Συμβαίνει τώρα:
Πολιτική

Το παρασκήνιο της παραίτησης Κοτζιά στα διεθνή ΜΜΕ: Ο Καμμένος, τα μυστικά κονδύλια και ο Σόρος

Η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το πόστο του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας απασχολεί σήμερα τα εξειδικευμένα στα ευρωπαϊκά ζητήματα μέσα ενημέρωσης.

Δημοσίευμα στο Euractiv αναφέρεται στην παραίτηση Κοτζιά, τον οποίο χαρακτηρίζει «ικανό διπλωμάτη» με αριστερό πολιτικό υπόβαθρο. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, ο Ν. Κοτζιάς ένιωσε προσβεβλημένος όταν ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος αντιτίθεται στη συμφωνία αλλαγής του ονόματος (της ΠΓΔΜ), τον κατηγόρησε για τη διαχείριση «μυστικών κονδυλίων» του ΥΠΕΞ. Το δημοσίευμα επικαλούμενο την εφημερίδα «Καθημερινή» σημειώνει ότι ο κ. Κοτζιάς προσεβλήθη από τις επιθέσεις του κ. Καμμένου που τον αποκάλεσε «άνθρωπο του Σόρος».

Το δημοσίευμα αναφέρει, επίσης, ότι ο κ. Καμμένος «κατέστησε σαφή στη συνεδρίαση της Τρίτης την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά τόνισε με έμφαση ότι δεν θα συμμετάσχει στις προσπάθειες της αντιπολίτευσης για την πτώση της κυβέρνησης».

Το Politico αναφέρεται τέλος με συντομία στην παραίτηση του Ν. Κοτζιά με τίτλο «Παραιτείται ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών», ενώ ο EUObserver σημειώνει ότι ο Νίκος Κοτζιάς υπέβαλε χθες την παραίτησή του μετά από σύγκρουση που είχε με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Επισημαίνεται δε ότι ο τελευταίος κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων στο ΥΠΕΞ.

Η παραίτηση Κοτζιά στα αυστριακά μέσα

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως αυτή της εφημερίδας Die Presse, η οποία αφιερώνει ένα δίστηλο δημοσίευμα, στην πλειονότητα τους οι αυστριακές εφημερίδες δίνουν σήμερα περιορισμένη δημοσιότητα στην παραίτηση του Νίκου Κοτζιά. Κάποιες από αυτές, είχαν ασχοληθεί με συντομία στις ηλεκτρονικές τους σελίδες, χθες το απόγευμα.

«Η αντιπαράθεση για τη σχέση προς την “Μακεδονία”, διχάζει την κυβέρνηση στην Αθήνα», τονίζει η Die Presse, σημειώνοντας πως, εξαιτίας εσωτερικών προστριβών, παραιτήθηκε οργισμένος ο Νίκος Κοτζιάς από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αναλαμβάνει τώρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ο Νίκος Κοτζιάς είχε σημαίνοντα ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, που θα πρέπει να τερματίσουν τη διαφορά δεκαετιών ως προς το όνομα με έναν συμβιβασμό ο οποίος προβλέπει ότι στο μέλλον η χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων θα ονομάζεται “Βόρεια Μακεδονία”, και για αυτόν το συμβιβασμό, τον οποίο απορρίπτουν εθνικιστές και στις δύο χώρες, διεξάγεται τώρα συζήτηση στα Κοινοβούλια στην Αθήνα και στα Σκόπια».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως, σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπήρξαν έντονες αντεγκλήσεις την Τρίτη ανάμεσα στον κ. Κοτζιά και τον «δεξιο-λαϊκιστή» υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, «ο οποίος αντιτίθεται στη Συμφωνία και θα την καταψηφίσει στη Βουλή», ενώ ο 67χρονος υπουργός Εξωτερικών «φέρεται να παραιτήθηκε καθώς δεν είχε επαρκή υποστήριξη από τον κ. Τσίπρα».

Η Die Presse παραθέτει τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού μετά την αποδοχή από μέρους του της παραίτησης Κοτζιά, και παραπέμπει στο αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ και στη διεξαγόμενη στη Βουλή των Σκοπίων συζήτηση για την αλλαγή του ονόματος, για την οποία, όπως παρατηρεί, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Επισημαίνει ακόμη πως «πίσω από τη διαφορά για το ονοματολογικό, υπάρχει ο φόβος της Αθήνας ότι το γειτονικό κράτος με το όνομα “Μακεδονία” θα μπορούσε να εγείρει εδαφικές αξιώσεις απέναντι στην επαρχία της Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα», και πως, «εξαιτίας της αντιπαράθεσης, η Ελλάδα μπλόκαρε έως τώρα μία ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΈ και στο ΝΑΤΟ».

Η εφημερίδα Oberoesterreichische Nachrichten, σε σύντομο δημοσίευμά της, αναφέρει πως «μετά από έντονη αντιπαράθεση στο υπουργικό συμβούλιο ακολούθησε η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αναλαμβάνει ο αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας».

Η εφημερίδα σημειώνει πως είχαν «προηγηθεί έντονες αντεγκλήσεις ανάμεσα στον ανεξάρτητο Νίκο Κοτζιά και τον “δεξιό-λαϊκιστή” υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, εξαιτίας της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για τη διευθέτηση της διαφοράς ως προς το όνομα “Μακεδονία” που διαρκεί εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, ενώ, σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, ο Κοτζιάς παραιτήθηκε μη έχοντας επαρκή στήριξη από τον πρωθυπουργό».

Σύντομη αναφορά (σε μονόστηλη είδηση) στην παραίτηση Νίκου Κοτζιά «εξαιτίας της διαφοράς του με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο», στην ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως και στη διεξαγόμενη συζήτηση στη Βουλή των Σκοπίων για την αλλαγή του ονόματος σε «Βόρεια Μακεδονία», κάνει η εφημερίδα Wiener Zeitung.

Αναφορά στην παραίτηση Κοτζιά έκαναν χθες στις ηλεκτρονικές σελίδες τους μερικές αυστριακές εφημερίδες, ενώ η σχετική είδηση είχε παρουσιαστεί στα δελτία ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας, όπου τονίζονταν ότι «ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παραιτήθηκε και η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναλαμβάνει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών».

Στις αναφορές αυτές, με πηγή το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), σημειώνονταν πως προχθές ο κ.Κοτζιάς είχε έντονη αντιπαράθεση με τον «δεξιο-λαϊκιστή» υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο εξαιτίας της Συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια για εξάλειψη της διαφοράς ως προς το όνομα «Μακεδονία», που διαρκεί εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα.

Επιπλέον αναφέρονταν πως, σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, ο οποίος επικαλείται κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς παραιτείται επειδή δεν είχε επαρκή υποστήριξη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας