Ο Γιάννης Δούκας, πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και της ΕΕ της ΓΣΕΕ, παραιτήθηκε την Πέμπτη από την θέση του υποδιοικητή του ΙΚΑ αφήνοντας αιχμές για την πολιτική της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά στην εκτενή δήλωση παραίτησής του, πως η πολιτική της κυβέρνησης στην κοινωνική ασφάλιση αποκλίνει 180 μοίρες απ’ αυτά που υποσχέθηκε.
Κύκλοι της κυβέρνησης, σχολίαζαν πάντως πως “περιμέναμε νωρίτερα την παραίτησή του” κι αυτό καθώς φέρεται να ανήκει στην Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που αποχώρησε το καλοκαίρι του 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνώντας με την ψήφιση του 3ου μνημονίου. Οι ίδιες πηγές μάλιστα ανέφεραν, πως ο Γιάννης Δούκας, πιέστηκε για να καταθέσει την παραίτησή του, από την στιγμή που διαφωνούσε με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ολόκληρη η επιστολή του πρώην υποδιοικητή του ΙΚΑ:
«Με την επιστολή μου αυτή, υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του υποδιοικητή του ΙΚΑ–ΕΤΑΜ, θέση στην οποία τοποθετήθηκα από την πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πριν έναν περίπου χρόνο, με διάθεση να προσφέρω στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας.
Έναν χρόνο μετά, δεν μπορώ να παραμείνω στη θέση αυτή, παρότι είναι θέση κρατική–διοικητική και όχι θέση πολιτική ή κομματική, λόγω των σοβαρών διαφωνιών μου στην πολιτική που ασκείται στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ασκούμενη πολιτική στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης αποκλίνει κατά 180 μοίρες απ’ αυτά που υποσχέθηκε η πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο λαό, τα οποία με συνέπεια και για πολλά χρόνια προέβαλα είτε ως κομματικό στέλεχος είτε ως εργατικός εκπρόσωπος σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος.
Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά με τον πρόσφατο νόμο, αντί να δοθεί η 13η σύνταξη που είχαμε υποσχεθεί, έχουμε δραστικές μειώσεις στις νέες καταβαλλόμενες συντάξεις, αντί να υπάρξει συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις, έχουμε τον επανυπολογισμό των συντάξεων και, έτσι, γίνονται νομότυπες οι περικοπές που κρίθηκαν παράνομες, αντί για ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών ταμείων (μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών), προωθείται ένα υπερταμείο μαμούθ.
Ταυτόχρονα, υιοθετείται το σύστημα των τριών πυλώνων που ξορκίζαμε, πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015.
Εκτίμησή μου είναι ότι, παρά τις δραστικές μειώσεις που θα προστεθούν σε όλες τις άλλες που επέβαλαν με τις πολιτικές τους οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα και κάτω από την πίεση μίας νέας αξιολόγησης ή της εκταμίευσης μίας δόσης, θα υπάρξουν νέες περικοπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Παράλληλα, πιστεύω ότι τόσο το νέο οργανωτικό μοντέλο με το υπερταμείο όσο και ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων θα φέρουν τεράστια διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα, που θα αποβούν σε βάρος των ασφαλισμένων και σε βάρος του σημερινού απαιτούμενου χρόνου για τη χορήγηση σύνταξης.
Επιλέγω τη σημερινή ημέρα για την υποβολή της παραίτησής μου, καθώς, μόλις χθες, έκλεισε ο πρώτος κύκλος διερεύνησης καταγγελίας για παραβατική συμπεριφορά και για χορήγηση πλαστών αναπηρικών συντάξεων (μία από τις αρμοδιότητες που μου είχε ανατεθεί είναι και η διεύθυνση αναπηρίας και ιατρικής της εργασίας) με την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου.
Τέλος, σημειώνω ότι αυτή η πράξη χαρακτηρίζει την προσήλωσή μου στις ηθικές αξίες και στις αρχές που πρεσβεύω και δηλώνει την επιμονή μου, ακόμη και στις σημερινές δύσκολες πολιτικοοικονομικές συνθήκες, για ένα διαφανές και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο σήμερα συνεχίζει να αποδιαρθρώνεται».