Site icon NewsIT

Το σκληρό μάθημα που πήρε η Αθήνα από το χθεσινό Eurogroup

13.07.2018 | 10:51
Το σκληρό μάθημα που πήρε η Αθήνα από το χθεσινό Eurogroup

Η χθεσινή ημέρα θα έπρεπε να είναι ημέρα για πανηγύρια στην Αθήνα. Το Eurogroup θα ήταν το τελευταίο της μνημονιακής εποχής και ίσως η 12η Ιουλίου να ήταν και πιο σημαντική από την 20η Αυγούστου.

Οι δανειστές μας στο χθεσινό Eurogroup έδειξαν ξεκάθαρα στην Αθήνα πως θα πρέπει να κινείται στην μετά μνημόνιο εποχή. Ότι για να παίρνει τις οποιεσδήποτε αποφάσεις θα πρέπει να φροντίζει να μην υπάρχει αντίκτυπος στις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει. Και είναι σαφές ότι τίποτα δεν είναι ευέλικτο. Όταν Τσίπρας και Μέρκελ συμφώνησαν ότι για να βάλουμε πλάτη με τους πρόσφυγες θα έπρεπε να υπάρξει το αντάλλαγμα της μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα μεγάλο σφάλμα.

Το αντιμετώπισε ως δεδομένο και δεν υπολόγισε ότι πρέπει για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να βρεθούν τα όποια ισοδύναμα.

Οι δανειστές και κυρίως το Βερολίνο έστειλαν λοιπόν ένα σαφές μήνυμα στην Αθήνα: μην διανοηθείτε να αλλάξετε ούτε γραμμή από ότι έχετε δεσμευτεί ότι θα κάνετε.

Το χθεσινό Eurogroup, το τελευταίο με την Ελλάδα σε πρόγραμμα, έδωσε στην ελληνική πλευρά το πλαίσιο στο οποίο μπορεί να κινηθεί. Και μπορεί οι ευρωπαίοι να λένε ότι μπορούμε να κάνουμε περίπου ότι θέλουμε, ωστόσο οι αποφάσεις τους λένε το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή μπορεί να κάνουμε ελάχιστα από όσα θέλουμε.

Πολιτική κίνηση το θέμα με τον ΦΠΑ

Το θέμα που δημιουργήθηκε από την παράταση του μέτρου του ΦΠΑ, είναι μάλλον πολιτική κίνηση, παρά τεχνοκρατική. Οι Γερμανοί δηλώνουν ότι εφόσον δεν ενημερώθηκαν για την αναστολή του μέτρου του κανονικού ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να βρει ισοδύναμα με τα 28 εκατ. που θα λείψουν από τα ταμεία του κράτους. Και το κυριότερο ότι η Ελλάδα σπεύδει να ικανοποιήσει την απαίτηση αυτή.

Οι υπουργοί Οικονομικών είπαν και κάτι άλλο στο χθεσινό Eurogroup: Ότι … καλό θα ήταν η Ελλάδα να τηρήσει την υπογραφή της, διότι το αντίθετο θα ήταν ένα αρνητικό μήνυμα τις αγορές και θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη που μόλις τώρα έχει αρχίσει να αποκαθίσταται.

Γιατί θεωρήθηκε μονομερής ενέργεια

Η κυβέρνηση μετά την συμφωνία Τσίπρα – Μέρκελ για τον ΦΠΑ θεώρησε λίγο πολύ ως δεδομένο το deal, χωρίς όμως τον ξενοδόχο. Και ξενοδόχος είναι η ΕΕ. Είναι οι δανειστές. Είναι ο Όλαφ Σολτς. Εδώ, Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος έπρεπε να βάλουν κάτω τους αριθμούς, τα στοιχεία και στην συνέχεια να ενημερώσουν τους εταίρους τους ότι σκοπεύουν να κάνουν αυτή την κίνηση. Δεν το έκαναν και τώρα το πληρώνουν.

Το Eurogroup έστειλε σαφές μήνυμα ότι μονομερείς ενέργειες από την ελληνική κυβέρνηση δεν θα γίνονται ανεκτές. Η Γερμανία, διατυπώνοντας ενστάσεις για την άμεση καταβολή της δόσης των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, λόγω της αιφνιδιαστικής μετάθεσης της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Βορείου Αιγαίου για έξι μήνες, για την οποία όμως δεν είχε ενημερωθεί η Ευρωομάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, αξίωσε διαβεβαιώσεις για δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα ύψους 28 εκατ. ευρώ από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ώστε το γερμανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης στις αρχές Αυγούστου, ενώ ταυτόχρονα εστάλη και το μήνυμα από την ευρωζώνη, πως οι περικοπές στις συντάξεις θα προχωρήσουν κανονικά την 1η Ιανουαρίου 2019.

Τσακαλώτος και Χουλιαράκης βρέθηκαν σε δύσκολη θέση και αναγκάστηκαν να δεσμευθούν ότι θα βρεθούν ισοδύναμα και μάλιστα αποφασίστηκε ο Γιώργος Χουλιαράκης να ενημερώσει το συμβούλιο διοικητών του ESM για τα μέτρα που θα οδηγήσουν σ’ αυτό το αποτέλεσμα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version