Εντονότατο είναι το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει άρον άρον το περιβόητο παράλληλο πρόγραμμα, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να κατευνάσει το επικοινωνιακό μπάχαλο που ακολούθησε και το οποίο την αφήνει έκθετη.
Το σίγουρο είναι πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που κατατέθηκε μαύρα μεσάνυχτα δεν ήταν εις γνώση των δανειστών, κάτι που προκάλεσε την οργή τους και έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε να το πάρει πίσω άρον άρον.
Μόλις οι δανειστές εντόπισαν πως συγκεκριμένες ρυθμίσεις υπέρ ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων είναι αντίθετες προς τις ρυθμίσεις των Μνημονίων, νέων και παλιών, τότε αποφάσισαν πως η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να το αποσύρει. Μάλιστα, υποστήριξαν οι δανειστές, όπως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν ήταν κοστολογημένο και όντως με την κατάθεσή του δεν υπήρχε πουθενά έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, ένα από τα μέτρα τα οποία προκάλεσαν την οργή των δανειστών ήταν το ωράριο των εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το οποίο με ρύθμιση το 2011 είχε αυξηθεί σε 40 ώρες από τις 30 ώρες. Με το παράλληλο πρόγραμμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ωράριο επανερχόταν στις 30 ώρες, χωρίς ωστόσο να μειώνεται ο μισθός.
Ήταν τέτοιες οι αντιδράσεις των δανειστών, που σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση τηλεφώνησε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη τον οποίο προειδοποίησε πως εάν δεν αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο θα θεωρηθεί ως μονομερής ενέργεια. Αυτή η ευθεία απειλή σήμαινε ουσιαστικά πως το Euroworking Group δεν θα έδινε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ τη Δευτέρα.
Έτσι η κυβέρνηση απέσυρε άρον άρον το παράλληλο πρόγραμμα και εν συνεχεία προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όπως επισημαίνουν πηγές του Μαξίμου, το νομοσχέδιο κατατέθηκε πριν την αξιολόγηση προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στη διαπραγμάτευση και προωθήθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος γιατί, όπως ισχυρίζονται, αντιμετωπίζει ανθρωπιστικά θέματα.
Η κυβέρνηση αρνείται πως το νομοσχέδιο δεν είχε κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, όπως ισχυρίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης και σπεύδει να εξηγήσεις πως το ΓΛΚ χωρίζει τις διατάξεις σε διατάξεις κοστολογημένες, σε διατάξεις που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και σεδιατάξεις που δεν μπορούν να κοστολογηθούν πριν την εφαρμογή τους (π.χ. η διασύνδεση των Ληξιαρχείων της χώρας μεταξύ τους).
Επισημαίνει πως το κόστος του νομοσχεδίου ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ και χαρακτηρίζει την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτεθυσης προσχηματική, προκειμένου να αποφύγουν να ψηφίσουν τις συγκεκριμένες διατάξεις.
Επίσης, η κυβέρνηση αρνείται πως υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια από τους δανειστές, λέγοντας πως απλά οι θεσμοί ζήτησαν περισσότερο χρόνο να ενημερωθούν και κατακρίνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως εάν δεν αντιδρούσαν έτσι ίσως και οι δανειστές να μην είχαν θορυβηθεί τόσο.
Παρά το γεγονός πως το νομοσχέδιο αποσύρθηκε άρον άρον, η κυβέρνηση επισημαίνει πως το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται και θα επανέλθει στις αρχές του νέου έτους, φυσικά με αλλαγές που είναι σίγουρο πως θα απαιτήσουν οι δανειστές.