Site icon NewsIT

Το πρώτο φθινοπωρινό ραντεβού με την τρόικα

22.09.2013 | 13:35
Το πρώτο φθινοπωρινό ραντεβού με την τρόικα

Η υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του Οκτωβρίου και ο προσδιορισμός του ύψους της ύφεσης φέτος, θα απασχολήσουν την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας.

Η ελληνική πλευρά πρέπει να κλείσει το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών μέσα στις επόμενες ημέρες αφού δεν έχει άλλο χρόνο στη διάθεσή της, ενώ όλα θα κριθούν στην τελική σύσκεψη μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος, κατά την οποία θα αξιολογηθούν τα επιπλέον στοιχεία που ζητήθηκαν από τα ΕΑΣ.
Η θέση της Ελλάδας είναι η εκκαθάριση εν λειτουργία των εταιριών αλλά από την άλλη η Κομισιόν επιμένει για ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων.

Επίσης, το οικονομικό επιτελείο δηλώνει έτοιμο ως προς την αξιολόγηση εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, ως προς τα υπόλοιπα ορόσημα, τη πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τον σχεδιασμό των αποκρατικοποιήσεων. Αντίθετα, σε εκκρεμότητα είναι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2014 και το Μεσοπρόθεσμο 2014- 2017 καθώς αναμένονται στοιχεία από το πεδίο της Υγείας και των Ασφαλιστικών Ταμείων.

“Κενά” και στο Σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων

Το προσχέδιο του νέου φόρου ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014 θα περάσει επίσης από τον έλεγχο της τρόικας…
“Κλειδί” στις διαπραγματεύσεις είναι να πεισθεί η Τρόικα ότι η εισπραξιμότητα των φόρων θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που υπολογίζει. Μέσα στις επόμενες ήμερες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στελεχών του υπουργείου Οικονομικών με εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μετά από τις ενστάσεις στη φορολόγηση των οικοπέδων.

Στελέχη του υπουργείου τονίζουν ότι ο νέος φόρος είναι πιο δίκαιος καθώς επεκτείνει την φορολογική βάση στους ιδιοκτήτες οικοπέδων και αγροτεμαχίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, από τα αγροτεμάχια θα καλυφθούν τα 150 εκ. ευρώ από τα 2,9 δισ. ευρώ των εσόδων του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχικοί υπολογισμοί για έσοδα έως 700 εκ. ευρώ απορρίφθηκαν από την τρόικα ως …υπερβολικά φιλόδοξοι.

Στο μεταξύ, όλοι αυτοί οι φόροι αναμένεται να βεβαιωθούν τη στιγμή οι περισσότερες από τις δηλώσεις για το Ε9 είναι γεμάτες από λάθη. Ιδιοκτήτες που έχουν πουλήσει τα ακίνητά τους πριν χρόνια καλούνται τώρα να πληρώσουν φόρο για τα ακίνητα αυτά πιυ δεν του ανήκουν πλέον και μετά να τρέξουν να βρουν το δίκιο τους, ενώ φοροτεχνικοί υποστηρίζουν πως η παράταση που δόθηκε για την υποβολή Ε9 δεν είναι αρκετή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται η τρόικα – Τρίμηνος Γολγοθάς για την κυβέρνηση

Φάρμακα με …καθυστέρηση! Μπλόκαρε το νομοσχέδιο – Τι θα ζητήσει η τρόικα

Έρχεται η τρόικα με απαιτήσεις για νέα μέτρα λιτότητας

Ως και 236 ευρώ/στρέμμα ο νέος φόρος στα οικόπεδα και τα χωράφια – Όλο το σχέδιο με παραδείγματα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version