Δευτέρα, 28 Οκτ.
15oC Αθήνα

Το Ποτάμι: Κυρίαρχος ο Σταύρος Θεοδωράκης με 88,16%

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι κάλπες στο Ποτάμι “έβγαλαν” Σταύρο Θεοδωράκη. Παραμένει επικεφαλής του κόμματος όπως ανακοινώθηκε από τον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επανεξελέγη επικεφαλής του Ποταμιού καθώς στην ψηφοφορία για την εκλογή νέας ηγεσίας με την οποία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο, έλαβε 715 ψήφους (ποσοστό 88,16%) έναντι 96 του συνυποψήφιού του, Παύλου Ελευθεριάδη, ενώ υπήρξαν και 20 λευκά.

Η τρίτη και τελευταία ημέρα του Συνεδρίου του Ποταμιού χαρακτηρίστηκε από τις επικρίσεις που δέχθηκε από πολλούς ομιλητές ο βουλευτής Χάρης Θεοχάρης ο οποίος το βράδυ του Σαββάτου είχε μιλήσει για «τρία Ποτάμια», της ηγεσίας, των εθελοντών και των απογοητευμένων που έπαψαν να το στηρίζουν. Επέρριψε τις ευθύνες για την κατάσταση αυτή τον Σταύρο Θεοδωράκη, γεγονός που έδωσε αφορμή να δεχθεί έντονη κριτική από πολλά στελέχη.

Τα πυρά συγκέντρωσαν και οι βουλευτές του Ποταμιού που θεωρήθηκαν από πολλούς ότι φέρουν την ευθύνη για τη μείωση της επιρροής του κόμματος καθώς ακολουθούν προσωπική στρατηγική. Εξελέγησαν ακόμη τα νέα όργανα του κόμματος, που συνεδρίασαν για πρώτη φορά αμέσως μετά.

 

Η σημερινή τρίτη ημέρα ξεκίνησε με τις ομιλίες όσων δεν κατάφεραν να μιλήσουν το βράδυ του Σαββάτου καθώς η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς να έχουν μιλήσει όσοι ζήτησαν το λόγο. Αυτό έγινε προκειμένου να ικανοποιηθεί το μεγάλο ενδιαφέρον που εκφράστηκε από τους συμμετέχοντες και έτσι αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι ομιλίες και την Κυριακή, παράλληλα με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν για την εκλογή των νέων κομματικών οργάνων.

Στις τοποθετήσεις τους οι περισσότεροι εθελοντές χρησιμοποίησαν σκληρές εκφράσεις για τους βουλευτές του Κινήματος. Τα περισσότερα πυρά δέχτηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χάρης Θεοχάρης για τον όρο «τρία Ποτάμια» που χρησιμοποιήσε στην ομιλία του το Σάββατο, επιρρίπτοντας παράλληλα στον Σταύρο Θεοδωράκη τις ευθύνες για την πτώση των ποσοστών του κόμματος τον περασμένο Σεπτέμβριο και τις κακές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις.

 

Μετά την εκλογή του ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι δεν υπάρχουν τρία Ποτάμια, αλλά μόνο ένα και δεν μπορεί κάποιος να απολαμβάνει τα προνόμια του “είσαι” και τη δημοσιότητα του “δεν είσαι”. Πρόσθεσε ότι το κόμμα δεν είναι ούτε του ίδιου, ούτε των βουλευτών, αλλά των εθελοντών και των μελών του. Σχολίασε και τα δημοσιεύματα για συνάντηση του κ. Τσίπρα με εκδότη μιλώντας για υποκριτές, ψεύτες και ανάλγητους, σημειώνοντας ότι το Ποτάμι, ότι κάνει το κάνει δημοσίως, ενώ είπε ότι συμφώνησε με τον Κ. Μητσοτάκη και την Φ. Γεννηματά, η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό να γίνει άμεσα.

Φωτό: Eurokinissi

Με ένα tweet στον επίσημο λογαριασμό του κόμματος ανακοινώθηκε πως ο Σταύρος Θεοδωράκης παραμένει επικεφαλής του Ποταμιού, μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

 Χρονικό με σοβαρές αιχμές

Όπως προαναφέραμε, υποψήφιος εκτός από τον Σταύρο Θεοδωράκη ήταν και ο Παύλος Ελευθεριάδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Κατά τη διάρκεια των χθεσινοβραδινών εργασιών ξεχώρισαν οι τοποθετήσεις των βουλευτών Σπύρου Λυκούδη και Χάρη Θεοχάρη.

Ο Σπύρος Λυκούδης τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος στον μεσαίο χώρο και τον διάλογο με την Κεντροαριστερά. «Υποστηρίζω, με πεποίθηση και αυτοπεποίθηση, ότι μόνο η δημιουργία ενός νέου και μεγάλου πολιτικού χχηματισμού στο Μεσαίο Χώρο, στο ριζοσπαστικό κοινωνικό και πολιτικό Κέντρο, που μπορεί να συγκροτηθεί από κόμματα, δυνάμεις οι οποίες συγκλίνουν στην επιδίωξη κοινών πολιτικών στόχων, για τη ανασυγκρότηση και ανάταξη της πατρίδας μας, μόνο ένας τέτοιος φορέας μπορεί να ανοίξει δρόμους. Η σημερινή στασιμότητα μας μπορεί ταχύτατα να μεταβληθεί σε άτακτη υποχώρηση και αμελητέα εκλογική απήχηση εάν επικρατήσουν αντιλήψεις κομματικού πατριωτισμού και δυνάμεις αδράνειας. Αν αφήσουμε να λειτουργήσουν οι φοβίες μας μπορεί να μετατρέψουν τα σημερινά δημοσκοπικά προβαδίσματα της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ σε ανεπίστρεπτα ισχυρά ρεύματα. Θα είναι τότε αργά», τόνισε.

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Χάρη Θεοχάρη, καθώς άφησε αιχμές για την οργανωτική κατάσταση και τον τρόπο λειτουργίας του Ποταμιού, αποδίδοντας ευθύνες και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ανέπτυξε πέντε στόχους για τη χώρα και την επανίδρυση του Ποταμιού.

Ο Χάρης Θεοχάρης, μεταξύ άλλων, είπε: «Χρειάζεται η χώρα επανεκκίνηση. Ένα εθνικό σχέδιο δράσης για να φύγει μπροστά. Αλλά υπάρχει και σχέδιο για το Ποτάμι. Γιατί εγώ δεν ονειρεύτηκα να είμαι σε ένα Κίνημα που πάλι θα αιφνιδιαστεί από την προκήρυξη τον επόμενων εκλογών και θα αναγκαστεί να διαλέξει τον Κυριάκο, την Φώφη ή τον Αλέξη. Γιατί εγώ δεν ονειρεύτηκα να είμαι σε ένα Κίνημα που αναρωτιέται αν είναι στο 1,5% ή στο 2,5% και πόσο μας δίνει η αναγωγή. Γιατί εγώ δεν ονειρεύτηκα να είμαι σε ένα Κίνημα χωρίς συλλογικότητα στην ηγεσία. Το Ποτάμι έπρεπε από τον Σεπτέμβριο να επανιδρυθεί. Θα έπρεπε να πάρει γενναίες αποφάσεις. Να οργώσει τη χώρα για να επανασυνδεθεί με την κοινωνία».

Προσέθεσε, μάλιστα, για τον δικό του ρόλο. «Θέλω να δώσω μια απάντηση σε όσους με έχουν ήδη μετακινήσει σε άλλο κόμμα. Δεν με ενδιαφέρουν οι ρόλοι. Η ιστορία της χώρας δεν είναι η ιστορία των κομμάτων και των προσωπικών φιλοδοξιών. Δεν ψάχνω την αναπαραγωγή της βΒουλευτικής μου ιδιότητας, αλλά περιμένω να δω από το συνέδριο αν είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε