Τετάρτη, 27 Νοε.
10oC Αθήνα

Το παρασκήνιο της συνάντησης Σαμαρά – Βενιζέλου – Χατζηδάκης για Επίτροπος (;)

Το παρασκήνιο της συνάντησης Σαμαρά – Βενιζέλου – Χατζηδάκης για Επίτροπος (;)

Στα μέσα Ιουνίου έρχεται ο σαρωτικός ανασχηματισμός που απασχόλησε τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο. Συζήτησαν επίσης τον επόμενο επίτροπο της Ελλάδας στην Κομισιόν με τον Κωστή Χατζηδάκη να “παίζει” δυναμικά.

Και όμως…οι ανασχηματισμοί προαναγγέλλονται. Νέα ήθη και φέρνει κομίζει στα ελληνικά πολιτικά πράγματα η κυβέρνηση εθνικής ανάγκης μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις δηλώσεις του στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και Σίμος Κεδίκογλου στην άτυπη ενημέρωση του επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, υπαινισσόμενοι, πάντως ότι αυτός δεν θα γίνει τις επόμενες ημέρες, όπως αρχικώς είχε διαρρεύσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες κατά τη συνάντηση τους, που διήρκεσε κάτι λιγότερο από 2 ώρες δεν επεκτάθηκαν στην….ονοματολογία, ωστόσο, συμφώνησαν πως ένας ευρύς ανασχηματισμός απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό, καμία βιασύνη και προχειρότητα, ώστε να υποβοηθήσει αποφασιστικά την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στην κατεύθυνση ανάληψης πρωτοβουλιών για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων την αποκατάσταση κοινωνικών αδικιών και τη μείωση στο μέτρο του δυνατού των φορολογικών βαρών.

Στα μέσα Ιουνίου τοποθετείται η πραγματοποίηση του ανασχηματισμού, όπως προκύπτει μετά τη χθεσινή συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου στο Μαξίμου

Αμφότεροι, εξάλλου, συναρτούν τις επικείμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με την κατανόηση του μηνύματος των Ελλήνων πολιτών, όπως αυτό αποτυπώθηκε στις κάλπες της προηγούμενης Κυριακής και εντάσσουν τον επικείμενο ανασχηματισμό σε ένα πλέγμα ευρύτερων πολιτικών, που θα εκπονήσει ο κυβερνητικός συνασπισμός θέλοντας έτσι να δείξουν πως δεν πρόκειται για ευτελές παζάρι μεταξύ τους χάριν της τήρησης μικροκομματικών ισορροπιών.

Επιπλέον, οι δύο άνδρες, που “βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος” κατά δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, τόνισαν στην κατ ιδίαν συνάντηση τους ότι εκκρεμούν και ορισμένες υποχρεώσεις, που απορρέουν από την Ελληνική προεδρία της ΕΕ, γεγονός, που καθιστά πιθανότερη ημερομηνία του ανασχηματισμού το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου, με ορισμένες κυβερνητικές πηγές να τον προσδιορίζουν πιο συγκεκριμένα μετά το ECOFIN, στις 17 Ιουνίου και άλλες από το ΠΑΣΟΚ να τον τοποθετούν λίγο νωρίτερα, πριν από τις 15 Ιουνίου.

“Ο ανασχηματισμός δεν θα γίνει με όρους δημοσιογραφικούς, σε δημοσιογραφικό χρόνο αλλά θα γίνει με όρους πολιτικούς τη στιγμή που πρέπει” υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου τόνισε πως “ο ανασχηματισμός απαιτεί προεργασία και θα ληφθούν υπ όψιν οι υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο της προεδρία της ΕΕ, θα είναι στοχευμένος στο κυβερνητικό έργο και δεν θα γίνει για εσωτερική κατανάλωση”.

Ο επίτροπος και ο διοικητής της ΤτΕ

Καλά πληροφορημένες πηγές επιβεβαιώνουν, μάλιστα, πως ο επικείμενος ανασχηματισμός συνδέεται άρρηκτα με την επιλογή του νέου εκπροσώπου της χώρας στο Κολέγιο Επιτρόπων αλλά και με τη διαδοχή στη διοίκηση της ΤτΕ.

Οι ίδιες πηγές, επιμένουν, πως Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν για τα κριτήρια, που θα πρέπει να έχουν αυτοί που θα κληθούν να υπηρετήσουν στα δύο νευραλγικά πόστα, ενώ επαληθεύεται όσα έγραψε χθες το Newsit, ότι η 6η Ιουνίου δεν είναι deadline για την αλλαγή φρουράς στην ΤτΕ, θέση, βάσει του ρεπορτάζ “καλοβλέπει” ο νυν Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που όπως προχθές έσπευσε να διαλύσει τη σεναριολογία περί αποχώρησης του από το Υπουργείο Οικονομικών.

Να συνδεθούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες επιδιώκουν Σαμαράς – Βενιζέλος

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο κεφαλές της κυβέρνησης απεφάσισαν, πως ο νέος Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και ιδίως ο νέος επίτροπος θα πρέπει πέραν της αδιαμφισβήτητης επιστημονικής και τεχνοκρατικής τους επάρκειας να είναι και πρόσωπα με “ειδικό πολιτικό βάρος, ανάστημα και δυνατότητα παρέμβασης στα διεθνή κέντρα αποφάσεων, καθώς τα επόμενα χρόνια ολοένα και μεγαλύτερο βάρος θα πέφτει στις αποφάσεις των Βρυξελλών”.

Τα τελευταία 24ωρα ακούγεται έντονα το όνομα του Υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη για τη θέση του κοινοτικού επιτρόπου στην περίπτωση, που εγκαταλείψει το πόστο του, για το οποίο ενδιαφέρεται σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, η προαναγγελία ανασχηματισμού έχει προκαλέσει γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητος στα υπουργικά γραφεία, καθώς οι συζητήσεις μεταξύ των Υπουργών δίνουν και παίρνουν γεννώντας σενάρια επί σεναρίων για την τελική ανθρωπογεωγραφία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Έως τώρα τα σενάρια, που διακινούνται σχετίζονται περισσότερο με τις προσωπικές επιθυμίες Υπουργών και λιγότερο με αποφάσεις στο επίπεδο Σαμαρά – Βενιζέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο μέχρι την Κυριακή υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, πως δεν επιθυμεί να συμπεριληφθεί στο νέο κυβερνητικό σχήμα και πως θέλει να δώσει τη μάχη της αντιπολίτευσης στη συμπρωτεύουσα.

Τέλος, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συζήτησαν και για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας σύγκλισης των δύο κυβερνητικών εταίρων, καθώς και για την πιο εύρυθμη λειτουργία της καθημερινότητας της κυβέρνησης συμφωνώντας πως κανένας Υπουργός δεν θα προβαίνει σε καμία ανακοίνωση προτού έχουν ενημερωθεί πλήρως αμφότεροι οι κυβερνητικοί εταίροι και οι αντίστοιχες κοινοβουλευτικές ομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άδωνις για ανασχηματισμό: «Συνεχίζουμε κανονικά»!

Ανασχηματισμός… και στη ΝΔ

Ανασχηματισμός από βδομάδα – Σαρωτικές αλλαγές σε υπουργεία, οργανισμούς και Τράπεζα της Ελλάδας

Σαμαράς-Βενιζέλος αποφάσισαν ανασχηματισμό μέχρι τα μέσα Ιουνίου – Όλα τα ονόματα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε