Δευτέρα, 29 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Το σχόλιο του Γιάννη Λοβέρδου

Το σχόλιο του Γιάννη Λοβέρδου

Η συγκλονιστική κατάθεση στην αρμόδια ανακρίτρια της Σταματίνας Μαντέλη, της διευθύντριας του υπουργείου Γεωργίας

και σημαντικού στελέχους της ΝΔ, που διαχειρίσθηκε την σκανδαλώδη υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το μείζον αυτό ζήτημα που έχει συνταράξει το πανελλήνιο. 

Η κ. Μαντέλη είναι κατηγορούμενη. Κι η απολογία της δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να είναι εκ των προτέρων ειλικρινής, αν δεν προκύψουν μετά βεβαιότητας αποδείξεις για αυτά, που καταγγέλλει. Μπορεί να είναι αληθή, μπορεί κι όχι. Η εκτίμηση μας είναι ότι μολονότι δεν υπάρχουν βεβαιότητες και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το κάθε τι, ωστόσο υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα πράγματα έγιναν έτσι η κάπως έτσι. Βεβαίως είναι οι αρμόδιες δικαστικές αρχές, που θα κρίνουν την αλήθεια η μη των κατηγοριών της κ. Μαντέλη. 

Όμως πολιτικά τίθεται μείζον ζήτημα για την αξιοπιστία και την συμπεριφορά πολιτικών προσώπων, που κυβέρνησαν αυτή τη χώρα επί μια ολόκληρη εξαετία από το 2004 μέχρι το 2009 με τρόπο, που δυστυχώς είναι αν μη τι άλλο ατυχής. Η χώρα βρίσκεται στο σημερινό αδιέξοδο γιατί προφανώς οι άνθρωποι, που κυβέρνησαν σκέπτονταν και συμπεριφέρονταν πιο πολύ για την ίδια ευημερία παρά για την ευημερία του τόπου. Αν αληθεύουν έστω και κατ’ ελάχιστον οι καταγγελίες της κ. Μαντέλη, τότε μιλάμε για συμπεριφορές, που μοιάζουν περισσότερο με συμπεριφορές με μαφιόζων παρά εκλεγμένων στα ύπατα αξιώματα μιάς δημοκρατικής χώρας, όπως θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι η Ελλάδα μας.
 
Επαναλαμβάνουμε, δεν γνωρίζουμε αν οι καταγγελίες της πρώην ανωτάτης υπαλλήλου του υπουργείου Γεωργίας είναι ακριβείς. Αλλά η εντύπωση μας, πολιτικά τουλάχιστον, είναι ότι βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτά που γνωρίζαμε η υποπτευόμαστε. 

Το βέβαιο είναι αυτό, που είπε η κ. Μαντέλη. Πώς είναι δυνατόν να ολοκληρώθηκε με τόση ταχύτητα μια τόσο σύνθετη κι επιλήψιμη διαδικασία ανταλλαγής εκτάσεων δημόσιας χρήσης χωρίς άνωθεν κεντρικό σχεδιασμό. Αυτό το λέγαμε εδώ και καιρό. Αυτό υποπτεύεται επί μακρόν ο μέσος έλληνας. Και τώρα με την απολογία Μαντέλη δίνεται εύλογες εξηγήσεις σε αυτά, που υποπτευόμαστε. Όμως το θέμα παραμένει. Αυτές οι συμπεριφορές, που περιλαμβάνουν απειλές, εκβιασμούς, αθέμιτες συναλλαγές, μυστικές συναντήσεις κοκ, μοιάζουν περισσότερο με συμπεριφορές μαφιόζων παρά πολιτικών προσώπων.
 
Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από μια κοινωνία, που σήμερα είναι βαθιά πληγωμένη και αντιδρά στους πολιτικούς εκείνους, που την έφεραν σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Γι’ αυτό κι η αρμόδια Δικαιοσύνη έχει υποχρέωση να μην κλείσει την υπόθεση Βατοπαιδίου αλλά να την φθάσει μέχρι της τελικής αποκαλύψεως της. Διότι διαφορετικά όχι μόνον δεν θα ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα των ελλήνων αλλά και το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν θα μπορέσει να συνέλθει. 

Είμαστε βέβαιοι ότι οι συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν δυστυχώς πολιτικά πρόσωπα δεν εκφράζουν ούτε το σύστημα στο σύνολο του, ούτε την κοινωνία αλλά ούτε τη ΝΔ και τους νεοδημοκράτες, που νιώθουν για την νοσηρή αυτή υπόθεση την ίδια αηδία με όλους μας. Και γι’ αυτούς, τους γνήσιους νεοδημοκράτες πρωτίστως που δεν φταίνε σε τίποτα, πρέπει να λάμψει η αλήθεια και να λυτρωθούμε όλοι μας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε