Site icon NewsIT
12:53 | 10.07.16

Το Plan X και η εμπλοκή του στρατού που έφερε ανησυχία – Γκάλμπρεϊθ: Δεν ξέραμε αν το Grexit θα έφερνε και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Plan X και η εμπλοκή του στρατού που έφερε ανησυχία – Γκάλμπρεϊθ: Δεν ξέραμε αν το Grexit θα έφερνε και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Newsit Newsroom

- Μια ακόμη συνέντευξη του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ για το περίφημο Σχέδιο Χ - Παραδέχεται ότι η χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργούσε κίνδυνο αυταρχικής στροφής στην Ελλάδα - «Ο Γιάνης μου ζήτησε να βοηθήσω (...) Είχα καταλάβει ότι εφάρμοζε εντολή του πρωθυπουργού» λέει στην Καθημερινή - Ο Αμερικανός οικονομολόγος ήταν παρών στη συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλε στο Βερολίνο στις 8 Ιουνίου - Τότε, λέει, τέθηκε το ενδεχόμενο Grexit αλλά ήδη η Μέρκελ το είχε αποκλείσει στον Αλέξη Τσίπρα

Ακόμη μια συνέντευξη στην οποία υπερασπίζεται τους χειρισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη και μιλά για το περιβόητο πια Plan X δίνει ο Αμερικανός οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του τέως υπουργού Οικονομικών. Ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ αναφέρεται στον προβληματισμό που έφερε η πιθανή εμπλοκή του στρατού σε περίπτωση μετάβασης στο εθνικό νόμισμα, στη συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλε στο Βερολίνο και στην πρώτη φορά που έπεσε στο τραπέζι, από πλευράς του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος δηλώνει “βαθιά προβληματισμένος” για τις πιθανές συνέπειες της εμπλοκής του στρατού για την τήρηση της τάξης σε περίπτωση μετάβασης σε εθνικό νόμισμα. Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, παραδέχεται ότι η χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργούσε κίνδυνο αυταρχικής στροφής στην Ελλάδα. «Μας ανησυχούσαν βαθύτατα οι πιθανές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες του εγχειρήματος», λέει και υποστηρίζει πως κανείς από το υπουργείο Άμυνας δεν συμμετείχε στις διαβουλεύσεις της ομάδας υπό τον συντονισμό του.

«Ο Γιάνης μού ζήτησε να βοηθήσω στον συντονισμό μιας ομάδας που θα μελετούσε το θέμα αυτό στα μέσα Μαρτίου», αναφέρει (μέσω email) ο Αμερικανός καθηγητής. «Είχα καταλάβει ότι εφάρμοζε εντολή του πρωθυπουργού», συμπληρώνει. Η μελέτη του περί Grexit ολοκληρώθηκε στις αρχές του Μαΐου του 2015 και τότε παρουσίασε στον Γιάνη Βαρουφάκη το πόρισμά του. Ένα πόρισμα που όπως αποκάλυψε στο βιβλίο του («Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα», Εκδόσεις Πατάκη) περιελάμβανε εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας, νέο νόμισμα, τη Νέα Δραχμή, πληρωμές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων με υποσχετικές (IOU’s), επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων κ.α.

«Εξ όσων γνωρίζω, το πόρισμα εκείνο ήταν το τέλος της άσκησης. Δεν συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό και δεν έλαβα γνώση για το περιεχόμενο περαιτέρω συζητήσεων επί του θέματος», λέει.

Ο Γκάλμπρεϊθ υποστηρίζει επίσης στο βιβλίο του ότι δεν ήταν σαφές αν υπήρχε τρόπος να βγει μεν η Ελλάδα από την ευρωζώνη και να επιστρέψει στη δραχμή χωρίς συγχρόνως να αποχωρήσει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θέσαμε το ζήτημα της σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση στους νομικούς μας. Η απάντησή τους ήταν ότι το ζήτημα ήταν νομικά αβέβαιο. Ήταν κι αυτό ένα από τα πολλά πράγματα που μας προβλημάτισαν», τονίζει.

«Όλες οι προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών είχαν στόχο την επίτευξη συμφωνίας, εντός του ευρώ και εντός της Ε.Ε. Η κυβέρνηση ήταν –και παραμένει– φιλοευρωπαϊκή», λέει ο Γκάλμπρεϊθ και διαψεύδει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό απειλούσε με έξοδο από το ευρώ στις συνεδριάσεις του Eurogroup.

Μάλιστα, αποκαλύπτει πως στη συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στις 8 Ιουνίου στην οποία ήταν και ο ίδιος παρών, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε ρίξει ξανά στο τραπέζι το ενδεχόμενο του Grexit. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Γκάλμπρεϊθ, «είπε ότι δεν είχε εντολή να συζητήσει κάτι τέτοιο και ότι γνώριζε πως ούτε ο κ. Σόιμπλε είχε τέτοια εντολή. Το γνωρίζαμε αυτό γιατί το είχε πει ευθέως η καγκελάριος Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα. Κατόπιν της παρατήρησης αυτής, το θέμα δεν συζητήθηκε περαιτέρω».

Υπερασπίζεται τον φίλο του Γιάνη Βαρουφάκη και όσο αφορά στις μομφές που δέχτηκε πως με την προσέγγισή του στη διαπραγμάτευση κατάφερε να αποξενώσει όλα τα μέλη του Eurogroup. «Δεν υπήρξε ποτέ κανένα στοιχείο ευελιξίας από την πλευρά των πιστωτών, σε κανέναν επίπεδο. Η μόνη ελπίδα για επιτυχία βρισκόταν στο “πολιτικό επίπεδο” – δηλαδή σε άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του κ. Τσίπρα και της κ. Μέρκελ ή ίσως μεταξύ των Βαρουφάκη – Σόιμπλε», επισημαίνει.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version