Πολιτική

Το πιο κρίσιμο 48ωρο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές – Τα πέντε “αγκάθια” που καθυστερούν το κλείσιμο της συμφωνίας – Οι ημερομηνίες “κλειδιά”

- Αγώνας δρόμου κυβέρνησης και δανειστών για να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις την ερχόμενη Δευτέρα
- Στο τραπέζι εκκρεμότητες που πρέπει να επιλυθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο για να είναι δυνατή η συμφωνία
- Τι ζητούν οι δανειστές για "κόκκινα" δάνεια, μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις
- Στις 14 Αυγούστου αναμένεται να συγκληθεί το Eurogroup για να εγκρίνει το κείμενο της συμφωνίας για το τρίτο Μνημόνιο

Μια ανάσα από την υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές για το τρίτο Μνημόνιο βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση. Από σήμερα άρχισε το πιο κρίσιμο 48ωρο των διαπραγματεύσεων, με τις δυο πλευρές να κάνουν αγώνα δρόμου για να επιληθούν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Κυβέρνηση και πιστωτές καλούνται να τηρήσουν ένα αυστηρό χρονοδιάγραμα, με κυριότερες ημερομηνίες να είναι η 11η Αυγούστου που θα πρέπει να υπάρχει καταληκτικό κείμενο της συμφωνίας. Ακολουθεί η 14η Αυγούστου, όταν θα συγκληθεί το Eurogroup για να εγκρίνει το κείμενο της συμφωνίας και τέλος το διάστημα 16-17 Αυγούστου για να ψηφιστεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή και αμέσως μετά από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.

Αναλυτικά τα πέντε “αγκάθια” για τα οποία η κυβέρνηση αναζητά λύση:

Κόκκινα δάνεια
Η κυβέρνηση κατέθέσε ένα νέο βελτιωμένο πλάσιο για τη ρύθμιση των “κόκκινων δανείων”, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η γνωμοδότηση του κουαρτέτου των θεσμών. Αυτό που επιθυμούν οι θεσμοί είναι να εκλείψουν τα “παράθυρα” από τους νόμους Κατσέλη και Δένδια.

Δημοσιονομικό κενό
Φαίνεται να προκρίνεται η πρόβλεψη για ύφεση το 2015 στο 3% και στο 1% για το 2016 που οδηγεί σε πρωτογενές έλλειμμα στα επίπεδα του 0,7% – 1% του ΑΕΠ. Με βάση αυτό το σενάριο, θα απαιτηθεί η επιπλέον λήψει μέτρων ύψους 1,5 – 2 δισ. ευρώ.

Ανακεφαλαιοποίηση
Η ελληνική πλευρά θέλει επιπλέον εμπροσθοβαρές δάνειο προκειμένου να ξεκινήσει μια στοιχειώσης λειτουργία των τραπεζών, ώστε να στηριχθεί η οικονομία. Οι δανειστές θεωρούν ότι η λύση πρέπει να είναι συνολική και την προσδιορίζουν χρονικά προς το τέλος του έτους.

Αποκρατικοποιήσεις
Οι δανειστές θέλουν να υλοποιηθεί ζωρίς εκπτώσεις το τρέχον πρόγραμμα και ζητούν από την κυβέρνηση πολιτική δέσμευση ότι οι υπουργοί δεν θα συνεχίζουν να τορπιλίζουν την προσπάθεια, αλλά αντίθετα θα στηρίξουν και θα υλοποιήσουν τις αποφάσεις που θα υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση.

Μεταρρυθμίσεις
Το “κουαρτέτο” ζητά συγκεκριμένες θέσεις για ζητήματα όπως άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, αναδιάρθρωση των δομών στο Δημόσιο, νέο μισθολόγιο και αλλαγές στη Δικαιοσύνη για ταχύτερη απονομή της.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα