Πολιτική

Το συγχαρητήριο τηλεφώνημα της Μέρκελ στον Παπανδρέου και το μαρτύριο της σταγόνας

Ένα βήμα μπρος και μισό πίσω από την Μέρκελ που από τη μία δείχνει να ''καπελώνει'' τη Σύνοδο Κορυφής και να καθυστερεί τις εξελίξεις και από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών της διαπραγματεύεται με τις τράπεζες για τα ελληνικά ομόλογα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δηλώνει πως δεν θέλει να βάψει με αίμα τα χέρια της, δηλαδή να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να ξεκινήσει ντόμινο στην Ευρωζώνη.
Μάλιστα τηλεφώνησε στον Γ.Παπανδρέου για να τον συγχαρεί χαρακτηρίζοντας ως:”σημαντικό βήμα την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά η Αθήνα πρέπει τώρα να προχωρήσει με το πρόγραμμα λιτότητας”.
 
Και ενώ δείχνει να φρενάρει το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας λέγοντας πως :” δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ”, στο παρασκήνιο η κυβέρνηση της κάνει το αντίθετο.
 
Γιατί όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη στείλει επιστολή σε τράπεζες και ασφαλιστικές μεγαθήρια, όπως η Deutsche Bank, η Commerzbank, η Allianz, η WestLB και η Munich Re, για να συμμετάσχουν σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τα ελληνικά ομόλογα που έχουν, στο πλαίσιο της “εθελοντικής” συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας για Ελλάδα.Για να το πούμε απλά δηλαδή με αυτό τον τρόπο ανάβει το πράσινο φως για το νέο σχέδιο διάσωσης.
 
Σύμφωνα πάντα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, σήμερα θα πραγματοποιηθούν σχετικές συζητήσεις μεταξύ του γερμανικού υπουργείου οικονομικών και των τραπεζοασφαλιστικών ιδρυμάτων της χώρας.
 
Γιατί κάνει αυτές τις άκομψες ”πιρουέτες” η Μέρκελ, που δεν της ταιριάζουν κιόλας;
Διότι έστω και την τελευταία στιγμή θέλει να ”παρασύρει” την ΕΚΤ σε ”εθελοντική” πίεση προς τις τράπεζες για να σηκώσουν και αυτές το βάρος της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, ώστε να έχει μετά και η Μέρκελ ”πρόσωπο” για τις επερχόμενες εκλογές στη χώρα της.
 
Άλλωστε η ίδια ομολογεί σε τι αποσκοπεί :”Εθελοντική, σημαντική και μετρήσιμη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα με ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ της ΕΚΤ. Δεν είναι εφικτό να ζητηθεί από τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχει εάν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας”.

Στο μεταξύ, σε ομιλία της ενώπιον της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής Κάτω Βουλής, η Άνγκελα Μέρκελ προσπάθησε να εξηγήσει για ποιον λόγο δεν μπορούσε να τηρήσει περισσότερο απαιτητική στάση ως προς το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους της, από τους οποίους “πολύ λίγοι υποστηρίζουν τις ιδέες της”.

Όπως είπε η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα “υποστηρίζεται από πολύ λίγες χώρες, από την Ολλανδία και εν μέρει από τη Φινλανδία”. Για αυτό και “ήταν τεράστια επιτυχία το ότι πείσθηκε η Γαλλία” να συμφωνήσει με την ιδέα αυτή, η οποία τελικά υιοθετήθηκε από το σύνολο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις αρχές της εβδομάδας αμβλυμένη σε σχέση με τις αρχικές γερμανικές προτάσεις.

“Τασσόμαστε όλοι υπέρ μίας συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, αλλά χρειαζόμαστε τουλάχιστον μία αρχική πλειοψηφία στην Ευρώπη και εργαζόμαστε για τη διαμόρφωση αυτών των πλειοψηφιών”, είπε. “Δε μπορούμε να πράξουμε τίποτε που να ενέχει τεράστιους κινδύνους” για την ευρωζώνη, δικαιολογήθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, εξηγώντας ότι “δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη” ενδεχόμενης μετάδοσης σε άλλες χώρες, μετάδοση την οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μία πιο προωθημένη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών (στη χορήγηση της βοήθειας προς την Ελλάδα), η οποία θα ερμηνευόταν από τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης ως χρεοκοπία.

Η Μέρκελ επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν θα κάνει τίποτα χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία απαιτεί οποιαδήποτε συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών να είναι αυστηρά οικειοθελής και να μην μπορεί να οδηγήσει σε συνολική ή μερική χρεοκοπία της Ελλάδας.

 

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει για υπερκομματική στήριξη της Λούκας Κατσέλη και στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ
Η τακτική της πίεσης προς τα αλλά κόμματα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη εμφανίζεται να συγκεντρώνει 40 με 41 ψήφους - ενώ του ΠΑΣΟΚ περίπου 33 με 34
Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει για υπερκομματική στήριξη της Λούκας Κατσέλη και στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ