Πολιτική

Το παρασκήνιο της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά: «Προδιαγεγραμμένη εξέλιξη» εκτιμά η κυβέρνηση

Η απόφαση για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά ήταν μονόδρομος. Με τις πρώτες διαρροές σήμερα (16/11/24), του περιεχομένου των δηλώσεων του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου της Ν.Δ. στην εφημερίδα το «Βήμα», στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε κινητοποίηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες για να αξιολογήσουν την κατάσταση στη Ν.Δ. μετά τα όσα είπε στη συνέντευξή του ο Αντώνης Σαματάς.

Μόλις έφτασε το κυριακάτικο έντυπο στο κυβερνητικό μέγαρο, ο Πρωθυπουργός διάβασε προσεκτικά τη συνέντευξη, πριν οριστικοποιήσει την απόφαση του και εκδοθεί η σχετική  ανακοίνωση.  

«Ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς» έγραφε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Στην ανάρτηση του δημοσιογράφου Νίκου Χασαπόπουλου, δημοσιεύεται φωτογραφία με τον Αντώνη Σαμαρά, αμέσως μετά τη συνέντευξή του:

«Επεδίωξε τη διαγραφή του»

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι εδραία η πεποίθηση ότι ο Α. Σαμαράς επιδίωξε τη διαγραφή του. 

Δεν είναι η πρώτη παρέμβαση με την οποία επιτίθεται στην κυβέρνηση, ωστόσο, αυτή τη φορά ήταν… μετωπική και αφορούσε σχεδόν το σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης.

Στη σύσκεψη, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Π. Μαρινάκης, Α. Σκέρτσος Γ. Μυλωνάκης, Μ. Βορίδης και άλλοι στενοί συνεργάτες κρίθηκε ότι «το ποτήρι ξεχείλισε» και ότι δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να αφήσει αναπάντητη αυτή την «νέα πρόκληση», με την αντίδραση της κυβέρνησης να σηματοδοτεί και τη στάση που θα κρατήσει από εδώ και πέρα προς τις «γαλάζιες» φωνές που επιχειρούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση, υπονομεύοντας τη συνοχή της.

Οποιαδήποτε άλλη κίνηση, πλην της διαγραφής του πρώην Πρωθυπουργού από τη Ν.Δ. κρίθηκε ότι θα εκλαμβάνονταν αδυναμία της ηγεσίας. Υπό αυτό το πρίσμα όσα ακολούθησαν ήταν μονόδρομος.

Ποια είναι τα βασικά σημεία των δηλώσεων Σαμαρά που οδήγησαν στη διαγραφή του

Στο εσωτερικό της Ν.Δ. είναι πολλοί αυτοί που εκτιμούν ότι επρόκειτο για μία προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, με δεδομένο ότι ο Αντ. Σαμαράς επέλεξε να ανεβάσει πολλές… «οκτάβες» τους τόνους, βάζοντας μάλιστα στο στόχαστρο τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, σε μία κρίσιμη συγκυρία, όπου Αθήνα και Άγκυρα βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για τα επόμενα βήματα στον υπό εξέλιξη ελληνοτουρκικό διάλογο. 

Επιπλέον, ενόχληση προκάλεσε και η ανακίνηση, από την πλευρά του κ. Σαμαρά, της συζήτησης για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σε ένα τάιμινγκ που η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο, ότι είναι άκαιρη και προσβάλει τον θεσμό.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Πρωθυπουργός, στη συνέντευξη του πρότεινε το επίσης πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ως διάδοχο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Η αντίδραση Καραμανλή

Το περιβάλλον του κ. Καραμανλή, έσπευσε να διαρρεύσει ότι… «δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση», διαρροή που κρίθηκε αναγκαία από πλευράς του, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα φέρεται να υπάρξει συντονισμός κινήσεων των δύο πρώην πρωθυπουργών. 

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

Οι πρώτες πληροφορίες για «μετωπικό χτύπημα» Σαμαρά έφτασαν από χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για να φτάσουμε σήμερα το απόγευμα στην επίμαχη κυβερνητική ανακοίνωση.

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής. Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. 

Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά.

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας.

Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι».Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%.

Ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς» ανέφερε η ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Η απάντηση του Α. Σαμαρά

Λίγο αργότερα, ακολουθούσε η γραπτή ανακοίνωση – αντίδραση του Α. Σαμαρά.

«Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτακη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία. 

Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι αυτά που απασχολούν την Ελλάδα. 

Ας μας πει λοιπόν πού κάνω λάθος. Στα ελληνοτουρκικά, όπου μόλις χθες παραιτήθηκε ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών; Στη δυσκολία των πολιτών να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια; Στην woke ατζέντα, που ενώ ο ίδιος την έφερε στην Ελλάδα, μετά την εκλογή Τραμπ μιλάει ξαφνικά για την τυραννία της μειοψηφίας; 

Μήπως στη  σκευωρία Νοβαρτις;

Ή μήπως επειδή πρότεινα τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου.

Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία» σημείωνε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Το διαδικαστικό της διαγραφής

Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, η προβλεπόμενη διαδικασία από εδώ και πέρα είναι η εξής: Μετά την επιστολή, που έχει στείλει ήδη ο Πρόεδρος της Κ.Ο. Κ. Μητσοτάκης στον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ Γ. Τραγάκη με το ερώτημα της διαγραφής Α. Σαμαρά, η Επιτροπή θα συνεδριάσει, σε σύντομο μάλιστα χρόνο και η απόφαση της και το πρακτικό θα σταλεί στον Πρόεδρο της Κ.Ο..

Στη συνέχεια ο κ.  Μητσοτάκης, με βάση το πρακτικό και την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ν.Δ, θα στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, την ερχόμενη Δευτέρα, ο οποίος και θα ανακοινώσει επίσημα στο Σώμα ότι ο Αντώνης Σαμαράς τίθεται εκτός της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μήνυμα ενότητας από τον Κακλαμάνη στην πρώτη ομιλία του ως Πρόεδρος της Βουλής: «Να μείνουμε μακριά από στεγανά και μικροπολιτικές»
«Στην αίθουσα αυτή δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, μικροί ή μεγάλοι, γαλάζιοι, πράσινοι, ή κόκκινοι» δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης
Νικήτας Κακλαμάνης: Να μείνουμε μακριά από στεγανά και μικροπολιτικές – Η πρώτη ομιλία του ως Πρόεδρος της Βουλής
ΠΑΣΟΚ για Κώστα Τασούλα: Αποφάσισε τη χρηματοδότηση φορέων της εκλογικής του περιφέρειας – «Εξόχως αλαζονική συμπεριφορά»
Για αλαζονική συμπεριφορά κατηγορεί τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής και υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα, το ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται...
ΠΑΣΟΚ για Κώστα Τασούλα: Αποφάσισε τη χρηματοδότηση φορέων της εκλογικής του περιφέρειας – «Εξόχως αλαζονική συμπεριφορά»