Ο πρωθυπουργός έθεσε τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης για το νέο έτος, ευρύτερα αλλά και ειδικότερα στα πεδία της οικονομίας, της κοινωνίας, της ανάπτυξης, των επενδύσεων, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα αισιοδοξίας: μπορεί οι προκλήσεις να είναι μεγάλες και ο δρόμος ακόμα ανηφορικός για πολλούς, «αλλά για πρώτη φορά ο δρόμος έχει ορίζοντα». «Βλέπουμε πια το ξέφωτο. Ξέφωτο στην οικονομία, στην κοινωνία αλλά και στα μεγάλα εθνικά μας θέματα», τόνισε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε ότι το 2017 θα είναι η χρονιά «όπου θα εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία», με την υποσημείωση ότι «για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια κρίσης, δεν είναι απλά μια κοινότυπη πρωτοχρονιάτικη ευχή, αλλά μια ρεαλιστική προσδοκία». Τόνισε ότι με το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, ανοίγει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση και ανακτούμε πρόσβαση στις αγορές, που θα είναι το πρώτο βήμα για την ανάκτηση της οικονομικής μας ανεξαρτησίας.
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το 2017 θα είναι το έτος των επενδύσεων, της ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων υποδομής που για χρόνια λίμναζαν, που θα ολοκληρωθεί ο διάλογος και θα φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή τις προτάσεις για τη μεγάλη αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα προχωρήσει τον Σεπτέμβρη σε μια μεγάλη τομή στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, στη μεγάλη μεταρρύθμιση στην υγεία, με τη θεμελίωση ενός αξιόπιστου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας: Καθολικού, δημόσιου και δωρεάν για όλους: Εργαζόμενους και ανέργους. Ασφαλισμένους και Ανασφάλιστους. Επίσης, θα είναι χρονιά σημαντικών αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση. «Το 2017, τέλος, παλεύουμε, να είναι και έτος ορόσημο για τους εργαζόμενους στη χώρα μας, με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», σημείωσε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο πρωθυπουργός έκανε σύντομο απολογισμό για το 2016, απαριθμώντας τα σημαντικότερα αποτελέσματα της κυβερνητικής προσπάθειας και τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες με έντονο κοινωνικό πρόσημο, φτάνοντας έως τις πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες: τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων δίνοντας για φέτος τη 13η σύνταξη σε 1,6 εκατομμύρια δικαιούχους, δυνατότητα που επήλθε από την υπέρβαση των στόχων του προγράμματος, που επετεύχθη για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, και τη διατήρηση του ΦΠΑ στα νησιά.
«Τη χρονιά που φεύγει καταφέραμε πολλά. Όχι όσα θα θέλαμε, αλλά πολλά», σημείωσε, αναφερόμενος στη σταθεροποίηση της οικονομίας, «το πέρασμα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας κατά 3 επιπλέον μονάδες, την πρόσβαση που απέκτησαν 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας απόκτησαν στο δημόσιο σύστημα υγείας, τη διεύρυνση του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση».
Παράλληλα, με το βλέμμα στην Ευρώπη, έστειλε μήνυμα κατά της ακροδεξιάς και του απομονωτισμού, καθώς και της διαρκούς λιτότητας, που τροφοδοτούν οι δυνάμεις που οδήγησαν την Ευρώπη στα σημερνά αδιέξοδο. «Αν οι λαοί είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι, μπορούν να υπερβούν και τις πιο μεγάλες δυσκολίες», σημείωσε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε σε όλες και όλους καλή χρονιά και ο καινούριος χρόνος να τους βρει με τους ανθρώπους που αγαπούν. Επισήμανε ότι “το μυαλό μας” πηγαίνει σε αυτούς τους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να γιορτάσουν όπως οι υπόλοιποι, στους ανθρώπους που η οικονομική κρίση οδήγησε στο περιθώριο. Στους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τους ανθρώπους που κάθε μέρα παλεύουν για την επιβίωση. “Πρωτίστως γι’ αυτούς δίνουμε τη μάχη για να βγει η χώρα μας από τον ασφυκτικό κλοιό των μνημονίων και της επιτροπείας”, τόνισε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι “τη χρονιά που φεύγει καταφέραμε πολλά. Όχι όσα θα θέλαμε, αλλά πολλά”, αναφέροντας συγκεκριμένα: “Σταθεροποιήσαμε την ελληνική οικονομία. Περάσαμε επιτέλους σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μειώσαμε την ανεργία κατά 3 επιπλέον μονάδες. 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας απόκτησαν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση διευρύνθηκε. Η Ελλάδα από τελευταία, έγινε πρώτη χώρα στις 28 της Ε.Ε. στην απορροφητικότητα πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία”.
Τόνισε ότι “με σκληρή δουλειά καταφέραμε όχι μόνο να πιάσουμε αλλά και να υπερβούμε τους στόχους του προγράμματος. Και αυτό για πρώτη φορά εδώ και έξι ολόκληρα χρόνια. Και αυτή η επιτυχία, ήταν που μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που θεωρούμε το ελάχιστο καθήκον μας. Να στηρίξουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους δίνοντας για φέτος την 13η σύνταξη σε 1,6 εκατομμύρια δικαιούχους. Δίνοντας τους το δικαίωμα να κάνουν γιορτές αξιοπρέπειας και αισιοδοξίας”.
Σημείωσε ότι ταυτόχρονα έδωσε στην κυβέρνηση και τη δυνατότητα να κρατήσει σταθερό τον ΦΠΑ στα νησιά μας που δέχονται το βάρος των προσφυγικών ροών. “Έτσι ώστε να στηρίξουμε τους νησιώτες μας που κρατούν στις πλάτες τους το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης. Τους νησιώτες μας, που διδάσκουν ανθρωπισμό και αλληλεγγύη, ακόμη και στα πλούσια έθνη του Βορρά”. Δήλωσε περήφανος γι’ αυτό, περήφανος “που η μικρή Ελλάδα δείχνει στην Ευρώπη το δρόμο των αξιών, σε αντίθεση με το δρόμο του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και των κλειστών συνόρων”.
“Ενωμένοι οι λαοί μπορούν να υπερβούν τις πιο μεγάλες δυσκολίες”
“Ξέρουμε”, είπε, “ότι αυτός ο δρόμος, ο μοναδικός δρόμος για την Ενωμένη Ευρώπη, είναι δύσκολος. Έχει εμπόδια. Έχει ορκισμένους αντιπάλους. Τις δυνάμεις που τροφοδοτούν την ακροδεξιά και τον απομονωτισμό. Τις δυνάμεις της διαρκούς λιτότητας. Εκείνες ακριβώς τις δυνάμεις που οδήγησαν την Ευρώπη στα σημερινά αδιέξοδα”. “Αλλά παράλληλα”, σημείωσε, “γνωρίζουμε από την ιστορία, ότι αν οι λαοί είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι, μπορούν να υπερβούν και τις πιο μεγάλες δυσκολίες. Να υπερνικήσουν και τους πιο ισχυρούς αντιπάλους. Και η ίδια η ιστορία του λαού μας, είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα”.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι “φιλοδοξούμε, λοιπόν, το 2017 να είναι το έτος που θα επιβεβαιώσει την ιστορία μας. Η χρονιά που η χώρα μας θα κάνει το μεγάλο άλμα προς τα μπροστά. Στην οικονομία, στην κοινωνία, αλλά και στα εθνικά μας θέματα. Διότι η Ελλάδα καταφέρνει σε μια δύσκολη περίοδο αβεβαιότητας και ανασφάλειας, να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή”. Σημείωσε ότι για να διατηρηθεί αυτός ο ρόλος “θα δουλέψουμε σκληρά: Τόσο με την σταθερή προσήλωσή μας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, όσο και με την αταλάντευτη στάση αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης”.
“Φιλοδοξούμε το 2017 να είναι η χρονιά που θα επιβεβαιώσει τον αναντικατάστατο ρόλο της Ελλάδας, στο διεθνές και ευρωπαϊκό στερέωμα”, πρόσθεσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ταυτόχρονα τη φιλοδοξία να είναι “η χρονιά όπου θα εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία”. “Και αυτό”, όπως επισήμανε”, για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια κρίσης, δεν είναι απλά μια κοινότυπη πρωτοχρονιάτικη ευχή. Αλλά μια ρεαλιστική προσδοκία. Γιατί το 2017 θα είναι έτος υψηλών ρυθμών ανάπτυξης”.
Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι “με το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, ανοίγει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση και ανακτούμε πρόσβαση στις αγορές. Θα είναι το πρώτο βήμα για την ανάκτηση της οικονομικής μας ανεξαρτησίας”.
Το 2017, έτος επενδύσεων, ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων, δίκαιης ανάπτυξης
Αναφερόμενος αναλυτικότερα στους μεγάλους στόχους που θέτει η κυβέρνηση στα πεδία της οικονομίας, της κοινωνίας, της ανάπτυξης, των επενδύσεων, τόνισε:
-“Το 2017, επίσης, θα είναι το έτος των επενδύσεων. Η χρονιά που οικονομία μας θα δρέψει τους καρπούς της σκληρής δουλειάς για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την έρευνα και την καινοτομία. Γιατί αυτό είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας. Η γνώση και το ανθρώπινο κεφάλαιο”.
-Το 2017, είναι και η χρονιά ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων υποδομής που για χρόνια λίμναζαν, συσσωρεύοντας βάρη στα κρατικά ταμεία, προς όφελος των κατεστημένων συμφερόντων.
Να λοιπόν γιατί φέτος, η λέξη ανάπτυξη δεν είναι απλά ευχή”.
Επισήμανε ότι η ανάπτυξη δεν αρκεί και πως “για να πιάσει τόπο και να επουλώσει τις πληγές της κρίσης, χρειάζεται η ανάπτυξη που έρχεται να είναι ταυτόχρονα και δίκαιη. Και είμαστε όλοι εμείς, που μαζί θα χαράξουμε το μονοπάτι της ανάπτυξης, με όρους αξιοπρέπειας, δικαιοσύνης και κοινωνικής προστασίας”.
Οι θεσμικές τομές και αλλαγές
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 2017 “πέρα από χρονιά ανάκαμψης, θα είναι και το έτος των μεγάλων θεσμικών τομών και αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος”. Συγκεκριμένα:
-“Μέσα στο 2017 θα ολοκληρώσουμε το διάλογο και θα φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή τις προτάσεις για τη μεγάλη αναθεώρηση του Συντάγματος. Με στόχο την διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατίας. Αλλά και την ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής.
-Αλλά οι θεσμικές τομές δε θα εξαντληθούν στη Συνταγματική αναθεώρηση. Το 2017, μέχρι το Σεπτέμβρη, θα προχωρήσουμε σε μια μεγάλη τομή στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Για να ξεφύγουμε επιτέλους από ένα σχολείο – εξεταστικό κέντρο. Και να υλοποιήσουμε το πάγιο αίτημα, για ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
-Το 2017, θα προχωρήσουμε επίσης, τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην υγεία. Πέρα από την ουσιαστική ενίσχυση, για πρώτη φορά, σε ανθρώπινο δυναμικό, θα προχωρήσουμε στη θεμελίωση ενός αξιόπιστου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Καθολικού, δημόσιου και δωρεάν για όλους: Εργαζόμενους και ανέργους. Ασφαλισμένους και Ανασφάλιστους.
-Αλλά το 2017 θα είναι και χρονιά σημαντικών αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Με την ενίσχυση του ρόλου της, τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, την αναλογικότερη εκπροσώπηση των πολιτών σε όλες τις βαθμίδες της.
-Το 2017, τέλος, παλεύουμε, να είναι και έτος ορόσημο για τους εργαζόμενους στη χώρα μας, με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ώστε η Ελλάδα να σταματήσει να αποτελεί θλιβερή εξαίρεση στην Ευρώπη”.
“Βλέπουμε πια το ξέφωτο”
Ολοκληρώνοντας το μήνυμά του, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: “Ξέρω καλά ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Ξέρω επίσης ότι για πολλούς, ο δρόμος είναι ακόμα ανηφορικός. Αλλά για πρώτη φορά ο δρόμος έχει ορίζοντα. Βλέπουμε πια το ξέφωτο. Ξέφωτο στην οικονομία, στην κοινωνία αλλά και στα μεγάλα εθνικά μας θέματα”.
Παράλληλα με τις ευχές του για “καλή χρονιά”, “ευτυχία, ειρήνη και δημιουργία για τον χρόνο που έρχεται”, εξέφρασε τη βεβαιότητα του “ότι μαζί, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Να φέρουμε τη χώρα μας στη θέση που της αξίζει”.