Πολιτική

Το παρασκήνιο της απόφασης για κατάργηση της τηλεκατάρτισης – Τι είπε στον Βρούτση ο Μητσοτάκης

«Οι αστοχίες πρέπει να διορθώνονται», ήταν το μήνυμα που έστειλε στο υπουργείο Εργασίας το Μαξίμου. Εν τέλει, χρειάστηκε η παρέμβαση του πρωθυπουργού και η απόφασή του να καταργηθεί το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης και να λάβουν όλοι οι επιστήμονες τα 600€.

Η δυσαρέσκεια που υπήρξε στο Μαξίμου για τους χειρισμούς του υπουργείου Εργασίας ήταν αυτή που οδήγησε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην απόφαση για την κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης και την απευθείας χορήγηση των 600 ευρώ στους επιστήμονες.

Ρόλο πάντως γι’ αυτή την εξέλιξη φέρεται πως έπαιξαν και άλλες διαφωνίες που υπήρχαν για τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, με κάποιους να θυμίζουν με νόημα πως το μέτρο για την επιδότηση των μακροχρόνια ανέργων με 400 ευρώ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κι όχι ο αρμόδιος υπουργός…

Σε ό,τι αφορά την τηλεκατάρτιση, με το που γέμισαν τα social media με τα διάφορα ευτράπελα και μη από το πρόγραμμα, οι πρώτες καμπάνες ήχησαν στο πρωθυπουργικό γραφείο. Όμως, το κλίμα βάρυνε η προσπάθεια του Γιάννη Βρούτση να υπερασπιστεί την επιλογή του και να σπεύσει με δηλώσεις του ν’ απαξιώσει όσους αντέδρασαν, κάνοντας λόγο για «απλά ορθογραφικά λάθη» στην πλατφόρμα. Την ίδια στιγμή, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν σε άλλο μήκος κύματος, αποδίδοντας τα προβλήματα στην έλλειψη χρόνου για προετοιμασία κι αναγνωρίζοντας ευθέως ότι υπήρξαν αστοχίες.

«Οι αστοχίες πρέπει να διορθώνονται», ήταν έτσι το μήνυμα που έστειλε στο υπουργείο Εργασίας το Μαξίμου. Εν τέλει, χρειάστηκε, όμως, η παρέμβαση του πρωθυπουργού και η απόφασή του να καταργηθεί το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης και να λάβουν όλοι οι επιστήμονες την ενίσχυση των 600 ευρώ δίχως προϋποθέσεις.

Σε ό,τι αφορά τη δέσμευση για χορήγηση 800 ευρώ, όπως και στις άλλες κατηγορίες εργαζομένων κι επαγγελματιών για το μήνα Μάιο, από την κυβέρνηση τονίζουν πως οι τελικές αποφάσεις θ’ ανακοινωθούν την κατάλληλη στιγμή από το υπουργείο Οικονομικών.

click4more: Τσίπρας για απόσυρση voucher: «Ομολογία αποτυχίας και ενοχής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Πάντως, παρά την εξέλιξη με την κατάργηση της τηλεκατάρτισης, από την πλευρά της κυβέρνησης απορρίπτουν τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «σκάνδαλο» σε ό,τι αφορά τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης στα οποία ανατέθηκε το πρόγραμμα. Όπως λένε, η πιστοποίησή τους είχε γίνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, όπως αναφέρεται στη δήλωση του κ. Βρούτση, πάλι με εντολή του πρωθυπουργού, ξεκινά «αξιολόγηση των ΚΕΚ μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού».

Κυβερνητικά στελέχη επιβεβαίωναν πάντως το ρεπορτάζ του newsit.gr, λέγοντας πως «διορθώθηκε μια αστοχία», ενώ απαντώντας στο αν υπάρχει δυσφορία στο Μαξίμου για τον κ. Βρούτση απαντούσαν ότι «το υπουργείο Εργασίας σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, μέσα σε επείγουσες συνθήκες. Όταν, μάλιστα, επισημάνθηκε από την πλευρά του Μαξίμου ότι δεν λειτουργεί το πρόγραμμα, δεν υπήρξε κάποια αντίδραση και αποσύρθηκε άμεσα».

Τα ίδια στελέχη προσέθεταν πως θα ελεγχθούν πλέον όλα τα ΚΕΚ και για το προηγούμενο διάστημα, το οποίο περιλαμβάνει και την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας και μήνυμα στην αξιωματική αντιπολίτευση πως «ο έλεγχος θα δείξει πόσο κόστισαν και τα δικά τους προγράμματα», ενώ επισήμαιναν πως είναι εντυπωσιακή η απουσία της κυρίας Αχτσιόγλου από το δημόσιο διάλογο για το όλο ζήτημα.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα