400 τετραγωνικών μέτρων) για τα τηλεοπτικά συνεργεία. Δίπλα ακριβώς από την Αποθήκη Γ΄ λειτουργεί καφέ- εστιατόριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θεσσαλονίκη: Εργαζόμενοι του ΟΣΕ και συμβασιούχοι πυροσβέστες έξω από τη ΔΕΘ

25.000 ευρώ την ημέρα… μόνο για τις διανυκτερεύσεις -Έντονες αντιδράσεις για τη “μετακόμιση” της Κυβέρνησης στη ΔΕΘ

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω ΔΕΘ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε