Πολιτική

Το παρασκήνιο της ενιαίας ή της σε δύο φάσεις συμφωνίας και οι επιδιώξεις της κυβέρνησης – Τι θα γίνει με ασφαλιστικό – εργασιακά

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε χθες το βράδυ στα δημοσιογραφικά γραφεία το non paper του Μαξίμου ότι η συμφωνία θα είναι ενιαία, σύμφωνα με ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα στον Economist και στο ΣΕΒ, και όχι σε φάσεις.

Προηγουμένως είχε γίνει αντικείμενο διαρροής μία τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας σύμφωνα με την οποία ο Τσίπρας ήθελε συμφωνία σε δύο φάσεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό φαινόταν το οξύμωρο σχήμα το Μαξίμου, δηλαδή ο Τσίπρας, να διαψεύδει τον Τσίπρα.

Η απάντηση είναι πως το non paper κυκλοφόρησε για διορθωθεί η λανθασμένη διαρροή που έγινε από υψηλόβαθμο στέλεχος της κοινοβουλευτικής ομάδας το οποίο βρέθηκε εκτός γραμμής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ενιαία συμφωνία, η οποία όπως είναι διάχυτη η πεποίθηση στο κυβερνητικό επιτελείο ότι θα είναι έτοιμη για υπογραφή την ερχόμενη εβδομάδα (πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν από τις συζητήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός στη Ρίγα με Μέρκελ και Ολάντ κυρίως) και θα είναι καρπός κυρίως πολιτικών αποφάσεων οι οποίες θα θέσουν στο περιθώριο ζητήματα που δεν θα κλείσουν στο Brussels Group.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη υπάρχει συμφωνία για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα (κάτω από 1% και μάλλον 0,75%) για το 2015 και το 2016, πράγμα που διευκολύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση να μιλήσει για συμφωνία χωρίς υφεσιακά μέτρα και να περιορίσει το εύρος των εισπρακτικών μέτρων για φέτος και του χρόνου.

‘Οσον αφορά στα αγκάθια του Ασφαλιστικού και των Εργασιακών οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρχουν αναφορές σε συμφωνίες – πλαίσιο και θα ορίζεται ότι θα ξεκινήσουν το Φθινόπωρο διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμισή τους, διαπραγματεύσεις που θα κινηθούν στο πνεύμα της κοινής δήλωσης Γιούνκερ –Τσίπρα.

Ειδικά για το εργασιακό θα ληφθούν υπόψη τα πορίσματα και οι προτάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ενώ τη βάση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό θα αποτελέσουν οι μελέτες βιωσιμότητας που ήδη εκπονούνται.

Οσο για το χρέος η ελληνική πλευρά θα ήθελε να υπάρχει μνεία για έναρξη συζητήσεων το Φθινόπωρο με αντικείμενο τη ρύθμισή του.

Αν τελικά υιοθετηθούν τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα που αποδέχονται οι Ευρωπαίοι, χωρίς ¨κούρεμα¨ του χρέους, τότε είναι πάρα πολύ πιθανό το ΔΝΤ να αποχωρήσει ως Θεσμός, αλλά να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, που σημαίνει ότι δεν θα εκταμιεύσει τη δόση. Σε αυτή την περίπτωση το ρόλο του χρηματοδότη θα επωμιστεί ο EFSF.

Ετσι, θα αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας και οι τελικές αποφάσεις για εργασιακό και ασφαλιστικό θα συνδεθούν μοιραία με το χρέος, αλλά και τις χρηματοδοτικές ανάγκες τα επόμενα χρόνια.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα