Στην κοινοβουλευτική «μάχη» του προϋπολογισμού ρίχνεται η κυβέρνηση από σήμερα (11.12.2024) και ως την Κυριακή, οπότε και αναμένεται η ψηφοφορία, στην οποία, παραδοσιακά, η ψήφος ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι στην πενθήμερη διαδικασία για τον προϋπολογισμό στο Κοινοβούλιο να αναδειχτεί η υλοποίηση προγραμματικών δεσμεύσεων, αλλά και το μεταρρυθμιστικό έργο που προωθείται από την κυβέρνηση ανά υπουργείο, με έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών, ενώ το βλέμμα είναι στραμμένο στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις τράπεζες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τις τράπεζες
«Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι προς όφελος των πολιτών, των καταναλωτών, των καταθετών. Και έχει να κάνει με τις προμήθειες, έχει να κάνει με τα δάνεια, έχει να κάνει με τα επιτόκια καταθέσεων. Είναι μια σειρά από θέματα, τα οποία έχουν μπει όλα σ’ ένα μενού επιλογών για την Κυβέρνηση» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (Ant1), δίνοντας ένα στίγμα των ανακοινώσεων του Κυριάκο Μητσοτάκη το βράδυ της Κυριακής.
«Μετωπική» κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για τις τράπεζες
Το θέμα των τραπεζών αναμένεται να είναι πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατέθεσε χθες τροπολογία για την κατάργηση μίας σειράς τραπεζικών χρεώσεων, αλλά τον εξορθολογισμό στα επιτόκια των δανείων, επιχειρώντας να αναδείξει, όπως εκτιμούν στο «γαλάζιο στρατόπεδο», ότι… «ορίζει» την ατζέντα της κυβέρνησης.
Τη «γραμμή» αντεπίθεσης απέναντι στη Χαριλάου Τρικούπη, έδωσε χθες με την απάντηση του το υπουργείου Οικονομικών. «Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε σύγχυση και διανύει κρίση άγχους. Λίγο πριν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει τις επιπλέον παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για τις τράπεζες, το ΠΑΣΟΚ σπεύδει να καταθέσει δεύτερη τροπολογία για να πλειοδοτήσει στο θέμα των προμηθειών. Εκεί που μιλούσε πριν μια εβδομάδα για την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών τώρα κάνει στροφή 180 μοιρών και μιλάει για την μείωση των προμηθειών που πρώτη η Κυβέρνηση όμως έβαλε στο τραπέζι» ήταν η έντονη αντίδραση από την πλευρά του Κωστή Χατζηδάκη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι στόχοι του Προϋπολογισμού του 2025
Η κυβέρνηση προσέρχεται στη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2025 με βασικό πρόταγμα ότι υπηρετεί τον στόχο της δημοσιονομικής σταθερότητας με την ανάγκη για αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, όπως και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων (δημογραφικό, στεγαστικό, κλιματική κρίση) και την κάλυψη των αναγκαίων δαπανών για την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας.
Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τη συνακόλουθη αύξηση των εσόδων, στη μείωση φόρων και στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, με προτεραιότητα στους οικονομικά πιο ευάλωτους και στη μεσσία τάξη.
Πολιτική σταθερότητα vs ρευστότητα
Παράλληλα, στην πενθήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνουν τη σπουδαιότητα της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, κάνοντας αντιδιαστολή με τις αναταράξεις και τη ρευστότητα σε διεθνές επίπεδο, ακόμη και σε χώρες με ισχυρές οικονομίες (βλέπε: Γερμανία κ.α.).
Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ…
Η συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2025 έχει ένα ιδιαίτερο σημειολογικό ενδιαφέρον κι αυτό είναι η… «αναβίωση» του ιστορικού δίπολου Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ.
Στη φετινή «μάχη» ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σαν βασικό αντίπαλο στη Βουλή τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επανήλθε στη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από 16 χρόνια.
Επιπλέον, η «εντολή» της κυβέρνησης προς τους υπουργούς αλλά και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της Ν.Δ. είναι να προετοιμαστούν για σκληρή επίθεση στο «τερέν» της Ολομέλειας της Βουλής και να μην αφήνουν καμία αιχμή της αντιπολίτευσης αναπάντητη.
Με 156 «ναι» ο Προϋπολογισμός…;
Όσον αφορά στην ψηφοφορία, η κυβέρνηση δηλώνει σίγουρη για την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης, εκτιμώντας μάλιστα ότι οι θετικές ψήφοι θα υπερβούν την κοινοβουλευτική δύναμη της Ν.Δ.. Στα 155 «γαλάζια» υπέρ υπολογίζει και το «ναι» στον προϋπολογισμό του βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη, κάτι που τον φέρνει πιο κοντά, όπως εκτιμάται, στην επάνοδο του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της κυβερνητικής παράταξης.