Site icon NewsIT

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς – Τελεσίγραφο στην τρόικα: Εμείς θα καταθέσουμε νόμο μέχρι 31/12 με ή όχι χωρίς συμφωνία

02.12.2013 | 22:13
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς – Τελεσίγραφο στην τρόικα: Εμείς θα καταθέσουμε νόμο μέχρι 31/12 με ή όχι χωρίς συμφωνία

- Ακατάσχετο πρώτης κατοικίας μέχρι 180.000 ευρώ με τριετή προστασία - Ποιοι εξαιρούνται από τη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς- Συρρίκνωση στα ΕΑΣ με εθελουσία 500 εργαζομένων - Στουρνάρας: "Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να κλείσουμε όλα τα ζητήματα" -  Μήνυμα Μαξίμου για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα: Δεν υποχωρούμε σε παράλογες απαιτήσεις - Βενιζέλος: Πιστεύω ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική - ΔΝΤ: "Κυνηγάμε τους κακοπληρωτές δανείων εκ προθέσεως"

Πλειστηριασμοί και αμυντικές βιομηχανίες ήταν τα φλέγοντα ζητήματα που τέθηκαν στην απογευματινή σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρόντες ήταν επίσης οι Γιάννης Στουρνάρας και Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Για τους πλειστηριασμούς, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση μέχρι το τέλος του 2013, αλλιώς αίρεται αυτομάτως το καθεστώς προστασίας συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

“Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο (σ.σ. ο νόμος), δεν θα υπάρχει προστασία των πολιτών”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος πρόσθεσε ότι “κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να κλείσουμε τα ανοιχτά ζητήματα με την Τρόικα”.

Η σχετική ρύθμιση θα προβλέπει το ακατάσχετο πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 180.000 ευρώ και τριετή προστασία, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Εξαιρούνται όσοι έχουν εισοδήματα από άλλα ακίνητα.

Όσον αφορά στις Αμυντικές Βιομηχανίες, η κυβέρνηση επιμένει στην πρότασή της να διατηρηθεί δοκιμαστικά ο εξαγωγικός τους χαρακτήρας για 18 μήνες και να προχωρήσει η συρρίκνωσή τους με εθελουσία 500 εργαζομένων.

Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι η κυβέρνηση δεν υποχωρεί. “Δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να κάνουμε πίσω”, μεταδίδουν από τα δυο επιτελεία των κυβερνητικών εταίρων και αυτή είναι η κεντρική γραμμή για τις επόμενες κρίσιμες ημέρες.

Βενιζέλος: Πιστεύω ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτίμησε, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι “το πλαίσιο είναι σταθερό και πιστεύω ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική διότι οι αριθμοί είναι εύγλωττοι και διότι δεν μπορεί να κολλήσει η υπόθεση σε θέματα που κατά τη γνώμη μου τίθενται κακώς, όπως είναι οι πλειστηριασμοί”.

Παραπέμποντας δε στην ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου τόνισε ότι δεν αλλάζει τίποτε από αυτά που είπε. Ειδικότερα όσον αφορά στο ζήτημα των πλειστηριασμών, σημείωσε ότι “εμείς μιλάμε για το φτωχό και μεσαίο νοικοκυριό, αυτόν που αγωνίζεται να επιβιώσει, όχι για τον συστηματικό κακοπληρωτή που κρύβεται πίσω από τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες”.

“Εμάς μας ενδιαφέρει η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που έχει πραγματικό πρόβλημα”, συμπλήρωσε. Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι ούτε για το θέμα των ΕΑΣ ούτε για το θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Η συνάντηση των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι γίνεται δυο ημέρες πριν μεταβεί ο Πρωθυπουργός στο Κολέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηςη θα συναντηθούν εκ νέου την Πέμπτη, όταν και συζητήσουν θέματα ενεργειακής πολιτικής.

Το ΔΝΤ για τους πλειστηριασμούς

Την αναγκαιότητα να υπάρξει συμφωνία για τους πλειστηριασμούς, τόνισε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς -όπως τόνισε- σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει κενό, που θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί εκ νέου για τις τράπεζες. 

Όπως υποστηρίζει, μετά το 2009 έχει δημισουργηθεί στην Ελλάδα μια κουλτούρα κακοπληρωτών από ανθρώπους που έχουν χρήματα και αυτό θα πρέπει να σταματήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανυποχώρητοι Σαμαράς – Βενιζέλος στις απαιτήσεις της Τρόικας – Οι πλειστηριασμοί κλονίζουν την κυβέρνηση

ΔΗΜΑΡ: Απαράδεκτες οι απαιτήσεις της τρόικας – Χρειάζεται ισχυρή επαναδιαπραγμάτευση

Κομισιόν γα πλειστηριασμούς: Στην Ελλάδα κάνετε κατάχρηση της προστασίας της Α’ κατοικίας!

ΣΥΡΙΖΑ: Εχετε θράσος να μιλάτε για κόκκινες γραμμές

Μιχελάκης: όχι σε απελευθέρωση απολύσεων και πλειστηριασμών

Σκορδάς: δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version