Το παρασκήνιο της δημοσιοποίησης του τηλεγραφήματος του διεθνούς πρακτορείου αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.
Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν έδειξαν να… ενθουσιάζονται από τη δημοσιοποίηση ενός παρασκηνιακού σχεδιασμού για τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας.
Ο πρώτος λόγος ήταν ο χρόνος της αποκάλυψης: βρισκόταν στην Αθήνα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και το σχέδιο θα μπορούσε να συνδεθεί με αυτή αλλά και να προκαλέσει… παρενέργειες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, πολλές πηγές διαβεβαίωσαν ότι με τον κ. Γιούνκερ δεν συζητήθηκε κανένα σενάριο για την μεταμνημονιακή εποχή.
Ο δεύτερος λόγος ήταν πως οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει ανάμεσα σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Βερολίνο είναι σε αρχικό στάδιο και ενώ εκκρεμεί η αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος, από την τρόικα τον Σεπτέμβριο.
Έτσι, το τηλεγράφημα έμεινε… ασχολίαστο από την ελληνική πλευρά, παρόλο που είναι η πρώτη φορά που εκτός από την Αθήνα και οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να εξετάζουν το τέλος της παρουσίας της τρόικας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του διεθνούς πρακτορείου, οι μέρες της τρόικας στην Ελλάδα πλησιάζουν στο τέλος τους και οι έλεγχοι που ασκεί η τρόικα θα αντικατασταθούν από μια ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα διενεργεί ελέγχους ανά διετείς περιόδους και όχι κάθε τρεις μήνες, εάν η Ελλάδα δεν χρειαστεί νέο δανεισμό.
Σε αντάλλαγμα η Αθήνα θα δεσμευτεί σε ένα εξαετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, και όταν επιτυγχάνει τα ορόσημα που θα της έχουν τεθεί θα εξασφαλίζει ελάφρυνση χρέους με κάποια μορφή, όπως για παράδειγμα την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ισχυόντων δανείων μάλλον, παρά τη χορήγηση νέων.
Το ΔΝΤ παράλληλα θα συνεχίσει χωριστά το πρόγραμμα στήριξης ως το 2016, ασκώντας επιρροή στην Αθήνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με τον Γιούνκερ για μπανάκι στο Καβούρι
Ψήφος εμπιστοσύνης από τον Γιουνκέρ – Μισόλογα για το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου