Κι όμως, η κρίση του κορονοϊού αναβιώνει το μέτωπο Βορρά-Νότου στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο στην προηγούμενη κρίση είχε επίδικο και την Ελλάδα. Οι συσχετισμοί, όμως, αυτή τη φορά μοιάζουν διαφορετικοί και το επίδικο είναι το ευρωομόλογο ή «Ομόλογο Corona», όπως το… βάφτισαν οι εννέα αρχηγοί ισάριθμων χωρών-μελών της ΕΕ που ανέλαβαν πρωτοβουλία κι απέστειλαν σχετική επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το ενδιαφέρον είναι πως συνυπογράφουν, πέραν των χωρών του μεσογειακού Νότου, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και οι πρωθυπουργοί Βελγίου και Λουξεμβούργου. Η ιδέα του «Ομολόγου Corona» είναι ο δανεισμός των κρατών-μελών για ν’ αντιμετωπίσουν την εξάπλωση και τις συνέπειες του κορονοϊού από κάποιο θεσμικό όργανο της ΕΕ που θα εκδώσει τις ομολογίες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Click4more «Ομόλογο Corona» ζητούν από την ΕΕ Μητσοτάκης και άλλοι 8 Ευρωπαίοι ηγέτες
Στον αντίποδα αυτών, όμως, βρίσκεται και πάλι η Γερμανία, με την πρώτη εμπλοκή να εμφανίζεται στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Το Βερολίνο και οι δορυφόροι του υποστηρίζουν την άποψη ότι το χρέος δεν μπορεί να αμοιβαιοποιηθεί μέσα από το «Ομόλογο Corona», αλλά και ότι πρέπει να τηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία όταν (και αν…) επιστρέψει η κανονικότητα στην οικονομία των ευρωπαϊκών χωρών και να αξιοποιηθούν αποκλειστικά τα κεφάλαια των περίπου 400 δισ. ευρώ που διαθέτει ο ESM.
Μοιραία λοιπόν το ζήτημα θ’ απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς δεν είναι υπερβολή ότι το γερμανικό “nein” απειλεί ακόμη και τη συνοχή της ΕΕ σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει επί της ουσίας την άποψη πως πρέπει να επιδειχθεί έμπρακτη αλληλεγγύη και ότι δεν έχουν σημασία τα χρήματα που θα δαπανηθούν, αρκεί να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Αλλά και ότι θα πρέπει να συγκρατηθεί με κρατικές δαπάνες «προκαταβολικά» η ύφεση – για όσο διάστημα, δηλαδή, παραμένει παγωμένη η οικονομική δραστηριότητα και με στόχο να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή η μετάβαση στην επόμενη μέρα. Και συμμάχους σ’ αυτό βρίσκει τις χώρες που συνυπέγραψαν οι ηγέτες τους την επιστολή για το «Ομόλογο Corona»: Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Σλοβενία.
Οι εννέα ηγέτες, πέραν του «Ομολόγου Corona», υποστηρίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να εξετάσει τη χρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό δαπανών που αφορούν τον κορονοϊό για την περίοδο 2020-2021, πέραν των όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί από την Κομισιόν. Αλλά και ότι είναι ανάγκη οι πρακτικές αντιμετώπισης της εξάπλωσης και των συνεπειών του κορονοϊού να ευθυγραμμιστούν σε ολόκληρη την Ευρώπη.